To je to što me zanima!

Plenković više nema živaca: Iz HDZ-a Ivo Stier leti nokautom

Plenković očekuje da Stier podnese ostavku i smatra da ni on ni Kovač više ne mogu biti tajnici i istovremeno se protiviti politici HDZ-a. Oni su prekriženi, ali ih zasad ne smjenjuje
Vidi originalni članak

Andrej Plenković odlučio se obračunati s unutarstranačkom oporbom, a prvi na redu su politički tajnik Davor Ivo Stier i međunarodni tajnik Miro Kovač.

Plenković i Stier su kao europarlamentarci bili poput prsta i nokta, bili su i prijatelji i zajedno su rušili Tomislava Karamarka. Ali sada je ljubav pukla.

SUKOB OKO ISTANBULSKE 'Ako je Stier aludirao na nekog u stranci, to je nedopustivo...'

Plenković očekuje da Stier podnese ostavku i smatra da ni on ni Kovač više ne mogu biti tajnici i istovremeno se protiviti politici HDZ-a. Oni su prekriženi, ali ih zasad ne smjenjuje samo iz jednog razloga: ne želi da ispadnu žrtve. Ali prema izjavama sugovornika iz HDZ-a s obje strane, vidljivo je da je netrpeljivost na vrhuncu.

Nakon predsjedništva HDZ-a u četvrtak, prenijeta je informacija da će Stier biti smijenjen ako ne podrži stranačku stegu i glasa za Istanbulsku konvenciju. Oni bliski Plenkoviću kažu da to nikako nije jedini razlog.

- Stier želi ispasti žrtva i zato pušta takve informacije. Njemu i Kovaču su poslane jasne poruke da ne mogu biti protiv politike HDZ-a i Plenkovića, a istodobno biti na funkcijama na kojoj trebaju braniti politiku stranke. Oni ne da je ne brane, nego sudjeluju u napadima i širenju govora mržnje protiv Plenkovića i stranke. Sudjeluju u jednoj prljavoj kampanji protiv Plenkovića. To je kontinuitet, a ne samo što se tiče Istanbulske konvencije - kaže nam sugovornik iz Plenkovićeva kruga.

PLENKOVIĆ STIERU: 'Ako glasaš protiv Konvencije, nećeš više biti politički tajnik'

On kaže da je kap koja je prelila čašu Stierova izjava u kojoj insinuira da je Plenković vjernik koji u Crkvu ide samo radi glasova, a pogotovo da zna prljavštine u Crkvi, ali ih taji kako bi mogao ucjenjivati kler. Podsjetimo, Stier nije nikoga imenovao, ali je odbio i odgovoriti na pitanje misli li na Plenkovića.

PREDOMISLIO SE Odlučite se: Nadbiskupe, jeste li protiv ili za zaštitu žena...?

- To je više prešlo svaku mjeru. To je poziv na linč. Ne može se više trpjeti ta razina manipulacije i količina mržnje - kaže nam taj HDZ-ovac neuobičajeno oštrim rječnikom. I Plenković je pozvao Stiera da objasni na koga je mislio.

- Mislim da je to nedopustivo. To nije točno. Nije mi jasno na koga je aludirao. Mora tu izjavu pojasniti - rekao je Plenković.

Stier i Kovač su ostali protiv Istanbulske konvencije iako je 21 županijska organizacija dala potporu. Prozivaju Plenkovića i što ne želi dopustiti da u Saboru ne dopusti glasanje po savjesti.

- Ako se već toliko pozivaju na svoju savjest, kako im ona dopušta da zadržavaju svoje funkcije u stranci ako se ne slažu s politikom stranke? Zašto onda ne podnesu ostavke? Oni sudjeluju u ozbiljnom desnom udaru na predsjednika koji ih je izabrao i postavio - kritizira dvojac taj sugovornik.

OGLASIO SE PREMIJER: 'Neka Stier odgovori na koga aludira ako je tako dovitljiv...'

Stier je izašao iz Vlade zbog koalicije s HNS-om, a i Kovač i on smatraju da stranka gubi s Plenkovićem svoj demokršćanski identitet. Tjednik Express u broju koji je na kioscima, također otkriva da desnije krilo stranke, Crkva, ali i Most smatraju Stiera boljim izborom za predsjednika stranke.

Plenković je dosad ignorirao sve te prijetnje. Znao je da mu je unutarstranačka oporba razjedinjena. Primjerice, Milijan Brkić ne može s Karamarkovim ljudima, a Stiera ne smatra kapacitetom. Stier i Kovač također ne surađuju. Stier se i nakon izlaska iz Vlade umirio i nije napadao Plenkovića. Ali u zadnjih mjesec dana je krenuo u tihu ofenzivu. Plenković u tome, napadima Crkve i udaru konzervativnih udruga poput U ime obitelji i Vigilare koje organiziraju prosvjede, očito sada vidi koordiniranu i ozbiljnu prijetnju.

UPUTIO PISMO Kardinal Bozanić pozvao je na molitvu za 'Domovinu i obitelj'

Za micanje Stiera i Kovača, Plenković nema jedinstvenu potporu.

- Samo bi tim potezom nanio štetu stranci i izazvao nove podjele. On se želi prikazati kao europejac, a ima isključivost koja pripada obrascu istočne Europe 1948. godine - kaže nam taj sugovornik. Misli da bi trebalo dozvoliti zastupnicima glasovanje po savjesti o Istanbulskoj jer čak je i Angela Merkel to dozvolila u stranci.

Idi na 24sata

Komentari 222

  • SlavicaKožul 09.04.2018.

    Ako Plenković ovo uradi, i ako ratificira istanbulsku konvenciju, to Ce mu biti zadnje. U isti mah Ce to to pokazati tko ga je i zastoja doveo na mjesto Premijera.

  • Aksil 09.04.2018.

    Počeo je napokon početak kraja.....

  • suljadin djordje 09.04.2018.

    Bravo : mošapijade, tito, blenki... U PM kuda to ova " vlada" ide ??????

Komentiraj...
Vidi sve komentare