To je to što me zanima!

Prevarantica stoljeća: Svi su mislili da je crnkinja, kad ono...

Poznata aktivistica i borac za ljudska prava, koja se godinama pretvarala da je crnkinja, objavljuje novu knjigu u kojoj opisuje diskriminaciju koju je prošla u životu
Vidi originalni članak

Rachel Doležal je poznata aktivistica i borac za ljudska prava, a bila je i predsjednica podružnice američkog Nacionalnog udruženja za promicanje položaja Afroamerikanaca (NAACP).

Njeni roditelji su prošle godine izašli u javnost kako bi izrazili čuđenje njenim lažnim prikazivanje. Naime, Rachel je bjelkinja i njezina cijela obitelj je iz Europe. Rachel se godinama pretvarala da je crnkinja uz pomoć sredstava za tamnjenje.

Kao svog oca predstavila je potpuno drugog muškarca koji je Afroamerikanac, a u jednom intervjuu odbila je otkriti je li i sama crnkinja. Ipak, to u svojim objavama na Facebooku redovito čini te često ističe da su njezine kovrče "prirodne".

Rekla je da nema što reći kritičarima zgroženima njezinom rasnom identifikacijom te napomenula da su jedini ljudi s kojima išta želi raščistiti unutar njezine "crnačke zajednice".

- Ne možete razumjeti kakvo je crnačko iskustvo kad se još uvijek držite vaše bjelačke privilegije - izjavila je Rachel.

- Važnije mi je razjasniti stvari unutar crnačke zajednice i mojeg izvršnog odbora nego objašnjavati nešto ljudima za koje ja, sasvim iskreno, ne mislim da stvarno razumiju definiciju rase i etniciteta - rekla je Rachel kojoj ubrzo izlaze i memoari.

Rachel je nakon suočavanja s kritikama napisala knjigu o svojim iskustvima i putu od "bijelog djeteta" do predsjednice NAACP-a. U njoj opisuje emocionalnu povezanost koju je stvorila s njenih četvero posvojenih braće i sestara i osjećaj pripadnost u crnačkoj zajednici. Opisala je i diskriminaciju s kojom se svakodnevno suočavala.

U zadnjem intervjuu usporedila se s Caitlyn Jenner i rekla kako smatra da rasa nije kodirana u vaš DNA nego bi se trebala gledati kao rod ili religija. Danas radi kao frizerka, specijalizirala se za frizure popularne kod Afroamerikanaca poput pletenica. Finalizira knjigu čije se izdavanje očekuje u ožujku.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • ella123xD 14.11.2016.

    Ajd bar nije nikog pojela ,ko onaj u drugom članku ,možda je nešto i dobro napravila ...a mnoge crnkinje žele biti bijele i stalno se izbjeljuju pa?

  • biberrr 13.11.2016.

    Koliko vidim uopće ne sliči na crnkinju,čak ima i svjetle oči,jedino što ima crnačko je afro frizura.Ne znam koga je ona uspjela prevariti.

  • kung fu panda 13.11.2016.

    morti je črna v duši :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare