Obavijesti

News

Komentari 139

'Protjerat ćemo jednog ruskog diplomata, to neće biti Azimov'

'Protjerat ćemo jednog ruskog diplomata, to neće biti Azimov'
1

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je obavilo razgovor s veleposlanstvom Ruske Federacije, kazao je Plenkovići ponovio da nema potrebe da on objavi koji će ruski diplomat biti protjeran...

VIDEO

Nakon što je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije otkrio kako je i Hrvatska jedna od zemalja članica EU-a koja će jednog ruskog diplomata proglasiti personom non grata, zbog napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna, u Zaboku je precizirao kako to neće biti ruski veleposlanik.

'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata
'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je obavilo razgovor s veleposlanstvom Ruske Federacije, kazao je Plenkovići ponovio da nema potrebe da on objavi koji će ruski diplomat biti protjeran iz Hrvatske, javlja N1.

Ruski diplomati protjerani, a SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'
Ruski diplomati protjerani, a  SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'

No, otkrio je da to neće biti veleposlanik Anvar Azimov.

Maštruko: 'Hrvatska je mogla i bez protjerivanja diplomata...'
Maštruko: 'Hrvatska je mogla i bez protjerivanja diplomata...'

- To je razina diplomata, ne radi se o veleposlaniku, nema potrebe za tim, kaže premijer. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u ponedjeljak navečer potvrdilo za N1 Televiziju da je ruskom diplomatu uručena nota o protjerivanju. 

'Solidariziramo se s Britancima'

- Na sastanku Europskog vijeća razgovarali smo i napadu nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. Čelnici država i vlada EU su snažno osudili taj napad. Kazali smo kako dijelimo procjenu Vlade UK da postoje velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Rusije - kazao je premijer.

- Donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s Kraljevinom Velike Britanije i 14 drugih zemalja te ćemo jednu od osoba proglasiti persona non grata. Pokazujemo da ne prihvaćamo takvu vrstu napada - kazao je Plenković.

Nije htio otkriti imena diplomata koje će Hrvatska izbaciti. Kaže da će se time baviti Ministarstvo vanjskih poslova. 

- Što se tiče eventualnih protumjera, to nije na meni da komentiram - rekao je premijer tijekom današnjeg obraćanja.

Rusija: Oštro ćemo odgovoriti na protjerivanje diplomata

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.

Plenković o Rusima: Stav svih članica EU je isti pa tako i naš
Plenković o Rusima: Stav svih članica EU je isti pa tako i naš

"Provokativna gesta solidarnosti s Londonom od strane ovih država koje bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja su nastavak konfrontacijskog puta prema eskalaciji", stoji u priopćenju.

"Britanski saveznici...slijepo slijede principe euroatlantskog jedinstva na štetu zdravog razuma, normi civiliziranog međunarodnog dijaloga i principa međunarodnog prava".

"Ne treba se ni spominjati da neprijateljski čin ovih skupina država neće proći bez odgovora i mi ćemo na njega reagirati", zaključuje se u priopćenju.

Jandroković: Odluka je solidarnost prema partnerima u EU i NATO-u

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da je odluka o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomata personom non grata mjera kojom Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a.

„To je odluka koja je uslijedila nakon rasprave na Europskom vijeću čijoj je sjednici nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, gdje su šefovi vlada i država članica EU upoznati s činjenicama povezanim s atentatom koji se dogodio u Velikoj Britaniji“, podsjetio je Jandroković. Informacije povezuju taj nesretan događaj s djelovanjem Rusije pa je tada odlučeno da se ide s određenim protumjerama, rekao je.

„Kao što znate, povučen je veleposlanik EU iz Moskve, a danas su i zemlje članice donijele određene odluke. Hrvatska je odlučila da jedan ruski diplomat mora napustiti Hrvatsku. To je mjera kojom pokazujemo solidarnost prema partnerima članicama EU i NATO-a“, rekao je Jandroković. Hrvatska vodi računa i o tome da je Rusija važan čimbenik međunarodnih odnosa, da s Rusijom imamo intenzivne gospodarske odnose i raspravljamo o temama važnim za jugoistok Europe, dodao je.

„Odluka je utemeljena u našem članstvu u EU ali isto tako je i duboko promišljena kada su u pitanu naši odnosi s Rusijom“, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na novinarsko pitanje je li poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku bila preuranjena, Jandroković je naglasio da je poziv upućen kada i čestitka predsjednik Putinu nakon izbora, a s obzirom na njihov odnos i susrete koji su se događali prije spoznaja sa sastanka Europskog vijeća.

„Danas smo održali sastanak, razgovarat ćemo i dalje i donositi onakve odluke za koje procijenimo da su u interes Republike Hrvatske“, rekao je Jandroković večeras u Vinkovcima

Slovenija bez odluke o protjerivanju

Slovenija se nije odlučila na izgon nekog od diplomata iz veleposlanstva Ruske Federacije u Ljubljani zbog slučaja u Salisburyju, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Grgur Žučko/Pixsell

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Karl Erjavec - ministar vanjskih poslova u vladi Mire Cerara koja je nedavno odstupila i obavlja samo tekuće poslove - kazao je da Slovenija danas (u ponedjeljak) nije donijela odluku o eventualnom izgonu jednog ruskog diplomata jer je potrebno najprije utvrditi što se u spomenutom incidentu u Salisburyiju zapravo dogodilo.

"Još je prerano za odgovor kako će Slovenija postupiti u tom slučaju. Mi se pridržavamo stajališta prihvaćenog na nedavnom sastanku Europskog vijeća da je potrebno utvrditi što se je zapravo dogodilo", kazao je Erjavec.

O tom pitanju vlada će raspravljati na svom redovitom tjednom sastanku u četvrtak, rekao je Erjavec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu