Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
65 komentara

'Predsjednik Parlamenta Tajani otvoreno svojata tuđi teritorij'

Konzervativna parlamentarka Tajaniju je rekla kako je njegov govor, barem onako kako je protumačen kroz medije, "kod Hrvata Istre i Dalmacije probudio mučne uspomene na fašizam, okupaciju, progon...

kaquarium
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
65 komentara

Hrvatski eurozastupnici Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić u ponedjeljak su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu poručili prisutnom predsjedniku te institucije Antoniju Tajaniju da se mora jasnije izjasniti o svojoj izjavi. 

Tajani je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija". 

Nakon uvodnog govora Tajanija u kojem je izrazio žaljenje što su njegove riječi krivo protumačene te osudio, uz komunističke, i fašističke zločine nad nevinim ljudima, Jakovčić se Tajaniju obratio na talijanskom jeziku "kako bi izbjegli bilo kakav nesporazum". 

"Pozdravljam vašu osudu totalitarnih režima i zločina počinjenih nad nevinim ljudima. Mržnje koje su nekad postojale danas više ne postoje. Zato je važno koristiti prave riječi", kazao je zastupnik IDS-a i liberala. 

"Reći 'talijanska Istra i talijanska Dalmacija' može imati i druga značenja. Ja tražim od vas da pojasnite svoje riječi jer je vaša izjava izazvala ogorčenje. Reći tako nešto može biti vrlo opasno". 

The President of the European Parliament Antonio Tajani on a visit to Palermo received by Nello Musumeci TAJANI O 'TALIJANSKOJ DALMACIJI': 'Žalim što su me krivo shvatili, ja nikoga nisam htio uvrijediti'

Istaknuo je kako je pojašnjenje nužno jer je to "jako važno za ljude koji danas žive u Istri i za esule". 

"Zajedno sa svojim prijateljima radio sam na tome da Istra postane dvojezična i želim da Istra i dalje živi u miru”, zaključio je Jakovčić. 

Ruža Tomašić je Tajaniju poručila da su njegove izjave kod Hrvata Istre i Dalmacije probudile mučne uspomene na fašizam i nametanje talijanske kulture.

Tomašić je, također kroz proceduru povrede poslovnika na početku plenarne sjednice, poručila Tajaniju kako su Dalmacija i Istra hrvatske regije "koje su teško patile pod talijanskom okupacijom i osjetile sve strahote fašističkog osvajačkog režima".

NAKON SJEDNICE HDZ-A Plenković: Tajanijeva izjava je neprihvatljiva, stojim kod toga

"Bez ikakve namjere da umanjim važnost sjećanja na žrtve komunističkih zločina, jer je i moja obitelj patila pod komunističkom čizmom, smatram sramotnim da predsjednik Parlamenta zastupa imperijalističke težnje i otvoreno svojata tuđi teritorij". 

Konzervativna parlamentarka Tajaniju je rekla kako je njegov govor, barem onako kako je protumačen kroz medije, "kod Hrvata Istre i Dalmacije probudio mučne uspomene na fašizam, okupaciju, progon, ubojstva, zlostavljanje i sustavno nametanje talijanskog jezika i kulture hrvatskom narodu". 

"Molim vas da doista to pojasnite jer cijela Hrvatska o tome bruji", zatražila je Tomašić od Tajanija.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message