Obavijesti

News

Komentari 117

Ukrajinska vojska: Oborili smo šest ruskih balona iznad Kijeva. Na istoku zemlje velike borbe

Ukrajinska vojska: Oborili smo šest ruskih balona iznad Kijeva. Na istoku zemlje velike borbe

Volodimir Zelenski rekao je večeras da je stanje iznimno teško na istoku zemlje, gdje ruske snage napreduju zadnjih tjedana, napose blizu Bahmuta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.59

Njemačka će u Ukrajinu poslati 'pola tenkovske bojne'

Njemačka je u srijedu objavila da će krajem ožujka poslati u Ukrajinu 'pola bojne' borbenih tenkova Leopard 2, što znači petnaestak oklopnjaka, dok NATO-ovi saveznici teško prikupljaju tenkove obećane Kijevu.

- Budimo jasni: nismo sastavili bojnu, bit će to pola bojne- priznao je njemački ministar obrane Boris Pistorius nakon sastanka u Bruxellesu.

Berlin je krajem siječnja najavio da će zajedno s drugim zemljama poslati Ukrajini tridesetak borbenih tenkova Leopard 2 kako bi pomogao Kijevu da odgovori na rusku ofenzivu.

Njemački ministar je dodao da će njegova zemlja osigurati '14 Leoparda 2 A6, a Portugal tri'.

- Želim pojasniti da će naši biti isporučeni u zadnjem tjednu u ožujku. To je sigurno- rekao je.

Boris Pistorius je rekao da je njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov izrazio 'zadovoljstvo' dopremom pola bojne za koju je rekao da je 'prijelazna faza'.

PROČITAJTE VIŠE

20.17

Zamjenica državnog tajnika SAD-a: Zabrinuti smo zbog suradnje Kine i Rusije

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman rekla je u srijedu da Sjedinjene Države zabrinutost SAD-a raste zbog partnerstva između Kine i Rusije, kao i kineske potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Moja je procjena da NR Kina (Narodna Republika Kina) pokušava poboljšati svoj ugled u međunarodnoj zajednici govoreći da je voljna posredovati i pomoći da se ova užasna invazija okonča. A u isto vrijeme, predani su svom neograničenom partnerstvu s Rusijom- rekla je Sherman na događaju u Institutu Brookings.

- I svakako nas sve više brine partnerstvo i podrška NRK-a ovoj invaziji."

Rekla je da Kina pokušava "imati oboje". Također je izrazila zabrinutost zbog partnerstva Rusije s Iranom i Sjevernom Korejom.

 

19.33

Ukrajinski dužnosnik: Ukrajina 'nanosi vrlo ozbiljne gubitke' dok Rusija kontinuirano napada na istoku

Ruske snage provode '24-satne' napade na ukrajinske položaje na istoku zemlje, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

Rusko ministarstvo obrane ranije je tvrdilo da su njegove trupe probile dvije utvrđene linije ukrajinske obrane na istočnoj fronti Luganska. Rečeno je da su se ukrajinske trupe povukle pred ruskim napadima, ali nije navedeno u kojem dijelu regije.

- Neprijateljska ofenziva se nastavlja na istoku, (uz) danonoćne napade. Situacija je napeta. Da, teško nam je.

- Međutim, naši borci ne dopuštaju neprijatelju da postigne svoje ciljeve i nanose vrlo ozbiljne gubitke.

Ukrajinski i zapadni obavještajni dužnosnici rekli su da Rusi trpe velike gubitke. 

19.07

Amnesty International osudio je današnju presudu ruskoj novinarki Mariji Ponomarenko na šest godina zatvorske kolonije zbog objavljivanja na društvenim mrežama o smrtonosnom napadu ruskih snaga na dramsko kazalište u Ukrajini.

Sud u Barnaulu u Sibiru proglasio je Ponomarenku krivom za širenje "lažnih vijesti", prema zakonima koji su uvedeni s ciljem gušenja neslaganja oko invazije na Ukrajinu. Dobila je i petogodišnju zabranu bavljenja novinarstvom.

Ponomarenko je uhićena u travnju zbog objave o ruskom bombaškom napadu na kazalište u Mariupolu na jugu Ukrajine prošle godine. Kremlj je odbacio odgovornost za zračni napad u kojem su poginule stotine civila.

 

18.33

Ukrajinska vojska kaže da je oborila ruske balone iznad Kijeva

Šest ruskih balona primijećeno je iznad Kijeva, a većinu ih je oborila protuzračna obrana, priopćila je u srijedu vojna uprava ukrajinske prijestolnice.

Vojna uprava kaže da su baloni možda nosili reflektore i opremu za izviđanje, ali nije precizirano kada su preletjeli glavni grad, iako je u Kijevu u srijedu izdano upozorenje za zračnu opasnost.

- Prema informacijama koje se sada razjašnjavaju, radilo se o balonima koji se kreću pod utjecajem vjetra- napisala je vojna uprava na Telegramu.

VIŠE O TEMI

Komentari 117