Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusi kao i Dolački: Pljačkašima je presudio čekić iz Bauhausa

Policija je kod Rusa pronašla nakit, radio uređaje, ali ne i čekić koji su ostavili na mjestu provale. To je policiju dovelo do Bauhausa, a potm i do pljačkaša. Isti je dućan presudio i Željku Dolačkom koji je tamo kupio pilu

Foto: PIXSELL
53 komentara

Dvojica Rusa, provalnika u zlatarnu Đonlić u centru Splita iz koje su odnijeli gotovo sedam kilograma nakita, uhićeni su prvenstveno zahvaljujući nadzornim kamerama u splitskom Bauhausu! Tamo su naime dva dana prije velike akcije kupili čekić te dva prijenosna radio-uređaja, dio pribora koji im je bio potreban za provalu. Inspektori su pomoći tih snimki uspjeli ubrzo locirati Georgija Babina Vasiljeviča (42) iz Jaroslava i njegova kompanjona Denisa Ziuzina Nikolaeviča (42) iz Moskve. Treći provalnik je još u bijegu, a policija, prema našim informacijama, zna njegov identitet te je navodno također riječ o ruskom državljaninu. 

Pogledajte video

Vasiljevič i Nikolaevič su uhićeni prošlog utorka u pripremljenoj akciji policajaca splitske Prve postaje, koji su opkolili nekoliko novogradnji u Strožancu, na periferiji Splita. U jednom od ulaza tog naselja, u stanu u prizemlju, najmanje dva mjeseca su boravili Rusi – tu im je bila baza tijekom "operacija" u Hrvatskoj. Iz splitske policije su nam kazali kako sumnjaju da su obavili još nekoliko "poslova" na području drugih županija pa čak i Zagreba, no taj dio kriminalističkog istraživanja još traje. Policija je sačekala da jedan od Rusa otvori vrata stana, a zatim su jurnuli u unutrašnjost. Prvi 42-godišnjak je uhićen bez problema, dok se drugi pokušao spasiti bijegom kroz balkon sa stražnje strane zgrade, no uzalud: i tamo su bili policajci koji su ga savladali koristeći pepper sprej.

'RUSKI PINK PANTHER' Pljačkali i u Zagrebu?! Bježali su, policajac ih prskao sprejem

Pretragom stana, automobila njemačkih registracija kojim su se koristili u Hrvatskoj, ali i bankovnog sefa pronađen je cijeli plijen. Vlasnik zlatarnice na vrhu Bosanske ulice potvrdio je istražiteljima kako je pronađeno sve zlato i srebro vrijedno 1,6 milijuna kuna odneseno pod okriljem noći, 4. studenog u 2,17 sati. 

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Kod Rusa su pronađeni i dva prijenosna radio uređaja kojima su komunicirali tijekom provale, kao i digitalni kodni sistem na daljinsko upravljanje, uređaj kojim su podigli vanjska rolo-vrata zlatarne. Kod njih nije pronađen čekić, kojim su razbili staklo na ulaznim vratima, iz jednostavnog razloga – ostavili su ga na mjestu provale, što se pokazalo ključnom pogreškom provalnika. Uz pomoć snimki susjednih zlatarnica te ostalih sigurnosnih kamera po gradu, uz kupnju u Bauhausa 2. studenog te dobrog terenskog rada (prvenstveno dvojice službenika Prve policijske postaje), Rusi su uhićeni u popodnevnim satima 12. studenog u Strožancu. Sumnja se da su odgovorni za provalu u trgovinu satovima Krona u splitskom City Centru One, gdje je koncem listopada na isti način provaljeno i odneseno 20-ak ručnih satova vrijednih preko milijun i pol kuna, no zasad još nisu povezani s tim "poslićem".

Protiv dvojice Rusa je otvorena istraga zbog kaznenog djela teške krađe, a obojica su se branili šutnjom, kako pred policijom tako i pred Općinskim državnim odvjetništvom. Ipak se dugo poznaju (obojica su rođeni i odrasli u Jaroslavu), pa je jedino što su istražitelji doznali od Vasiljeviča da je u Rusiji osuđen na šest godina zatvora zbog krađe.

VIDEO: POKRALI ZLATARNU Ruski pljačkaši opelješili dućan satova u City Centru u Splitu?!

Inače, Bauhaus je presudio i nekadašnjem šefu Službe za borbu protiv organiziranoga kriminala Željku Dolačkom. Policija je nakon provale u sef zagrebačke policije provjeravala tko je kupio pilu za metal identičnu onoj korištenoj u provali. Kad su policajci na videonadzoru Bauhausa u Buzinu išli provjeriti tko je kupio pilu, vidjeli su kolegu Dolačkog.

Možda vas zanima i ovo:
Message