To je to što me zanima!

'Ogulinci i Vrgorčani su mi u rekordnom roku podigli kućicu'

Stana Bjelajac iz Majske Poljane s četvero ukućana u kući koja je sagrađena pored njihove stare razrušene kuće, bit će privremeno, dok se ne sagradi nova
Vidi originalni članak

Do Stane Bjelajac put već znamo napamet. Nema pozitivnije žene i bolje kave u Majskim Poljanama od one koju Stana skuha na malom štednjaku u svom kontejneru. Nekad je to radila na otvorenome, pored svog “hotela Promaja”, gdje je ugošćivala sve dobre ljude koji su dolazili pomoći u Majske Poljane. 

Pored razrušene kuće i štale sad stoji drvena kućica, no u njoj mogu biti samo privremeno jer je premalena za svih petero. Sa Stanom živi njezina strina, koju zovu “mala baka”, snaha Dijana te unuke Laura i Barbara. No poslužit će dok ponovno ne sagrade veću kuću.

'Mržnja nije rješenje'

- To su Ogulinci došli, sve su imali sa sobom, ni čekić im nije trebao. Oni i gradonačelnik Vrgorca i njegova ekipa. Digli su kućicu, unutra u prizemlju će biti mala kuhinja i dvosjed na kojem ću ja spavati s malom bakom, a gore će moje cure - priča nam.

Namještaj polagano stiže, ali ga ne mogu same sastaviti. Njen sin Dejan radi i pomaže koliko može, ali ni on sam ne stigne sve. Kukuruz kojim hrane svinje je na otvorenom, pa su se u njega zavukli miševi. To je samo još jedan u nizu problema koji im zaista ne trebaju. Osim toga, ljude su počeli obuzimati ljubomora i zavist.

- Ovo napiši, molim te. Neki dan dolazi nam tu susjeda koja je pobjegla kad se sve to dogodilo. I neka je, ja sam mislila da je došla pozdraviti, napokon se žena vratila, i njima treba pomoć. Kad, govori ona meni da se sad trebam moliti Branki Bakšić Mitić jer sam sve dobila zbog nje i da što će meni više. Kao prvo, ja nisam dobila ništa od Gline, nama su pomogli Ogulinci i Vrgorčani. Kao drugo, pa je li dosta mržnje? Što bih jadna Branka trebala? Doći i osobno ih svakoga otuširati još? Ništa nismo naučili iz ovog potresa, nije nam došlo iz guzice u glavu da nesreća može pogoditi bilo koga i bilo kad, mržnja nije rješenje nikad - priča tužna Stana, koja nije htjela prihvatiti ništa osim pomoći oko kuće, ali nitko od volontera nije ju poslušao. 

VIDEO: TUGA U MAJSKIM POLJANAMA Baka Stana: Praščići mi umiru od zime, ali prekupcima ih ne dam. Neće uživati na mojoj muci

I bolje da nije, koliko god je njoj neugodno zbog svega što su dobile. Ispred razrušene kuće na dva stupa rašireno je uže i ondje im se suši odjeća.

- Ovo smo oprali sad nakon snijega, nemaš više što obući, a vrijeme nije nikako za sušenje robe - dobacuje nam njena snaha Dijana. 

Barbara i Laura u potresu su ostale bez tableta. Stana ih je nabavila preko volontera.

- Znam da mi nisu htjeli dati po punoj cijeni, ali i oni znaju da bih se ja naljutila da mi nisu dali da platim - ispričala je Stana.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • ogorčen Hrvat 04.02.2021.

    Malo sam zbunjen, pa gdje su sada general Špiro Niković i pripadnici seoskih straža iz Majske Poljane koji su uvijek bili spremni da "dejstvuju", naravno, lakše je tuđe rušiti nego  sa svojim rukama svoje obnavljati, graditi.

  • Netix 03.02.2021.

    Branka prvo svoje namiri.

  • napiši 03.02.2021.

    Pita reporterka jednog čovjeka s Banovine...Vidim nemate kupatilo...Gdje se kupate...? Nigdje kaže on nisam se mjesec dana oprao...Pa što ne ugrijete malo vode pa se operete...Nemam lonac kaže ugroženi...Vidite dokle to ide....

Komentiraj...
Vidi sve komentare