To je to što me zanima!

Ovo su nove mjere: Plenković najavio smanjenje PDV-a na plin, drva, namirnice, uloške...

Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera i da nema ove intervencije, od 1. travnja bi računi za struju poskupili 23 posto, a za plin 79 posto, rekao je premijer Plenković
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera koje bi trebale pomoći građanima i tvrtkama nakon porasta cijena energenata, vrijedan nekoliko milijardi kuna.

PRATITE UŽIVO: 

- Ovaj globalni porast cijena je izazvao val poskupljenja u Europi. Cijene rastu iz nekoliko razloga - prvo, nakon Covid krize dolazi do veće potražnje i spremnosti nabave plina po većoj cijeni u državama Azije. Drugi je Rusija, koja je jedan od glavnih opskrbljivača plina u Europi, imaju ograničenu proizvodnju. Norveška, jedan od najvećih proizvođača plina nije u mogućnosti povećati proizvodnju. Klimatske prilike govore o tome da su zime hladnije. Ujedno, proizvodnja plina u Europi je u padu još od 2004. godine - objasnio je Plenković. 

PLAN ZA ENERGETSKI UDAR Što se nalazi u Vladinom paketu mjera? Subvencije za plin za sve, vaučeri, smanjenje PDV-a...

- 43 posto plina dolazi iz Rusije, iz Norveške 23 posto, iz Alžira 11 posto, putem LNG terminala dolazi 28 posto plina, a dio iz Azerbajdžana i Libije. Europa uvozi 61 posto ukupnih energetskih potreba - rekao je. 

- Hrvatska i Mađarska nisu zabilježile rast cijena plina za kućanstvo od kraja ljeta do siječnja. Prosječni porast cijena u EU je bio 30 posto, plina 70 posto i više. U hrvatskim kućanstvima nepromijenjene cijene zahvaljujući reguliranim cijenama - objasnio je. 

- Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera i da nema ove intervencije, od 1. travnja bi računi za struju poskupili 23 posto, a za plin 79 posto - rekao je. 

- Paket koji danas predstavljamo je vrijedan 4,8 milijardi kuna. Ovaj paket rađen je sustavno, u koordinaciji svih nadležnih ministarstava i tijela, on je pravovremen, kvalitetno pripremljen. Paket mjera odnosi se na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike, univerzalan je jer je usmjeren svim korisnicima. HEP će podnijeti dio tereta ovog paketa što je i normalno u ovakvim okolnostima. Potpore za trošak plina kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore te poseban program za poljoprivrednike i ribare - objasnio je Plenković. 

Plenković je objasnio kako kućanstva u prosjeku godišnje potroše 3400 kuna za struju. Bez mjera, istaknuo je, taj iznos bi porastao na 4182 kune, odnosno za 782 kuna. S mjerama koje donosi Vlada, taj iznos će narasti za 325 kuna, što je ušteda za 457 kuna. 

- PDV na struju, plin i toplinsku energiju se izjednačava - najavio je Plenković. 

- Smanjujemo PDV na plin s 25 na pet posto od 1. travnja do 21. ožujka 2023. - rekao je. Najavio je i druga smanjenja PDV-a. 

Što se tiče socijalne naknade za ugrožene kupce energenata, naknada za električnu energiju se proširuje i na plin te će mjesečni iznos naknade biti duplo veći - s 200 na 400 kuna. 

I umirovljenici će dobiti naknadu, ali jednokratnu. Te naknade idu od 400 do 1200 kuna, ovisno o mirovinama. 

- S ovim značajno ublažavamo rast cijena plina i struje, rast cijena hrane. Ovaj je paket univerzalan, solidaran, i posebno usmjeren na najosjetljivije. On će po treći veliki put pridonijeti i očuvanju radnih mjesta i kupovnoj moći. Očekujemo rast BDP-a, a vidjeli ste prognoze Komisije, imat ćemo dvoznamenkasti rast, ovaj paket mora pridonijeti nastavku tog trenda - rekao je premijer. 

