Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

Prvi u svijetu: Žene na Islandu imat će iste plaće kao muškarci

Svjetski ekonomski forum (WEF) proglasio je Island vodećom zemljom u borbi za jednakost spolova već devetu godinu zaredom, a vlada je obećala iskorijeniti nejednakost u plaćama do 2022. godine

England v Iceland - EURO 2016 - Round of 16
Foto: Kai Pfaffenbach

Island je početkom nove godine postao prva država na svijetu u kojoj je ilegalno muškarcima davati veće plaće nego ženama, javlja Evening Standard.

Tvrtke i vladine agencije s više od 25 zaposlenika morat će osiguravati vladine certifikate za jednakost u plaćama svakE tri godine, a oni koji to ne uspiju bit će prisiljeni platiti kazne, stoji u novom zakonu.

Premijerka Islanda Katrin Jakobsdottir drži govor u parlamentu | Autor: GEIRIX Foto: GEIRIX Premijerka Islanda Katrin Jakobsdottir drži govor u parlamentu

- Radi se o mehanizmu koji će osigurati da muškarci i žene budu jednako plaćeni za iste poslove - izjavila je Dagny Osk Aradottir Pind, članica odbora Islandske udruge za prava žena.

VELIKO ISTRAŽIVANJE Hrvatice - jači spol: Dulje žive, više uče, ali su slabije plaćene

Zakon koji je simbolično najavljen prošle godine na Dan žena stupio je na snagu u ponedjeljak. U parlamentu u kojem 50 posto zastupnika čine žene dobio je potporu i vlade i opozicije. 

TKO JE GORAN SELANEC? Maratonac i borac za ljudska prava najmlađi ustavni sudac

Svjetski ekonomski forum (WEF) proglasio je Island vodećom zemljom u borbi za jednakost spolova već devetu godinu zaredom, a vlada je obećala iskorijeniti nejednakost u plaćama do 2022. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message