Obavijesti

News

Komentari 218

'Žalim što su me krivo shvatili, ja nikoga nisam htio uvrijediti'

'Žalim što su me krivo shvatili, ja nikoga nisam htio uvrijediti'
1

Šef EP Antonio Tajani, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzi, govor je završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine"

VIDEO

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je u ponedjeljak na početku plenarne sjednice u Strasbourgu da u njegovim izjavama u govoru u nedjelju u Basovizzi pokraj Trsta nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Slovenije i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene.

- Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore talijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Talijanski, hrvatski i slovenski narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi, rekao je Tajani na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Tajani je kazao da je "komemorirao žrtve talijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog razdoblja, Slovence i Hrvate" te da je govorio u povijesnom kontekstu. Govoreći o "tisućama nevinih žrtava", istaknuo je da se nije "radilo o odmazdi za krivnje fašizma jer je među talijanskim žrtvama neprihvatljive mržnje, koja je bila i ideološka i etnička i društvena, bilo mnogo osoba koje nisu imale ništa s fašistima i njihovim progonima".

Pahor pisao predsjedniku Italije zbog izjava Salvinija i Tajanija
Pahor pisao predsjedniku Italije zbog izjava Salvinija i Tajanija

- Svojom nazočnošću htio sam podsjetiti na tisuće žrtava, poglavito talijanskih, ali i hrvatskih i slovenskih", kazao je predsjednik EP-a. U svom je obraćanju, kako je pojasnio, htio istaknuti put mira i pomirbe između talijanskog, hrvatskog i slovenskog naroda i njihov doprinos europskom projektu. Upravo ponovno ustanovljavajući povijesnu istinu bilo je moguće napraviti zaokret u odnosima između Italije, Hrvatske i Slovenije, danas zemljama povezanim čvrstim prijateljstvom, kazao je Tajani, dodavši da je "trajan mir između nekadašnjih neprijatelja najbolji primjer kako je Europska unija uspješna priča".

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzi, govor je završio riječima: "Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu" i dodao kako “ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj živi puno Talijana, ponovi komunistička diktatura kao Titova”. "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine", zaključio je Tajani.

Berlusconijev suradnik i česti izborni gubitnik

U svom službenom životopisu Tajani spominje kako je godinu dana proveo kao časnik talijanskih zračnih snaga, jedno vrijeme je boravio u Libanonu, Sovjetskom Savezu te Somaliji. Šest godina proveo je na funkciji šefa rimske redakcije dnevnih novina Il Giornale. 

Plenković: Tajanijeva izjava je neprihvatljiva, stojim kod toga
Plenković: Tajanijeva izjava je neprihvatljiva, stojim kod toga

Životopis na službenim stranicama Europskog parlamenta preskače činjenicu da je u mladosti bio član Fronte Monarchico Giovanile, mladih monarhista, koji su tražili povratak protjeranih plemića Savojske dinastije. Ovdje je važno napomenuti da je monarhija ukinuta na referendumu 1946. godine u znak zahvale talijanskog naroda što su omogućili Mussoliniju vlast i davali legitimitet talijanskom hegemonizmu na Jadranu. Kralj Vittorio Emanuele III predvodio je Italiju tijekom dva svjetska rata, ali i tijekom čitavog uspona i pada Mussolinijevog fašizma.  

Talijanski ustav branio je kući Savoj boravak i djelovanje u državi sve do 2002. godine kada je na vlasti bio Silvio Berlusconi i njegova stranka Forza Italia. A upravo tu stranku osnovao je, s ostalima, i Tajani. Čak je jedno kraće vrijeme sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća obnašao dužnost glasnogovornika premijeru Berlusconiju, piše Express.

HDZ se hvalio kako im je Tajani dolazio na skupove u Hrvatsku
HDZ se hvalio kako im je Tajani dolazio na skupove u Hrvatsku

1994. godine izabran je u u Europski parlament što je bio samo početak karijere na razini EU do danas, iako je u nekoliko navrata pokušavao ući u talijansku politiku, ali je stalno gubio na izborima.  Na europskoj političkoj sceni su mu pak cvjetale ruže jer je u dvije Europske komisije obnašao dužnosti povjerenika pod Jose Manuelom Barrosom. Dvije godine bio je povjerenik za promet, da bi od 2010. do 2014. godine bio odgovoran za industriju i poduzetništvo. 

Rado viđen kod HDZ-a

Antonio Tajani je 2016. bio rado viđen gost na HDZ-ovim predizbornim skupovima. Kako se i sam HDZ pohvalio na vlastitoj internetskoj stranici i službenom twitter profilu Andreja Plenkovića, Tajani je sudjelovao na njihovim predizbornim skupovima. Evo što su objavili nakon što je Tajani izabran za šefa EU parlamenta:

'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija
'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija

"Dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani iz Europske pučke stanke (EPP) - najjače političke grupacije u EU, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra - od jučer je novi predsjednik EP-a nakon pobjede u četvrtom, odlučujućem krugu glasovanja s potporom 351 eurozastupnika, dok je njegov socijaldemokratski konkurent Gianni Pittela osvojio 282 glasa. Kao što se sjećate, Antonio Tajani - tadašnji potpredsjednik EP-a - 6. rujna 2016. bio je u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na našim predizbornim skupovima", stoji na stranicama HDZ-a.

Cerar: Odbacujemo Tajanijevo prekrajanje povijesti

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija upozoriti na neprihvatljivost njegovih izjava u Basovizzi kod Trsta koje su izazvale niz ogorčenih reakcija u Sloveniji.

