Obavijesti

News

Komentari 228

Odlučite se: Nadbiskupe, jeste li protiv ili za zaštitu žena...?

Odlučite se: Nadbiskupe, jeste li protiv ili za zaštitu žena...?
1

Želimir Puljić je medijima poslao priopćenje s jasnim i nedvosmislenom naslovom: “Ratifikacija Istanbulske konvencije bila bi štetna za narod i državu!

VIDEO

Premda je dio medija još u srijedu tvrdio kako je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić podržao Vladu i njihovu interpretativnu izjavu uz Istanbulsku konvenciju, dan kasnije došlo je do novog preokreta. Šef hrvatskih biskupa bez krzmanja je rekao da nema nikakvog “zaokreta Crkve” u vezi s tim pitanjem.

'Puljić je Plenkoviću otvorio mogućnost da zaustavi IK...'
'Puljić je Plenkoviću otvorio mogućnost da zaustavi IK...'

Puljić je medijima poslao priopćenje s jasnim i nedvosmislenom naslovom: “Ratifikacija Istanbulske konvencije bila bi štetna za narod i državu!” Puljić je u priopćenju problematizirao pravnu snagu interpretativne izjave Vlade RH, zaključivši kako u “Istanbulskoj konvenciji stoji da država koja je ratificira ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se u njoj nalaze. Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije i ne može zaštititi Hrvatsku, hrvatski pravni poredak, obrazovni sustav i društvo u cjelini od uvođenja rodne ideologije putem Istanbulske konvencije”.

'Nema zaokreta oko IK, Crkva tome pristupa hladne glave...'
'Nema zaokreta oko IK, Crkva tome pristupa hladne glave...'

U priopćenju se pojašnjavaju Puljićeve izjave iz intervjua što ga je dan ranije dao Hrvatskom katoličkom radiju, pa se sad tvrdi kako je o “interpretativnoj izjavi koju je predložila Vlada RH, a o kojoj je također bilo govora, nadbiskup rekao kako bi ona mogla biti prikladna ako ima pravnu vrijednost i zakonsku podlogu”. Dodaje se još da “prema očitovanju nekih pravnika, ta Izjava ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji. Zbog toga je nadbiskup u razgovoru predložio neka se organizira neovisni znanstveni skup koji bi to proučio”.

U priopćenju još stoji: “Imajući u vidu odgovornost prema točnom informiranju vjernika i svih ljudi dobre volje, koji Katoličku crkvu vide kao putokaz, nadbiskup potvrđuje dosadašnja priopćenja i izjave HBK o problematičnosti određenih članaka i stavova u Istanbulskoj konvenciji”.

“U tom vidu, nadbiskup smatra kako bi ratifikacija Konvencije u sadašnjem trenutku mogla izazvati veliku štetu narodu i državi. Stoga, bilo bi pametno i razborito odgoditi ratifikaciju Konvencije i otvoriti prostor za istinski dijalog u hrvatskom društvu, bez političkih ili medijskih pritisaka”, piše Puljić.

Lideri HDZ-a, šef Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, nakon uskrsnog misnog slavlja u zagrebačkoj katedrali pohvalili su se na web stranicama stranke fotografijom s kardinalom Josipom Bozanićem. S njihovim obiteljima primio ih je u Nadbiskupskom dvoru, pa se činilo da je to već značajna gesta koja nagovješćuje kako će Crkva odustati od podrške konzervativnim akcijama. No Puljićeva izjava sad nedvosmisleno poručuje da biskupi ne misle odustati od političkih inicijativa koje su usmjerene protiv Vladine politike i Plenkovića, dakle protiv demokratski izabrane izvršne vlasti. Ovakav obrat zbio se tjedan dana prije novog prosvjeda protiv Istanbulske konvencije, zakazanog za subotu u Splitu. Najavljujući taj prosvjed, njegovi organizatori poručili su da “Plenković i HDZ ne slušaju narod”, pa je logično očekivati da će se na splitskoj Rivi 12. travnja odvijati novo “događanje naroda”.

- Crkva je možda htjela učini zaokret kad je shvatila da se veže uz grupaciju koja gubi, ali su odustali vidjevši histeriju na krajnjoj desnici - kaže politički analitičar Žarko Puhovski i dodaje:

- Oni su poput JNA, jaki kad prijete, ali čim ih se izazove, oni su tigar od papira...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a