Obavijesti

News

Komentari 102

Maratonac i borac za ljudska prava najmlađi ustavni sudac

Maratonac i borac za ljudska prava najmlađi ustavni sudac
3

Na posljednjem zagrebačkom maratonu, održanom prošle nedjelje, bio je prvi u kategoriju od 40 do 44 godine. Maraton je istrčao za dva sata i 48 minuta...

VIDEO

Goran Selanec danas je, uz Matu Arlovića i Miroslava Šeparovića, u Saboru izabran za suca Ustavnog suda. Ima 41 godinu, rođen je u Zagrebu i jedan je od najmlađih dosad izabranih ustavnih sudaca.

Selenac je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2000. godine, a magistrirao i doktorirao na jednom od najprestižnijih američkih sveučilišta - University of Michigan. Pred kraj magisterija počeo je raditi na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a 2004. godine prešao je na novu Katedru za europsko javno pravo na istom fakultetu.

Od 2009. do 2012. godine radio je kao nacionalni stručnjak za ravnopravnost spolova pri Mreži nacionalnih pravnih stručnjaka za ravnopravnost spolova Europske komisije, a 2012. postao i prvi hrvatski predavač na Akademiji europskog prava.

Od 2010. do 2012. godine radio je i kao viši pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a tijekom 2012. imenovao je i zamjenikom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na toj dužnosti je i danas. 

U središtu njegova interesa su ljudska prava, društvena jednakost i pravo Europske unije.

- Još u studentskim danima opredijelio sam se za područje ljudskih prava, a na Michiganu me je najviše privuklo pitanje diskriminacije, nepovoljno postupanje prema nekome temeljem razloga koji ne održava stvarnu vrijednost pojedinca, a vi ga podređujete svojim interesima, stavljate ga u podređeni položaj, oduzimate mu autonomiju i postavljate se prema njemu kao da nije jednako vrijedan. Također, vrlo se živo sjećam telefonskog razgovora moje majke s kolegicama, kad je po svim kriterijima svojih postignuća i iskustva trebala napredovati na jednu od najviših pozicija unutar svoje kompanije, ali na kraju je tamo ipak završio muškarac, a njoj nitko nikad nije rekao zbog čega nije izabrana. Sjećam se tog njezinog razočaranja i to da je moja majka doživjela nepravdu kao djetetu mi je ostalo upečatljivo, izjavio je Selanec u intervjuu za Večernji list.

U slobodno vrijeme novi ustavni sudac voli trčati. Na posljednjem zagrebačkom maratonu, održanom prošle nedjelje, bio je prvi u kategoriji od 40 do 44 godine. Maraton je istrčao za dva sata i 48 minuta, a zauzeo je 22. mjesto u ukupnom poretku što je odličan rezultat s obzirom na konkurenciju od nekoliko tisuća ljudi. 

Selanec je oženjen, a supruga mu radi kao predavačica tj. asistentica na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature