To je to što me zanima!

Ravnatelj HALMED-a: U ožujku ocjena EMA-e za Sputnjik V

Ravnatelj smatra da je Hrvatska u prednosti u odnosu na Mađare koji nisu čekali odobrenje jer 'europski sustav garantira učinkovitost i sigurnost te na transparentan način upravlja rizikom'
Vidi originalni članak

O odobrenju cjepiva protiv korona virusa, ruskom i kineskom cjepivu, crnom tržištu i nuspojavama za N1 komentirao je Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a. 

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tomić kaže kako ključnu ulogu kod uvoza cjepiva ima Hrvatska agencija za lijekove, prije čega cjepivo treba odobriti EMA. 

- Sve je propisano europskim i hrvatskim zakonodavstvom, pa su u tom smislu podijeljene i nadležnosti - pojasnio je ravnatelj pa opisao postupak odobrenja: 

- Mi smo prije svega dio tog postupka. Nakon izdavanja odobrenja, proizvođač mora provesti provjeru kakvoće. Osim proizvođača, i neko državno tijelo unutar EU-a također mora provesti provjeru kakvoće, pustiti ga u promet i izdati certifikat, nakon čega to rade i države članice.

Države članice, kaže Tomić, imaju mogućnost određenog izvanrednog uvoza u slučaju pandemije, za lijek koji nije odobren na njihovom teritoriju, ali je odobren u nekoj trećoj zemlji, kao što je učinila Mađarska. 

No, objašnjava kako to nije pravo odobrenje, a važi samo privremeno.

STROGE PROCEDURE Hrvatska ipak čeka odobrenje Agencije za Sputnjik V: Rusko cjepivo dobit ćemo tek u svibnju

Ravnatelj smatra da je Hrvatska u prednosti u odnosu na Mađare koji nisu čekali odobrenje jer 'europski sustav garantira učinkovitost i sigurnost te na transparentan način upravlja rizikom'.

Rusko cjepivo Sputnjik V

Rusko cjepivo je u pregovorima, kaže Tomić.

- Prošlo je postupak znanstvenog savjeta. Predviđen je sastanak koji prethodi službenoj ocjeni cjepiva. EMA će započeti postupnu ocjenu… Ako gledamo uobičajeni postupak za odobravanje to je 210 dana. U pandemijskoj situaciji EMA je postavila ubrzani postupak. Postoje posebne radne skupine i razni stručnjaci sudjeluju u tome - rekao je. 

Proces evaluacije EMA će započeti sredinom ožujka, otkriva. 

E OVO JE NEŠTO NOVO Krunoslav Capak: Ako primite cjepivo AstraZenece, vjerojatno nećete trebati nositi masku

- Fazu znanstvenog savjeta EMA-e prošlo je i kinesko cjepivo Sinopharm - dodao je.

Ravnatelj navodi kako će u slučaju interventnog uvoza postupak biti iniciran preko HZJZ-a. 

U slučaju izvanrednog uvoza, odgovornost je na onima koji su ga odobrili, kaže Tomić. 

Crno tržište 

Na tržištu se zbog nedostatka cjepiva pojavljuju i nude neprovjerena cjepiva. 

- Lijekove i cjepiva nužno je nabavljati putem ovlaštenih veledrogerija, koje su prošle inspekciju Ministarstva zdravstva i imaju odgovarajuće uvjete za čuvanje cjepiva - kazao je i dodao kako ne vidi politički i geostrateški cilj kod nabave cjepiva jer su za regulatora jedini kriteriji sigurnost i učinkovitost. 

UŽIVO: PRESSICA STOŽERA Capak na pressici: 'Možda će taj brazilski soj nositi ime hrvatski'

860 slučajeva nuspojava

- Zaprimljen je određen broj nuspojava, ukupno 860 – nekih 800 otpada na Pfizer-BioNTech, 40-ak na Modernu i nekih 25 na AstraZenecu. Omjer koristi i rizika za sva tri cjepiva je pozitivan. Prijavljene nuspojave u skladu su s kliničkim istraživanjima - rekao je ravnatelj i dodao da su se svi pacijenti oporavili i da su nuspojave blažeg tipa i karakteristične za bilo koja druga cjepiva. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • cosinus 20.02.2021.

    Ovoga sam neki dan gledao i slušao u dnevniku.Dakle to što je ovaj dr.stupido parexelans rekao ,mogao vam je reći prvi čovjek kojeg sretnete na ulici!Užas!!!🤒

  • 20.02.2021.

    Nemogu ni zamisliti da EMA odgovori pozitivno. EMA će od rusa tražiti sve rezultate iztraživanja sputnjika koje neće dobiti jer Rusi tu nešto mute i nisu transparentni

  • pacifista 20.02.2021.

    Ako se tko hoće cješiti informirati će se kod svojih dr obiteljske medicine pa bi trebalo da netko objasni ovaj medijski pritisak koji graniči sa zdravim razumom !!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare