To je to što me zanima!

Plenković o modelu rada nedjeljama: Bit će 16 radnih, mislimo da je to dobar balans

Novost je da se jasno definira i pojam plaće te se predlaže jasna struktura plaće i ostavlja mogućnost da poslodavac dodatke na plaću isplaćuje na način utvrđen posebnim propisom
Vidi originalni članak

Na Vladi se danas, između ostalog, dosta pričalo modelu radnih i neradnih nedjelja.

- Napravljen je model od 16 radnih nedjelja, na taj način radimo dobar balans i mogućnost da se učini nedjelja danom za okupljanje, obitelj. S druge strane, oni koji moraju raditi nedjeljom, povećavamo iznos cijene rada na 50 posto više nego što je to nekim drugim danom, to je bit i sukus ovih prijedloga. Želimo da novi zakon o radu uz niz drugih iskoraka napravi bolji balans između profesionalnog i privatnog života. Nastavit ćemo rad na novom Zakonu radu - poručio je premijer Andrej Plenković.

I ministar rada Marin Piletić je podsjetio kako su ove izmjene Zakona o radu tek prva faza.

HOĆE LI PREŽIVJETI 2023.? Trgovci u problemima: 'Inflacija je, a ukidali bi i radnu nedjelju'

- Ovim izmjenama se predlaže sprječavanje neopravdanog uzastopnog sklapanja ugovora na određeno vrijeme, uvodi se novi način obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju i rad na neodređeno uz mogućnost zakonitog rada izvan sezone, potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu rada, propisuje se zaštita pojedinih kategorija radnika i to primarno roditelja djece do osme godine života u slučaju nejednakog rasporeda radnog vremena, kao i prekovremenog rada. Uređuje se dodatni rad za drugog poslodavca i to bez suglasnosti matičnog poslodavca, uvodi se i pravo na neplaćeni dopust od pet dana godišnje za pružanje osobne skrbi članu obitelji te pravo na odsutnost s posla jedan dan zbog hitnih obiteljskih razloga - podsjetio je ministar dodavši kako se propisuje i ugovaranje plaće u bruto iznosu te se jasno uređuje novi oblik rada putem digitalnih platformi.

UGLEDAO SE U AMERIKU Filipović: 'Ni u New Jerseyju, gdje sam živio, šoping centri ne rade nedjeljom'; Nije baš tako!

- Uvodi se izostanak prava na otkazni rok i otpremninu radnicima koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu s ciljem poticanja poslodavaca na zadržavanje u radnom odnosu takvih starijih radnika. Uvodi se mogućnost da članovi sindikata koji su pregovarali u kolektivnom ugovoru isti urede za sebe i određena povoljnija materijalna prava. A definira se i rad nedjeljom na način da cijena satnice bude 50 posto više u odnosu na postojeću - rekao je. 

Novost je da se jasno definira i pojam plaće te se predlaže jasna struktura plaće i ostavlja mogućnost da poslodavac dodatke na plaću isplaćuje na način utvrđen posebnim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu pri čemu povećanje za rad nedjeljom i blagdanom, prekovremeni rad i rad noću ne smije se obračunati na iznos niži od utvrđene minimalne plaće, dodao je.

HOĆE LI SE RADITI NEDJELJOM? Iz Udruženja trgovine o radu nedjeljom i Vladinim mjerama: 'Inflacija nosi velike gubitke'

Ministar gospodarstva Davor Filipović je predstavio izmjene Zakona o trgovini. 

- Predlaže se da fond radnih sati od ponedjeljka do subote bude 90, da od ukupnog broja nedjelja 16 bude radnih obzirom da smo turistička zemlja, a predlažu se i neke iznimke zbog potrebe za kontinuiranom opskrbom stanovništva, zbog neprekinutog obavljanja javnih usluga, kao i rada objekata koji su uobičajeno otvoreni nedjeljom zbog specifičnih potreba potrošača. Te iznimke bi uključivale trgovine koje su dio željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, brodova, zrakoplova, trajekata i benzinskih postaja, u bolnicama, u hotelima, prostorima kulturnih i vjerskih ustanova, muzejima... Iznimke bi uključile i otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju na štandovima i tržnicama, sajmovima, automatima, prodaju na daljinu, kioske, pekarnice bi radile do 13 sati - istaknuo je naglasivši kako prema istraživanju koje su proveli dvije trećine građana podržava zabranu rada nedjeljom. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Mislilac 01.12.2022.

    Plenki, zapet će ti tih 16 komada na Ustavnom sudu. Sud je crno bijelo, ili 0 ili sve.

  • Grande1 01.12.2022.

    zasto imam strah da ce poslodavci nedjeljom smanjit radnu snagu a ocekivat jednaki ucinak loading ---- 50% vise vas placam, morate to dokazati

  • Vanci19 01.12.2022.

    Dno dna, što s nama samohranim roditeljima koji I ovako muku mucimo. Sve ste unistili pa ajmo i obitelji da uopce ljudi nemaju vrijeme za sebe. Nema tih para da radim vikend. Djete mi je najvažnije ,i život se ne svodi samo na posao za koji smo ionako placeni ispod minimalca. Vi zaista ljude tretirate lo stoku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare