To je to što me zanima!

Prvi u svijetu: Žene na Islandu imat će iste plaće kao muškarci

Svjetski ekonomski forum (WEF) proglasio je Island vodećom zemljom u borbi za jednakost spolova već devetu godinu zaredom, a vlada je obećala iskorijeniti nejednakost u plaćama do 2022. godine
Vidi originalni članak

Island je početkom nove godine postao prva država na svijetu u kojoj je ilegalno muškarcima davati veće plaće nego ženama, javlja Evening Standard.

Tvrtke i vladine agencije s više od 25 zaposlenika morat će osiguravati vladine certifikate za jednakost u plaćama svakE tri godine, a oni koji to ne uspiju bit će prisiljeni platiti kazne, stoji u novom zakonu.

- Radi se o mehanizmu koji će osigurati da muškarci i žene budu jednako plaćeni za iste poslove - izjavila je Dagny Osk Aradottir Pind, članica odbora Islandske udruge za prava žena.

VELIKO ISTRAŽIVANJE Hrvatice - jači spol: Dulje žive, više uče, ali su slabije plaćene

Zakon koji je simbolično najavljen prošle godine na Dan žena stupio je na snagu u ponedjeljak. U parlamentu u kojem 50 posto zastupnika čine žene dobio je potporu i vlade i opozicije. 

TKO JE GORAN SELANEC? Maratonac i borac za ljudska prava najmlađi ustavni sudac

Svjetski ekonomski forum (WEF) proglasio je Island vodećom zemljom u borbi za jednakost spolova već devetu godinu zaredom, a vlada je obećala iskorijeniti nejednakost u plaćama do 2022. godine.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • cimerrr 06.01.2018.

    Ja ne znam u kojim to državama Europe su žene za isto radno mjesto slabije plaćene? U Hrvatskoj to sigurno nije slučaj. Ima toga u zemljama trećeg svijeta,ali u Europi ne vjerujem.

  • menart 04.01.2018.

    To je zemlja sto mi nikad necemo bit. Amen.

  • bluehotel 03.01.2018.

    Ako rade na istim poslovima kao i muškarci zakaj bi imale manje plaće?

Komentiraj...
Vidi sve komentare