Obavijesti

News

Komentari 311

Ovo su nove mjere: Plenković najavio smanjenje PDV-a na plin, drva, namirnice, uloške...

Ovo su nove mjere: Plenković najavio smanjenje PDV-a na plin, drva, namirnice, uloške...

Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera i da nema ove intervencije, od 1. travnja bi računi za struju poskupili 23 posto, a za plin 79 posto, rekao je premijer Plenković

VIDEO

Premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera koje bi trebale pomoći građanima i tvrtkama nakon porasta cijena energenata, vrijedan nekoliko milijardi kuna.

PRATITE UŽIVO: 

- Ovaj globalni porast cijena je izazvao val poskupljenja u Europi. Cijene rastu iz nekoliko razloga - prvo, nakon Covid krize dolazi do veće potražnje i spremnosti nabave plina po većoj cijeni u državama Azije. Drugi je Rusija, koja je jedan od glavnih opskrbljivača plina u Europi, imaju ograničenu proizvodnju. Norveška, jedan od najvećih proizvođača plina nije u mogućnosti povećati proizvodnju. Klimatske prilike govore o tome da su zime hladnije. Ujedno, proizvodnja plina u Europi je u padu još od 2004. godine - objasnio je Plenković. 

Što se nalazi u Vladinom paketu mjera? Subvencije za plin za sve, vaučeri, smanjenje PDV-a...
Što se nalazi u Vladinom paketu mjera? Subvencije za plin za sve, vaučeri, smanjenje PDV-a...

- 43 posto plina dolazi iz Rusije, iz Norveške 23 posto, iz Alžira 11 posto, putem LNG terminala dolazi 28 posto plina, a dio iz Azerbajdžana i Libije. Europa uvozi 61 posto ukupnih energetskih potreba - rekao je. 

- Hrvatska i Mađarska nisu zabilježile rast cijena plina za kućanstvo od kraja ljeta do siječnja. Prosječni porast cijena u EU je bio 30 posto, plina 70 posto i više. U hrvatskim kućanstvima nepromijenjene cijene zahvaljujući reguliranim cijenama - objasnio je. 

- Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera i da nema ove intervencije, od 1. travnja bi računi za struju poskupili 23 posto, a za plin 79 posto - rekao je. 

- Paket koji danas predstavljamo je vrijedan 4,8 milijardi kuna. Ovaj paket rađen je sustavno, u koordinaciji svih nadležnih ministarstava i tijela, on je pravovremen, kvalitetno pripremljen. Paket mjera odnosi se na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike, univerzalan je jer je usmjeren svim korisnicima. HEP će podnijeti dio tereta ovog paketa što je i normalno u ovakvim okolnostima. Potpore za trošak plina kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore te poseban program za poljoprivrednike i ribare - objasnio je Plenković. 

Plenković je objasnio kako kućanstva u prosjeku godišnje potroše 3400 kuna za struju. Bez mjera, istaknuo je, taj iznos bi porastao na 4182 kune, odnosno za 782 kuna. S mjerama koje donosi Vlada, taj iznos će narasti za 325 kuna, što je ušteda za 457 kuna. 

- PDV na struju, plin i toplinsku energiju se izjednačava - najavio je Plenković. 

- Smanjujemo PDV na plin s 25 na pet posto od 1. travnja do 21. ožujka 2023. - rekao je. Najavio je i druga smanjenja PDV-a. 

Što se tiče socijalne naknade za ugrožene kupce energenata, naknada za električnu energiju se proširuje i na plin te će mjesečni iznos naknade biti duplo veći - s 200 na 400 kuna. 

I umirovljenici će dobiti naknadu, ali jednokratnu. Te naknade idu od 400 do 1200 kuna, ovisno o mirovinama. 

- S ovim značajno ublažavamo rast cijena plina i struje, rast cijena hrane. Ovaj je paket univerzalan, solidaran, i posebno usmjeren na najosjetljivije. On će po treći veliki put pridonijeti i očuvanju radnih mjesta i kupovnoj moći. Očekujemo rast BDP-a, a vidjeli ste prognoze Komisije, imat ćemo dvoznamenkasti rast, ovaj paket mora pridonijeti nastavku tog trenda - rekao je premijer. 

O inicijativi Mosta 

Na novinarsko pitanje o vjetroelektranama i najavu Mosta da kreće u upoziv ministra Ćorića, Plenković je rekao: 

- U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, spašavaju radna mjesta, ekonomiju, živote, osiguravaju cjepiva, i postoje oni koji ne rade ništa. Ništa. I čiji je jedini smisao izlaziti s inicijativama koje će biti odbijene, a ni sami ne dolaze najčešće na glasanje. Sve njihove inicijative završe na 30 ruku. Da na trepavicama stoje, do kraja mandata neće maknuti nikoga. Imaju instrumente, zato služi parlamentarna demokracija, i ići ćemo dalje. Zamislite vi koje je to licemjerstvo, nisu ponudili ništa. Ne nude apsolutno ništa - rekao je. 

Zašto je nesretni Mario Banožić još uvijek ministar obrane? Zato što mnogima to ipak odgovara
Zašto je nesretni Mario Banožić još uvijek ministar obrane? Zato što mnogima to ipak odgovara

- Sad kad slijedi velika kriza koja je horizontalna, pogađa svakoga, mi dajemo lijek i za to. A ekipa dolazi s čime? Inicijativom za nepovjerenje. To je rezime šake jada s kojima se mi politički borimo. To je bit. Ovo je Vlada koja ima povjerenje i koja radi, a imate ovih koji ne rade ništa. Grbin? On je napao Frku Petešića na Aktualnom satu, čovjeka koji radi kao pas. Bauk mu se smije da se od DORH-a treba provjeriti nekretnine. A vidi njih danas? Osim što pliva od Splita do Brača, uzima naknade. Da je iz HDZ-a, rastrgali bi ga! - rekao je. 

Što se tiče izjave da je Ćorić upleten u aferu vjetroelektrane, Plenković je rekao da treba ispitati sve u vezi toga. Osvrnuo se i na Frku Petešića. 

- Hajka, haranga, orkestrirana, namjerna, da bi se počinila politička šteta - rekao je Plenković. 

- Njega je Milanović prozvao bandom! Milanović kaže da je Zvonko banda. Hoće li on sad izaći van i reći da je Bauk banda, da je Grbin banda? - rekao je. 

Plenković brani Frku: 'To je haranga i jedna od glupljih stvari u medijskom prostoru'
Plenković brani Frku: 'To je haranga i jedna od glupljih stvari u medijskom prostoru'

Komenitrao je i Ćorić. 

- Projekt, dokumentacija je bila 2017. godine. Izazov je taj nasljeđen. Interpelacija Vlade na tu temu je već bila pokušana, znate ishod. Ono što želim istaknuti je činjenica da nikada u životu nisam nikome naložio da učini nešto nedopušteno. Istaknut ću još jednom i da sam u kontekstu ovog predmeta na raspolaganju svim tijelima. Potencijalne iskaze iz istrage ne mogu i ne želim komentirati. Uvijek sam spreman odgovarati gdje god je potrebno - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 311
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21