Obavijesti

News

Komentari 172

Capak na pressici: 'Možda će taj brazilski soj nositi ime hrvatski'

Capak na pressici: 'Možda će taj brazilski soj nositi ime hrvatski'
3

Dosad imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja. HZJZ uveo novi screening test, prema kojemu u protekla 24 sata ima 10 sumnji na nove slučajeve zaraze britanskim sojem

VIDEO

Prema najnovijim podacima, u posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 8 pacijenata. 

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta.

Pandemija slabi, ali zbog novih sojeva virusa sve je više apatije
Pandemija slabi, ali zbog novih sojeva virusa sve je više apatije

Do sada je procijepljeno 93.012 ljudi. Za 56.963 njih je završeno cijepljenje te su dobili dvije doze.

- Imamo 832 prijave sumnji na nuspojave, od čega 781 na Pfizer, 33 na Modernu i 18 na AstraZenecu - istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

'Do sad imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja'

Govoreći o mutacijama i novim sojevima, izvijestio je da dosad imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja koronavirusa i dodao da je HZJZ uveo screening test na nove varijante.

- Jučer smo testirali 17 uzoraka, od kojih imamo 10 sumnji na ovu varijantu virusa i sve smo ih uputili u Infektivnu kliniku na potvrdu - rekao je.

Zagreb: Na konferenciji stožera glavna tema novi soj koronavirusa

 U HZJZ-u u ovom trenutku, dodao je, imaju kapaciteta da nekoliko desetaka tih testova dnevno naprave.

Što se tiče varijante za koju se čeka potvrda o tome radi li se o brazilskom soju, Capak je istaknuo kako se radi o osobi koja se testirala u HZJZ-u i bila pozitivna, a da su s instituta Ruđer Bošković u tom uzorku našli mutaciju, koja ne dokazuje da je to brazilski soj.

 - U razmjeni smo informacija i ja to ne bih nikako nazvao brazilskim sojem. Možda će taj soj nositi ime hrvatski, jer je to mutacija koja se može naći kod drugih novih varijanti -  kazao je.

'Planiramo mega cijepni centar na velesajmu. Zagreb bi mogli procijepiti u roku 2-3 mjeseca'
'Planiramo mega cijepni centar na velesajmu. Zagreb bi mogli procijepiti u roku 2-3 mjeseca'

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je kako je jučer bila znanstvena platforma Europske komisije za Covid na kojoj se dosta razgovaralo o mutirajućim varijantama.

- Kad je tek krenuo Covid, prvo su bili testovi koji nisu bili tako visoko sofisticirani i trebalo ih je provjeriti, isto to moramo raditi i sad kad kreću novi testovi za pojedine varijante - napomenula je. 

Zagreb: Na konferenciji stožera glavna tema novi soj koronavirusa

Plan Europske unije je, dodala je, uložiti više sredstava za razvoj PCR testova koji će moći prepoznati različite varijante jer je to puno brže i jeftinije od sekvenciranja virusa.

- Fokus će biti da to budu multipleks testovi, što znači da se u isto vrijeme iz jednog uzorka mogu detektirati više različitih varijanti - poručila je.

Prelazak granica i Covid putovnice

Na pitanje što će biti prilikom ulaska u Hrvatsku s onima koji su se cijepili s obje doze, Capak je rekao kako su se prilikom donošenja odluke o prelasku granica konzultirali s Bruxellesom oko mišljenja EU o puštanju potpuno cijepljenih bez PCR testa.

- Međutim, dobili smo odgovor da bi to bio diskriminirajući čin s obzirom da imamo u Europi male količine cjepiva i za sada se o tome ne razgovara - rekao je dodavši kako su Grčka i Izrael sklopile sporazum o prelasku granice, odnosno o mogućnosti turističkih dolazaka u Grčku uz certifikat o cijepljenju te da postoji u Europi već nekoliko inicijativa da se taj certifikat počne priznavati.

- Mi vjerujemo da će vrlo skoro biti pokrenuta šira rasprava u EU o tome da oni koji su se potpuno cijepili bez PCR testa mogu normalno prijeći granicu - rekao je.

Čelnik Stožera Davor Božinović naglasio je kako će se Hrvatska po tom pitanju u razgovorima unutar EU postaviti praktično.

- Mi smo već razgovarali s Ministarstvom turizma. S jedne strane je još uvijek, po našem mišljenju, prerano istrčavati toliko ispred, no s druge strane postoje određeni kontakti i s trećim državama koje jesu emitivna tržišta za hrvatski turizam. Sigurno će se ti razgovori intenzivirati kako bi učinili sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo na način da i ove godine bilježimo uspješnu sezonu. Dat ćemo svoj konstruktivan doprinos raspravama na razini EU i kroz bilateralne kontakte učiniti sve da nam sezona bude što uspješnija - rekao je na upit kako će se Hrvatska postaviti po tom pitanju.