"Pismeno ću ga upozoriti da je takva retorika u današnjoj Europi neprihvatljiva i u suprotnosti s vrijednostima koje zastupa i mora zastupati EU. Želio bih da se ta priča ovime zaključi  i da se više ne ponavlja", kazao je Cerar u izjavi za slovenske medije.

"Ja osobno i ministarstvo vanjskih poslova odbacujemo takvo falsificiranje naše zajedničke europske i slovenske povijesti, a ono što je Tajani u Basovizzi rekao posebno je neprihvatljivo i nečuveno. Takve izjave izazivaju strah", kazao je Cerar.

Prema navodima slovenskih medija, Tajani je u Basovizzi kod Trsta, na proslavi obilježavanja talijanskog Dana sjećanja na žrtve fojbi koji se obilježava svake godine 10. veljače među ostalim izjavio "Neka živi Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", što vodeći slovenski političari smatraju povijesnim revizionizmom, te izokretanjem stvarnih ratnih događaja za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i prije njega, te žrtava koje su Hrvati i Slovenci iz Dalmacije, Istre i iz Slovenskog primorja podnijeli pod talijanskim fašizmom, budući da je odlazak Talijana iz krajeva koji su Italiji pripali nakon Prvog svjetskog rata nakon Drugog rata protumačen svojevrsnim etničkim čišćenjem od strane tadašnjih jugoslavenskih komunističkih vlasti.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Matjaž Nemec ( stranka socijaldemokrata, SD) protestirao je također protiv izjava Matea Salvinija i  Antonija Tajanija te najavio da će njegova stranka u Europskom parlamentu potaknuti raspravu zaslužuje li netko tko zastupa pristrane i revizionističke izjave da bude predsjednikom te europske institucije.
Uslijed skandala koje su izazvali  nedjeljni nastupi talijanskih političara u Basovizzi kod Trsta slovenska će vlada vjerojatno pozvati na razgovor talijanskog veleposlanika u Ljubljani,  a nije isključeno niti slanje prosvjedne diplomatske note Rimu, navode diplomatski izvori koje prenose mediji  u Sloveniji.

Jakovčić i Tomašić na sjednici EP-a izravno pozvali Tajanija da pojasni svoju izjavu

Hrvatski eurozastupnici Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić u ponedjeljak su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu poručili prisutnom predsjedniku te institucije Antoniju Tajaniju da se mora jasnije izjasniti o svojoj izjavi. 

Tajani je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija". 

Nakon uvodnog govora Tajanija u kojem je izrazio žaljenje što su njegove riječi krivo protumačene te osudio, uz komunističke, i fašističke zločine nad nevinim ljudima, Jakovčić se Tajaniju obratio na talijanskom jeziku "kako bi izbjegli bilo kakav nesporazum". 

"Pozdravljam vašu osudu totalitarnih režima i zločina počinjenih nad nevinim ljudima.  Mržnje koje su nekad postojale danas više ne postoje. Zato je važno koristiti prave riječi", kazao je zastupnik IDS-a i liberala. 

"Reći 'talijanska Istra i talijanska Dalmacija' može imati i druga značenja. Ja tražim od vas da pojasnite svoje riječi jer je vaša izjava izazvala ogorčenje. Reći tako nešto može biti vrlo opasno". 

Istaknuo je kako je pojašnjenje nužno jer je to "jako važno za ljude koji danas žive u Istri i za esule". 

"Zajedno sa svojim prijateljima radio sam na tome da Istra postane dvojezična i želim da Istra i dalje živi u miru”, zaključio je Jakovčić. 

Ruža Tomašić je Tajaniju poručila da su njegove izjave kod Hrvata Istre i Dalmacije probudile mučne uspomene na fašizam i nametanje talijanske kulture.

Tomašić je, također kroz proceduru povrede poslovnika na početku plenarne sjednice, poručila Tajaniju kako su Dalmacija i Istra hrvatske regije "koje su teško patile pod talijanskom okupacijom i osjetile sve strahote fašističkog osvajačkog režima".

"Bez ikakve namjere da umanjim važnost sjećanja na žrtve komunističkih zločina, jer je i moja obitelj patila pod komunističkom čizmom, smatram sramotnim da predsjednik Parlamenta zastupa imperijalističke težnje i otvoreno svojata tuđi teritorij". 

Konzervativna parlamentarka Tajaniju je rekla kako je njegov govor, barem onako kako je protumačen kroz medije, "kod Hrvata Istre i Dalmacije probudio mučne uspomene na fašizam, okupaciju, progon, ubojstva, zlostavljanje i sustavno nametanje talijanskog jezika i kulture hrvatskom narodu". 

"Molim vas da doista to pojasnite jer cijela Hrvatska o tome bruji", zatražila je Tomašić od Tajanija.

Boban poručio Tajaniju: Dalmacija je kolijevka hrvatstva

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u ponedjeljak je osudio izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je rekao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija" te mu poručio kako je Dalmacija kolijevka hrvatstva.

"Najoštrije osuđujem ovu izjavu i izjave ovakve vrste ma od koga dolazile. Neka je svima jasno - Dalmacija je kolijevka hrvatstva. Samim time je bila, jest sada i bit će dovijeka nedjeljivi hrvatski prostor", rekao je župan Boban, a prenosi službena stranica Splitsko-dalmatinske županije.

Tajani je spornu izjavu izrekao u govoru u nedjelju u Basovizzi pokraj Trsta za vrijeme komemoracije žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca