To je to što me zanima!

Rusi kao i Dolački: Pljačkašima je presudio čekić iz Bauhausa

Policija je kod Rusa pronašla nakit, radio uređaje, ali ne i čekić koji su ostavili na mjestu provale. To je policiju dovelo do Bauhausa, a potm i do pljačkaša. Isti je dućan presudio i Željku Dolačkom koji je tamo kupio pilu
Vidi originalni članak

Dvojica Rusa, provalnika u zlatarnu Đonlić u centru Splita iz koje su odnijeli gotovo sedam kilograma nakita, uhićeni su prvenstveno zahvaljujući nadzornim kamerama u splitskom Bauhausu! Tamo su naime dva dana prije velike akcije kupili čekić te dva prijenosna radio-uređaja, dio pribora koji im je bio potreban za provalu. Inspektori su pomoći tih snimki uspjeli ubrzo locirati Georgija Babina Vasiljeviča (42) iz Jaroslava i njegova kompanjona Denisa Ziuzina Nikolaeviča (42) iz Moskve. Treći provalnik je još u bijegu, a policija, prema našim informacijama, zna njegov identitet te je navodno također riječ o ruskom državljaninu. 

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vasiljevič i Nikolaevič su uhićeni prošlog utorka u pripremljenoj akciji policajaca splitske Prve postaje, koji su opkolili nekoliko novogradnji u Strožancu, na periferiji Splita. U jednom od ulaza tog naselja, u stanu u prizemlju, najmanje dva mjeseca su boravili Rusi – tu im je bila baza tijekom "operacija" u Hrvatskoj. Iz splitske policije su nam kazali kako sumnjaju da su obavili još nekoliko "poslova" na području drugih županija pa čak i Zagreba, no taj dio kriminalističkog istraživanja još traje. Policija je sačekala da jedan od Rusa otvori vrata stana, a zatim su jurnuli u unutrašnjost. Prvi 42-godišnjak je uhićen bez problema, dok se drugi pokušao spasiti bijegom kroz balkon sa stražnje strane zgrade, no uzalud: i tamo su bili policajci koji su ga savladali koristeći pepper sprej.

'RUSKI PINK PANTHER' Pljačkali i u Zagrebu?! Bježali su, policajac ih prskao sprejem

Pretragom stana, automobila njemačkih registracija kojim su se koristili u Hrvatskoj, ali i bankovnog sefa pronađen je cijeli plijen. Vlasnik zlatarnice na vrhu Bosanske ulice potvrdio je istražiteljima kako je pronađeno sve zlato i srebro vrijedno 1,6 milijuna kuna odneseno pod okriljem noći, 4. studenog u 2,17 sati. 

Kod Rusa su pronađeni i dva prijenosna radio uređaja kojima su komunicirali tijekom provale, kao i digitalni kodni sistem na daljinsko upravljanje, uređaj kojim su podigli vanjska rolo-vrata zlatarne. Kod njih nije pronađen čekić, kojim su razbili staklo na ulaznim vratima, iz jednostavnog razloga – ostavili su ga na mjestu provale, što se pokazalo ključnom pogreškom provalnika. Uz pomoć snimki susjednih zlatarnica te ostalih sigurnosnih kamera po gradu, uz kupnju u Bauhausa 2. studenog te dobrog terenskog rada (prvenstveno dvojice službenika Prve policijske postaje), Rusi su uhićeni u popodnevnim satima 12. studenog u Strožancu. Sumnja se da su odgovorni za provalu u trgovinu satovima Krona u splitskom City Centru One, gdje je koncem listopada na isti način provaljeno i odneseno 20-ak ručnih satova vrijednih preko milijun i pol kuna, no zasad još nisu povezani s tim "poslićem".

Protiv dvojice Rusa je otvorena istraga zbog kaznenog djela teške krađe, a obojica su se branili šutnjom, kako pred policijom tako i pred Općinskim državnim odvjetništvom. Ipak se dugo poznaju (obojica su rođeni i odrasli u Jaroslavu), pa je jedino što su istražitelji doznali od Vasiljeviča da je u Rusiji osuđen na šest godina zatvora zbog krađe.

VIDEO: POKRALI ZLATARNU Ruski pljačkaši opelješili dućan satova u City Centru u Splitu?!

Inače, Bauhaus je presudio i nekadašnjem šefu Službe za borbu protiv organiziranoga kriminala Željku Dolačkom. Policija je nakon provale u sef zagrebačke policije provjeravala tko je kupio pilu za metal identičnu onoj korištenoj u provali. Kad su policajci na videonadzoru Bauhausa u Buzinu išli provjeriti tko je kupio pilu, vidjeli su kolegu Dolačkog.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • Roy Ban 19.11.2019.

    Iznajmljujem čekiće, macole, pile....diskrecija zagarantirana.....

  • bajos41 18.11.2019.

    Mislim da se i zlatar malo preracunao...sigurno se nije nadao da ce tako brzo ove klepit..mozda se mislio naplatit od osiguranja...i pitanje od tih silnih kila zlata... Koliko je zapravo pravo zlato..a koliko ono par eura kila kod kineza

  • rođo101 18.11.2019.

    ne razumijem profesionalni kriminalci,a na kraju padnu tako bez veze da ni najmanji amater nebi tako olako pao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare