To je to što me zanima!

Rusi oduševljeni: Milanović je prvi rekao ono što drugi misle

Ruski mediji navode kako je “Milanović shvatio” da nije Rusija ta koja izaziva sukobe i da ne namjerava nikoga napasti, ali su ponašanje NATO-a i najava daljnjeg širenja na istok sigurnost Rusije doveli u pitanje
Vidi originalni članak

Predsjednik Zoran Milanović postao je prava zvijezda ruskih provladinih medija, koji ga ističu kao “konačno jednog razumnog europskog čelnika”, a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija odjeknule su u svim medijima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

”Deficit jedinstva u NATO-u”, “Ukrajini nije mjesto u NATO-u”, “Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba”, “Odgovornost za eskalaciju je na Washingtonu, kaže hrvatski predsjednik”, “Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske” - samo su neki naslovi ruskih medija o Milanovićevim izjavama. Ruski mediji dalje pišu kako je Milanović prvi rekao ono što mnogi misle i što muči mnoge Europljane i navode kako je “među članicama NATO-a u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja te da i mnogi razmišljaju slično i ne žele ni ginuti za Ukrajince” niti se sukobiti s Rusijom”.

PLATIT ĆEMO IH 145,3 MILIJUNA DOLARA Plenković o cijeni za Bradleye, komentirao i Milanovića: 'Njegove izjave su nestvarne'

- Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Kad je Ukrajina mijenjala vlast, onda je taj pokret, koji je bio sve prije nego demokratski, to je bio puč u kojemu je ubijeno 50 ljudi... Priča je bila sljedeće: Ukrajina ide na zapad, s Rusijom nema što tražiti, u EU-u će joj biti med i mlijeko. Ukrajina je još jedna od najkorumpiranijih zemalja, EU Ukrajini nije dala ništa. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara. U tome Hrvatska neće biti vatrogasac - rekao je, među ostalim, Milanović. Ruski mediji navode kako je “Milanović shvatio” da nije Rusija ta koja izaziva sukobe i da ne namjerava nikoga napasti, ali su ponašanje NATO-a i najava daljnjeg širenja na istok sigurnost Rusije doveli u pitanje. Zbog svega je ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo na razgovor hrvatsku veleposlanicu Anicu Džamić.

'Milanovićeve izjave su nestvarne'

U priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova navodi se kako Milanovićeve izjave vrijeđaju sjećanje na Ukrajince i strance koji su dali svoje živote za budućnost Europe. Izrazili su duboko razočaranje primjedbama predsjednika Hrvatske o članstvu Ukrajine u NATO-u i neadekvatnoj pomoći toj zemlji “u pozadini ruske agresije”.

LJUTI SU I RAZOČARANI Ukrajinci zbog Milanovića na razgovor pozvali veleposlanicu RH: 'Izjave su mu uvredljive'

- Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tijekom njezine borbe za neovisnost, ali i prošlih godina tijekom borbe protiv razornih požara. No uvjereni smo da je ta nezahvalnost osobna karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje. Izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine traži javno odricanje od ovih uvredljivih izjava predsjednika Hrvatske i da se one ne ponavljaju - stoji u priopćenju. Oko svega se oglasio i premijer Andrej Plenković.

- Njegove izjave su nestvarne u svakom pogledu. Nije ovo prvi put da naše veleposlanike zovu na razgovor zbog Milanovićevih izjava. To meni više djeluje kako jedan konzistentan track-record unapređivanja odnosa s nizom nama bliskih zemalja. Ja mogu govoriti u ime Hrvatske vlade. Stav koji je jasan i nepromjenjiv već godinama, da u situaciji u kojoj se sad nalazi Ukrajina, gdje je temeljna pozicija Hrvatske poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine - rekao je Plenković. Inače, Putin bi trebao uskoro posjetiti Hrvatsku.

'NEKA PLENKI PRIJETI RUSIJI' 'Ja sam vrhovni zapovjednik i hrvatski vojnici neće u Ukrajinu. Povući ćemo sve do zadnjega!'

- Poziv hrvatskih čelnika je upućen diplomatskim kanalima, ali zasad ne možemo govoriti kad bi do posjeta moglo doći - potvrdio je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. 

Idi na 24sata

Komentari 300

  • Viktorijo 28.01.2022.

    Najbolji predsjednik do sada. Bravo Zoki.

  • pipex 27.01.2022.

    čini mi se da su Rusi prvo pripojili sebi Krim i sad vode rat u Donjecku i Luganjsku .Sjetimo se da je i Adolf isto tako kreno na neodlučnost i sada zapada .Samo će pravi apokalipsa da krene poslije mirovnog ugovora

  • steveurkel 27.01.2022.

    samo da nas anemični ne uvuče u rat

Komentiraj...
Vidi sve komentare