To je to što me zanima!

Radman: Sve dok globalna smrtnost ne raste ja se ne bojim

Nikakve infekcije u prošlosti nisu ubijale stoljećima. Idem na elementarne stvari; uzimati cink, vitamine C, D i E, disati duboko, oksigenacija, hidracija, dobro se hraniti i zdravo spavati, rekao je Radman
Vidi originalni članak

Miroslav Radman komentirao je mjere Stožera i treba li u ovom trenutku zabrinjavati broj umrlih od koronavirusa te objasnio što sve poduzima da ostane zdrav.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Je li se mogao izbjeći znatniji broj smrti od korona virusa? 

- Ja se ne bih spustio na tu razinu razgovora. To bi impliciralo da netko zna kako će se razvijati stvari... Svaki novi val u Marseillesu bio je vezan za novu varijantu virusa. Svatko tko kaže da može predvidjeti, ne treba ga uzeti ozbiljno - rekao je za N1.

Ne treba nas zabrinjavati broj umrlih, kaže Radman. 

- Ne! Ne, sve dok opća smrtnost, ako mjesec po mjesec dana idemo usporediti 2020. sa 2019., 2018. i 2017. godinom, sve dok globalna smrtnost ne poraste, ja se osobno ne plašim, svakako ne paničarim. Znam da nema rizika nula, to je prodavanje laži - dodao je. 

UPOZORENJE SVIJETU Najpripremljenija bolnica SAD-a: Možemo se pripremiti na val pacijenata, ali ne i na tsunami

Otvoreno je rekao što misli o najnovijim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

- Da uzmem sebe za primjer, meni je drago da sam ovdje izoliran dok ne prođe ta vatra. Nikakve infekcije u prošlosti nisu ubijale stoljećima. Idem na elementarne stvari; uzimati cink, vitamine C, D i E, disati duboko, oksigenacija, hidracija, dobro se hraniti i zdravo spavati... To radim da ne umrem od covida - kazao je i dodao da je izoliran po prirodi svog posla, jer je njegov MEDILS smješten na Marjan.

- Ovo što radi Stožer, mislim da je sasvim razumno. Hoće li biti efikasno, ne znam - dodao je. 

'PAO' JOŠ JEDAN OTOK Virus na Lastovu: Otočani krive Jadroliniju jer putnici ne nose maske; Stožer: Ne pišite ništa!

- Očito ovisimo o podacima i znanju skupljenima iz cijelog svijeta, što je nezgodno jer je činjenica da u zemljama koje su najbogatije, koje imaju najrazvijeniju medicinu, najstručnije kadrove iz infektologije i epidemiologije, da je u tim zemljama situacija najgora, da je, što se tiče covida, bolje biti siromašan i nazadan nego napredan. To meni govori da nam fali neko fundamentalno znanje kojim bi se moglo predviđati. Nitko zasad ne dolazi s nekim stručnim uspješnim predviđanjem ove epidemije, a to je vjerojatno zbog toga što se ne uzima u obzir brzinu evolucije tog virusa - rekao je Radman i zaključio:

- Zbog toga ta negativna korelacija između nivoa stručnosti, znanja, bogatstva, medicinskih kapaciteta negativno kolerira sa stanjem s covidom... To je logički konflikt, nemamo znanja da budemo pametni.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • arwin 24.11.2020.

    Normalno je da je u nerazvijenim zemljama problem manji ili nepostojeći jer ga oni naprosto ne registriraju. Pošto nemaju para i resursa za skupa testiranja odakle bi mogli spoznati da među njima hara pandemija korone!?

  • Luanne 24.11.2020.

    Ovome treba zabraniti javne nastupe, uskoro će reći da njegov eliksir mladosti spašava od korone, a cjepivo te ubije. Koja neodgovornost!

  • dahhmal 24.11.2020.

    Ovoga naučnika baš nema po medijima jer im ne odgovara kaj čovjek veli ne širi paniku ko onaj maneken Đikić

Komentiraj...
Vidi sve komentare