O inicijativi Mosta 

Na novinarsko pitanje o vjetroelektranama i najavu Mosta da kreće u upoziv ministra Ćorića, Plenković je rekao: 

- U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, spašavaju radna mjesta, ekonomiju, živote, osiguravaju cjepiva, i postoje oni koji ne rade ništa. Ništa. I čiji je jedini smisao izlaziti s inicijativama koje će biti odbijene, a ni sami ne dolaze najčešće na glasanje. Sve njihove inicijative završe na 30 ruku. Da na trepavicama stoje, do kraja mandata neće maknuti nikoga. Imaju instrumente, zato služi parlamentarna demokracija, i ići ćemo dalje. Zamislite vi koje je to licemjerstvo, nisu ponudili ništa. Ne nude apsolutno ništa - rekao je. 

ŠTO GORE, TO BOLJE Zašto je nesretni Mario Banožić još uvijek ministar obrane? Zato što mnogima to ipak odgovara

- Sad kad slijedi velika kriza koja je horizontalna, pogađa svakoga, mi dajemo lijek i za to. A ekipa dolazi s čime? Inicijativom za nepovjerenje. To je rezime šake jada s kojima se mi politički borimo. To je bit. Ovo je Vlada koja ima povjerenje i koja radi, a imate ovih koji ne rade ništa. Grbin? On je napao Frku Petešića na Aktualnom satu, čovjeka koji radi kao pas. Bauk mu se smije da se od DORH-a treba provjeriti nekretnine. A vidi njih danas? Osim što pliva od Splita do Brača, uzima naknade. Da je iz HDZ-a, rastrgali bi ga! - rekao je. 

Što se tiče izjave da je Ćorić upleten u aferu vjetroelektrane, Plenković je rekao da treba ispitati sve u vezi toga. Osvrnuo se i na Frku Petešića. 

- Hajka, haranga, orkestrirana, namjerna, da bi se počinila politička šteta - rekao je Plenković. 

- Njega je Milanović prozvao bandom! Milanović kaže da je Zvonko banda. Hoće li on sad izaći van i reći da je Bauk banda, da je Grbin banda? - rekao je. 

PREMIJER O AKTUALNOSTIMA Plenković brani Frku: 'To je haranga i jedna od glupljih stvari u medijskom prostoru'

Komenitrao je i Ćorić. 

- Projekt, dokumentacija je bila 2017. godine. Izazov je taj nasljeđen. Interpelacija Vlade na tu temu je već bila pokušana, znate ishod. Ono što želim istaknuti je činjenica da nikada u životu nisam nikome naložio da učini nešto nedopušteno. Istaknut ću još jednom i da sam u kontekstu ovog predmeta na raspolaganju svim tijelima. Potencijalne iskaze iz istrage ne mogu i ne želim komentirati. Uvijek sam spreman odgovarati gdje god je potrebno - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 311

  • dipsy 2010 17.02.2022.

    Znači, sve će biti ‘jeftinije’ a razliku ce podmiriti oni koji su pošli ‘trbuhom za kruhom’. Njima treba kompletnu zaradu oduzeti. Pa da bude država na nuli. Dobro isplanirano. Svaka čast. Sanader i njegova ekipa nema live za vratiti ukradeno, a oni što ostavljaju obitelj da bi im nešto priuštili, nastradaju. Čak im država ne plaća ni za ‘odvojeni život’ isko su na relaciji daleko vecoj od udaljenosti zgb-ri. Eto, političari ostali ‘zakinuti’ za ovu naknadu, a obični ljudi ‘zakinuti’ za kompletnu zaradu koju su ostvarili u inozemstvu jer im je centar interesa obitelj. Jedino ne razumijem zašto politicari traže da im se to plati, a ovim drugim je to problem jer zbog odvojenosti od obitelji moraju platiti državi

  • Dalibor0704 16.02.2022.

    Škoti dijele uloške besplatno, Plenki smanjuje PDV. Što je sa PDV-om za lijekove, mlijeko, kruh, sapun, dječju hranu , pelene i slične nepotrebne luksuze?

  • POTPEC 16.02.2022.

    Kozmetičke promjene samo kako bi se zadrža na vlasti...... Priča o nekakvom rasterečenju građana putem PDVa, a da pri tome ne misli da li će građani imat šta trošit i na šta.  Cjene idu gore, a mirovine i plače doli..   Manja potrošnja i manji PDV vladi.    SRAMOTA OD PLENKOVIĆA I OVE I.K.L. VLADE I PARTIJE...

Komentiraj...
Vidi sve komentare