To je to što me zanima!

'Predsjednik Parlamenta Tajani otvoreno svojata tuđi teritorij'

Konzervativna parlamentarka Tajaniju je rekla kako je njegov govor, barem onako kako je protumačen kroz medije, "kod Hrvata Istre i Dalmacije probudio mučne uspomene na fašizam, okupaciju, progon...
Vidi originalni članak

Hrvatski eurozastupnici Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić u ponedjeljak su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu poručili prisutnom predsjedniku te institucije Antoniju Tajaniju da se mora jasnije izjasniti o svojoj izjavi. 

Tajani je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija". 

Nakon uvodnog govora Tajanija u kojem je izrazio žaljenje što su njegove riječi krivo protumačene te osudio, uz komunističke, i fašističke zločine nad nevinim ljudima, Jakovčić se Tajaniju obratio na talijanskom jeziku "kako bi izbjegli bilo kakav nesporazum". 

"Pozdravljam vašu osudu totalitarnih režima i zločina počinjenih nad nevinim ljudima. Mržnje koje su nekad postojale danas više ne postoje. Zato je važno koristiti prave riječi", kazao je zastupnik IDS-a i liberala. 

"Reći 'talijanska Istra i talijanska Dalmacija' može imati i druga značenja. Ja tražim od vas da pojasnite svoje riječi jer je vaša izjava izazvala ogorčenje. Reći tako nešto može biti vrlo opasno". 

TAJANI O 'TALIJANSKOJ DALMACIJI': 'Žalim što su me krivo shvatili, ja nikoga nisam htio uvrijediti'

Istaknuo je kako je pojašnjenje nužno jer je to "jako važno za ljude koji danas žive u Istri i za esule". 

"Zajedno sa svojim prijateljima radio sam na tome da Istra postane dvojezična i želim da Istra i dalje živi u miru”, zaključio je Jakovčić. 

Ruža Tomašić je Tajaniju poručila da su njegove izjave kod Hrvata Istre i Dalmacije probudile mučne uspomene na fašizam i nametanje talijanske kulture.

Tomašić je, također kroz proceduru povrede poslovnika na početku plenarne sjednice, poručila Tajaniju kako su Dalmacija i Istra hrvatske regije "koje su teško patile pod talijanskom okupacijom i osjetile sve strahote fašističkog osvajačkog režima".

NAKON SJEDNICE HDZ-A Plenković: Tajanijeva izjava je neprihvatljiva, stojim kod toga

"Bez ikakve namjere da umanjim važnost sjećanja na žrtve komunističkih zločina, jer je i moja obitelj patila pod komunističkom čizmom, smatram sramotnim da predsjednik Parlamenta zastupa imperijalističke težnje i otvoreno svojata tuđi teritorij". 

Konzervativna parlamentarka Tajaniju je rekla kako je njegov govor, barem onako kako je protumačen kroz medije, "kod Hrvata Istre i Dalmacije probudio mučne uspomene na fašizam, okupaciju, progon, ubojstva, zlostavljanje i sustavno nametanje talijanskog jezika i kulture hrvatskom narodu". 

"Molim vas da doista to pojasnite jer cijela Hrvatska o tome bruji", zatražila je Tomašić od Tajanija.

 

Idi na 24sata

Komentari 65

  • Streptomicin 12.02.2019.

    Talijani vide da se bliži kraj Hrvatskoj, i sigurno prave dugotrajni plan uzimanja Dalmacije. A ako mislite da će Njemačka to stopirati grdno se varate. Za njih, ove državice nikada i nisu trebale postojati. Jedva čekaju da se osvete zbog Pobune Južnih Slavena i rušenja germanskih carstava. To je dugotrajna politika zapadnih evropskih sila, vraćanje predjašnjeh stanja, a raspad Jugoslavije im je praktično doneo pobedu.

  • papaurban2 12.02.2019.

    ...ruža dlaku mijenja..ali "miris"..nikada...!

  • volter 12.02.2019.

    Osjeti se da Rža ne može punim srcem da brani Lijepu našu vjerovatno zato što se radi o tečevinama Druga Tita I Komunista.

Komentiraj...
Vidi sve komentare