Novinari kao rizična skupina

Upitan jesu li i novinari dio rizičnih skupina koje bi se trebale prije cijepiti protiv Covida-19, Capak je rekao da novinari svakako spadaju u prioritetne skupine, ali ne na način kako to jesu starije osobe ili kronični bolesnici.

- Novinari spadaju u onu skupinu radnika u koju spadaju i stjuardese, radnici na aerodromima gdje ljudi masovno dolaze iz drugih zemalja... Ima čitav niz takvih zanimanja koje će biti prioritetne i mi ćemo razgovarati o tome kad za to dođe vrijeme. Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri rizik i da se novinare stavi među prioritete kad se završi ova druga faza cijepljenja -  rekao je  Capak.

Capak: 'Do kraja ožujka će biti nešto više od 700.000 doza' 

Naveo je i koliko novih doza kojeg cjepiva očekujemo.

 - Idući tjedan nam dolazi 23.400 Pfizera. Moderna će 25. veljače poslati 16.800 doza. Od AstraZenece je stiglo danas 33.600, a zadnji tjedan veljače bi trebalo doći još 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza ukoliko svi ispune sad ove obveze - rekao je.

'Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku'

Dodao je kako je jako teško procijeniti kad će biti završeno procjepljivanje te da se ne zna još ni koliko imunitet onih koji su preboljeli bolest, kao ni onih koji su se cijepili traje.

 - Imamo i osobe koje su preboljele Covid, a mi zapravo ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet i da li je on kod onih koji su asimptomatski preboljeli zaštitni ili nije. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih neće biti toliko osjetljivih osoba u populaciji da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja jer kad imunost bude veća manja će biti mogućnost transmisije virusa.  Baš je došla informacija od AstraZenece da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle ako primite njihovo cjepivo nećete morati vjerojatno nositi masku jer se virus ne može replicirati u sluznici nosa. Takvu informaciju nemamo za druga cjepiva -  rekao je Capak. 

Hrvatski znanstvenici objasnili mutacije: Postoji razlika između novih sojeva i novih varijanti
Hrvatski znanstvenici objasnili mutacije: Postoji razlika između novih sojeva i novih varijanti

Upitan možemo li i mi kao Mađarska naručiti mimo EU rusko cjepivo, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako se o nestašici cjepiva puno govorilo, a da sve ovisi o dinamici pristizanja dogovorenih cjepiva.       

- Kao odgovorna Vlada moramo razmišljati o svim mogućnostima. Ako rusko cjepivo ne bude odobreno od strane EMA-e, možemo interventno uvesti cjepivo putem HALMED-a. Obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima, tražili smo dodatnu dokumentaciju. Slično su napravile i druge zemlje. To je naše nastojanje da napravimo sve moguće za naše građane. No, važna je sigurnost i učinkovitost cjepiva. Sve neprovjereno ne dolazi u obzir. Ali okrenuli smo se prema drugim situacijama obzirom na usporenu dinamiku isporuke dogovorenih cjepiva. Sada je jasno koje su to opcije i koji je način da se cjepivo uveze -  rekao je Beroš.

Krivotvoreni PCR testovi

Božinović je izvijestio i da su do sad otkrivena 372 krivotvorena PCR testa, od čega u Vukovarsko-srijemskoj županiji 115, Brodsko-posavskoj 105, Osječko-baranjskoj 77, Dubrovačko-neretvanskoj 49, Sisačko-moslavačkoj 20, Splitsko-dalmatinskoj 6. 

Praćenje bolesnika: 'Pokazalo se da je nešto više žena imalo teže oblike bolesti, a kasnije i teže posljedice'

Idući tjedan, točnije 25. veljače, bit će godina dana od prvog zabilježenog slučaja zaraze u Hrvatskoj. Profesorica Markotić istaknula je kako prate sve one koji su imali teže oblike ove bolesti. 

- Prije nekoliko dana u Ministarstvu zdravstva je održan prvi sastanak interdisciplinarnog tima u koji su uključene brojne medicinske struke i unutar kojeg će se formirati proces praćenja bolesnika koji su imali Covid. Mi naše bolesnike pratimo, nema tu još rezultata do kraja, analiziramo trenutno u Klinici podatke, prati se sa različitih aspekata stanje bolesnika, od kliničkog do laboratorijskih - rekla je istaknuvši kako su kliničke slike bile različite u prvom valu i sada u ovom zimskom. 

- Gdje imamo jako puno bolesnika sa trombozom pluća i teškim upalama pluća, fibrozom i teškim oporavkom od upale pluća sa tendencijom zaostatka kroničnih posljedica - istaknula je kako se pacijenti prate i s infektološkog, epidemiološkog, psihijatrijskog aspekta.

