To je to što me zanima!

Protjerivanje diplomata: Moćni će Putin uzvratiti udarac...

Plenković je podržao odluku EU o protjerivanju diplomata. To bi moglo naštetiti Hrvatskoj. Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević siguran je da će Rusi, na protjerivanje diplomata, odgovoriti istom mjerom
Vidi originalni članak

Proglašavanje ruskog diplomata “personom non grata” simboličan je potez kojim se Hrvatska trebala solidarizirati s Velikom Britanijom. To je potez koji je sigurno manje štetan za odnose s Rusijom od sankcija.

HSS O AFERI: 'Progon ruskog diplomata je sulud i štetan za Hrvatsku...'

Smatra to Branko Caratan, politolog i profesor Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Hrvatska je jedna od 14 zemalja EU koja je odlučila protjerati rusko diplomatsko osoblje kao odgovor na trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji početkom ožujka te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.
- Hrvatska je u tome sudjelovala minimalno. Naravno, ta odluka neće pridonijeti poboljšanju odnosa s Rusijom, ali i neće predstavljati prepreku koja će ostati nesavladiva - ustvrdio je.
Caratan je naveo kako izjava premijera Andreja Plenkovića, da je oko protjerivanja ruskog diplomata hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u kontaktu s ruskom ambasadom, zvuči kao nastojanje da se čitava stvar obavi sa što manje štete. I dok s jedne strane Vlada protjeruje jednog diplomata, a predsjednica ostaje kod poziva ruskom predsjedniku da posjeti Hrvatsku, očito se pokušava naći balans u odnosima s EU, ali i Rusijom.

RUSKA PORUKA HRVATSKOJ: 'Žao nam je što ćete prognati diplomata, to je neprijateljstvo'

- Budući da je predsjednica puno ranije pozvala Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj, njegovo otkazivanje zaista bi bilo znak grubog prekida dobrih odnosa s Rusijom - upozorio je profesor Caratan. 
U javnosti se sve glasnije postavlja pitanje hoće li ova situacija utjecati na proces nagodbe u Agrokoru, nakon što se Sberbank vratio za stol.


- To nam tek preostaje vidjeti. Uzimajući u obzir činjenicu da Rusija želi jače biti uključena u ekonomsku razmjenu s Hrvatskom, to onda ne bi trebalo značiti da će u pregovorima oko sudbine Agrokora doći do zatezanja konopca, ali u principu sve je moguće - napominje Branko Caratan. 
Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević smatra da je protjerivanje ruskog diplomata i ustrajanje predsjednice na pozivu ruskom predsjedniku rezultat kompromisa.

PLENKOVIĆ PRECIZIRAO: 'Protjerat ćemo jednog ruskog diplomata, to neće biti Azimov'


- Cijela ova situacija je krajnje neugodna, ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu EU. Mislim da je Unija ovim pristala biti marginalni igrač u američko-ruskom sukobu - rekao je Kovačević. Smatra kako će Rusi kao odgovor sigurno protjerati barem jednog hrvatskog diplomata. Kad je u pitanju Agrokor napominje: 


- Tu je ruski interes, odnosno Sberbanke da se nastavi politika novog povjerenika, tako da s ruske strane neće biti poticaja da se i dalje narušavaju gospodarski odnosi. Ne vidim zašto bi povlačili poteze koji očito za njih imaju negativne posljedice. No ako budu mogli napakostiti Hrvatskoj zbog ovog neopravdanog poteza, to će učiniti - kaže Kovačević. Naime, Rusi će imati ključnu ulogu u nagodbi, bit će suvlasnici, a možda s partnerima i većinski vlasnici Agrokora. Pretpostavlja da će Rusi nastaviti posao. Nude se i kao spasitelji Ine

Idi na 24sata

Komentari 88

  • kaius 28.03.2018.

    svašta....... a sve na bazi:vjerovatno,najvjerovatnije,moguće.........................

  • spirit lamp 28.03.2018.

    I nakon Staljina Staljin

  • BozidarDolenec 27.03.2018.

    Sada je Plenki još jednom pokazao da je samo lutka na koncu imperijalista EU,samo nije to isto kao kod nas vuči tuđu djecu u svoje prljave redove i zabadati noseve u tuđe obitelji preko svojih lokalnih dupelizaca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare