Obavijesti

News

Komentari 222

Plenković više nema živaca: Iz HDZ-a Ivo Stier leti nokautom

Plenković više nema živaca: Iz HDZ-a Ivo Stier leti nokautom
1

Plenković očekuje da Stier podnese ostavku i smatra da ni on ni Kovač više ne mogu biti tajnici i istovremeno se protiviti politici HDZ-a. Oni su prekriženi, ali ih zasad ne smjenjuje

VIDEO

Andrej Plenković odlučio se obračunati s unutarstranačkom oporbom, a prvi na redu su politički tajnik Davor Ivo Stier i međunarodni tajnik Miro Kovač.

Plenković i Stier su kao europarlamentarci bili poput prsta i nokta, bili su i prijatelji i zajedno su rušili Tomislava Karamarka. Ali sada je ljubav pukla.

'Ako je Stier aludirao na nekog u stranci, to je nedopustivo...'
'Ako je Stier aludirao na nekog u stranci, to je nedopustivo...'

Plenković očekuje da Stier podnese ostavku i smatra da ni on ni Kovač više ne mogu biti tajnici i istovremeno se protiviti politici HDZ-a. Oni su prekriženi, ali ih zasad ne smjenjuje samo iz jednog razloga: ne želi da ispadnu žrtve. Ali prema izjavama sugovornika iz HDZ-a s obje strane, vidljivo je da je netrpeljivost na vrhuncu.

Nakon predsjedništva HDZ-a u četvrtak, prenijeta je informacija da će Stier biti smijenjen ako ne podrži stranačku stegu i glasa za Istanbulsku konvenciju. Oni bliski Plenkoviću kažu da to nikako nije jedini razlog.

- Stier želi ispasti žrtva i zato pušta takve informacije. Njemu i Kovaču su poslane jasne poruke da ne mogu biti protiv politike HDZ-a i Plenkovića, a istodobno biti na funkcijama na kojoj trebaju braniti politiku stranke. Oni ne da je ne brane, nego sudjeluju u napadima i širenju govora mržnje protiv Plenkovića i stranke. Sudjeluju u jednoj prljavoj kampanji protiv Plenkovića. To je kontinuitet, a ne samo što se tiče Istanbulske konvencije - kaže nam sugovornik iz Plenkovićeva kruga.

'Ako glasaš protiv Konvencije, nećeš više biti politički tajnik'
'Ako glasaš protiv Konvencije, nećeš više biti politički tajnik'

On kaže da je kap koja je prelila čašu Stierova izjava u kojoj insinuira da je Plenković vjernik koji u Crkvu ide samo radi glasova, a pogotovo da zna prljavštine u Crkvi, ali ih taji kako bi mogao ucjenjivati kler. Podsjetimo, Stier nije nikoga imenovao, ali je odbio i odgovoriti na pitanje misli li na Plenkovića.

Odlučite se: Nadbiskupe, jeste li protiv ili za zaštitu žena...?
Odlučite se: Nadbiskupe, jeste li protiv ili za zaštitu žena...?

- To je više prešlo svaku mjeru. To je poziv na linč. Ne može se više trpjeti ta razina manipulacije i količina mržnje - kaže nam taj HDZ-ovac neuobičajeno oštrim rječnikom. I Plenković je pozvao Stiera da objasni na koga je mislio.

- Mislim da je to nedopustivo. To nije točno. Nije mi jasno na koga je aludirao. Mora tu izjavu pojasniti - rekao je Plenković.

EU summit in Brussels

Stier i Kovač su ostali protiv Istanbulske konvencije iako je 21 županijska organizacija dala potporu. Prozivaju Plenkovića i što ne želi dopustiti da u Saboru ne dopusti glasanje po savjesti.

- Ako se već toliko pozivaju na svoju savjest, kako im ona dopušta da zadržavaju svoje funkcije u stranci ako se ne slažu s politikom stranke? Zašto onda ne podnesu ostavke? Oni sudjeluju u ozbiljnom desnom udaru na predsjednika koji ih je izabrao i postavio - kritizira dvojac taj sugovornik.

'Neka Stier odgovori na koga aludira ako je tako dovitljiv...'
'Neka Stier odgovori na koga aludira ako je tako dovitljiv...'

Stier je izašao iz Vlade zbog koalicije s HNS-om, a i Kovač i on smatraju da stranka gubi s Plenkovićem svoj demokršćanski identitet. Tjednik Express u broju koji je na kioscima, također otkriva da desnije krilo stranke, Crkva, ali i Most smatraju Stiera boljim izborom za predsjednika stranke.

Plenković je dosad ignorirao sve te prijetnje. Znao je da mu je unutarstranačka oporba razjedinjena. Primjerice, Milijan Brkić ne može s Karamarkovim ljudima, a Stiera ne smatra kapacitetom. Stier i Kovač također ne surađuju. Stier se i nakon izlaska iz Vlade umirio i nije napadao Plenkovića. Ali u zadnjih mjesec dana je krenuo u tihu ofenzivu. Plenković u tome, napadima Crkve i udaru konzervativnih udruga poput U ime obitelji i Vigilare koje organiziraju prosvjede, očito sada vidi koordiniranu i ozbiljnu prijetnju.

Kardinal Bozanić pozvao je na molitvu za 'Domovinu i obitelj'
Kardinal Bozanić pozvao je na molitvu za 'Domovinu i obitelj'

Za micanje Stiera i Kovača, Plenković nema jedinstvenu potporu.

- Samo bi tim potezom nanio štetu stranci i izazvao nove podjele. On se želi prikazati kao europejac, a ima isključivost koja pripada obrascu istočne Europe 1948. godine - kaže nam taj sugovornik. Misli da bi trebalo dozvoliti zastupnicima glasovanje po savjesti o Istanbulskoj jer čak je i Angela Merkel to dozvolila u stranci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 222
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.