- Veliki su planovi za praćenje tih bolesnika da bi se spriječio invaliditet u najvećem postotku kod tih ljudi. Na razini EU i svijeta je već inicijalno pokazano da je nešto više žena imalo teže oblike bolesti, a kasnije teže posljedice, što se posebno uklapa u ono da je Europa posebno fokusirana na žensko zdravlje i reproduktivno zdravlje. Nažalost, ovo je bolest sa puno lica, ne samo u akutnoj fazi nego i post fazi i mislim da ćemo se još dosta godina boriti samo s posljedicama Covida-19 - poručila je.

Na upit kako komentiraju izjave predsjednika Zorana Milanovića da bi cjepivo naručio i od čečenske mafije, Božinović je rekao da je to teško komentirati.

 - Postoji procedura o kojoj je puno puta sve rečeno. Naravno da kad se pojave problemi, gledaju se i druge mogućnosti. Mi ćemo razgovarati s onima koji proizvode cjepiva - kazao je.

Zagreb: Na konferenciji stožera glavna tema novi soj koronavirusa

Ministar Beroš dodao je kako je ta njegova izjava sigurno bila figurativna.

- Zadatak Vlade je na legalni način građanima omogućiti nabavu cjepiva - rekao je.

'Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve'

Na pitanje je li gotova istraga oko cijepljenja preko reda i je li u koju ustanovu već poslao zdravstvenu inspekciju, ministar Beroš istaknuo je kako se još prikupljaju podaci koji će se analizirati sigurno idućih nekoliko tjedana. 

Zagreb: Na konferenciji stožera glavna tema novi soj koronavirusa

- Oko 92 posto zatraženih izvještaja je došlo od bolničkih ustanova, točnije iz 156 zdravstvenih ustanova. Naše službe koje evaluiraju te podatke su u pojedinim slučajevima i ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, to je nekih desetak posto. U člancima me se proziva da ne činim dovoljno ili da nešto tajim. Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve i analizirati iste, za to postoji procedura i osnovano je stručno povjerenstvo. Dobit ćete sve podatke, možete biti sigurni - rekao je. 

Osvrnuo se i na kritike vezane uz platformu 'e-cijepih.'

- Ona je dizajnirana prije pojave korone jer su cjepitelji shvatili da je to potrebno, da ne moraju roditelji voditi evidenciju. Pojavom Covida nju smo integrirali u borbu protiv Covida i ta platforma se aktivirala. Ona ne lovi moguće zloupotrebe. Nadalje, o tome da Ministarstvo nešto krije, mi jesmo vlasnik sustava u kojem je platforma, ali nemamo operatere koji su ovlašteni upravljati takvim platformama. To su HZZO i HZJZ - rekao  je Beroš.

'Red se može stvoriti kad se kupuje sir i vrhnje'

Na pitanje je li točna izjava predsjednika Milanovića da se red za cijepljenje ne može uvesti kad reda nema i da je Hrvatska primjer nepravilnosti na Balkanu, ministar zdravstva poručio je kako je plan cijepljenja napravljen kad se nisu znale količine cjepiva.

 - Red se može napraviti kad se kupuju sir i vrhnje, ali takvog reda kad je cijepljenje u pitanju ne može biti. HZJZ je naveo čak sedam prioritetnih skupina, po njima se mora stvoriti red. Taj plan je nastao kad se nisu znale količine niti koliko traje cjepivo kad se otvori. Nije se moglo predvidjeti da li će se i na koji način stvarati viškovi. Ministarstvo nije niti planiralo niti organiziralo niti provodi cijepljenje, ali ga nadgleda. Ako uočimo nepravilnosti, naš zadatak je da reagiramo i mi smo to i napravili. Ovakvo masovno cijepljenje se organizira po prvi put u svijetu i mnogi su elementi koje nije bilo moguće predvidjeti, no u datim okolnostima nastojimo se organizirati u hodu i na optimalan način - rekao je.

Upitan je li Europska komisija zakazala u nabavci cjepiva, Beroš je poručio kako ne želi biti njihov odvjetnik. 

. Predsjednica EK je dovoljno rekla sama za sebe - istaknuo je.

Kako bi Hrvatska mogla dobiti rusko cjepivo? 'Mi ga možemo uvesti i mimo odobrenja EMA-e'
Kako bi Hrvatska mogla dobiti rusko cjepivo? 'Mi ga možemo uvesti i mimo odobrenja EMA-e'

Popuštanje mjera

Upitan o daljnjem popuštanju mjera, ministar Božinović je naglasio kako imamo pad brojeva već dva mjeseca, ali i da trenutno bilježimo mali rast. 

- I ne bih davali ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme. Kad vidite pad, mi se nadamo da će to nastaviti. Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja - istaknuo je dodavši kako ove mjere traju do kraja veljače. 

- Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nastaviti provoditi disciplinirano - rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.