Obavijesti

News

Komentari 314

Plenković o cijeni za Bradleye, komentirao i Milanovića: 'Njegove izjave su nestvarne'

Plenković o cijeni za Bradleye, komentirao i Milanovića: 'Njegove izjave su nestvarne'

Osigurali smo dodatnih 28 mil dolara donacije. Umjesto 17 vozila za rezervne dijelove, bit će 22 vozila za rezervne dijelove. Oprema ovih vozila bit će takva da uključuje 25mm top, protuoklopne rakete

VIDEO

Premijer Andrej Plenković ima konferenciju za medije u Banskim dvorima gdje govori o postignutom dogovoru o nabavi Bradleyja. 

POGLEDAJTE VIDEO Plenković o kupnji Bradleya

Na početku je Plenković objavio detalje dogovora za nabavu Bradleya, te istaknuo da je ugovor sada povoljniji za hrvatsku stranu, odnosno da je postignuta manja cijena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ono što je novost, prvo, ukupna vrijednost ovog programa je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi je ponuda SAD-a bila da će njihova donacija biti 45 milijuna dolara. Kroz razgovore smo dogovorili da će donacija biti 51,1 miljiun dolara. Time će uplata s hrvatske strane biti manja za 6 mil dolara, a ukupno ćemo platiti 145,3 milijuna dolara. Kad je riječ o vozilima, raniji dogovor je bio 62 borbena, 5 za obuku i 17 za popravke, rezervne dijelove. … Nakon razgovora sva 62 borbena vozila bit će modernizirana, kao što je u prvoj varijanti trebalo biti 28. Osigurali smo dodatnih 28 mil dolara donacije. Umjesto 17 vozila za rezervne dijelove, bit će 22  vozila za rezervne dijelove. Oprema ovih vozila bit će takva da uključuje 25mm top, protuoklopne rakete… Na taj će način HV dobiti novu kvalitetu i biti bolje opremljena za izvršavanje svojih zadaće - rekao je. 

Vozila će biti modernizirana u tvornici Đuro Đaković.

Ponuda koja se ne odbija: Zbog kupnje Bradleya Plenković se sastaje s ljudima iz Pentagona
Ponuda koja se ne odbija: Zbog kupnje Bradleya Plenković se sastaje s ljudima iz Pentagona

- Strateški cilj Hrvatske o jačanju odnosa sa SAD-om je ispunjen. Drugi cilj, glede samih vozila, dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, veću donaciju SAD-a… i osiguran posao za Đuro Đaković koji bi mogao postati i servisni centar šireg spektra aktivnosti nego što je posao na samim Bradleyima - rekao je Plenković.

Upitan bi li do dogovora da nije bilo pritiska s Pantovčaka, rekao je: 

"Ovo je projekt hrvatske Vlade, a ne predsjednika jer na njemu je radila Vlada 2017. godine i ministar Krstičević, a nastavila raditi Vlada danas."

Nakon premijera govorio je i ministar obrane Mario Banožić. 

- Detektirali smo rizike, kroz razgovore sa Glavnim stožerom donijeli smo rješenje, koje Ministarstvo obrane donosi. Dobivamo veći broj vozila, priveli smo proces kraju. Sinoć smo dobili posljednje ponude, očekujem pozitivno mišljenje Ureda predsjednika. Očekujem da će reakcije biti bolje nego prije nekoliko tjedana - rekao je Banožić.

Plenković je istaknuo kako sva vozila neće doći odjednom. 

Zašto je američko borbeno vozilo Bradley odlično rješenje za Kopnenu vojsku HV-a?
Zašto je američko borbeno vozilo Bradley odlično rješenje za Kopnenu vojsku HV-a?

- Prva će doći 2023., doći će sukcesivno, a jačat će se i kapaciteti u tvornici. Oni se dosad nisu bavili Bradleyima. Cilj je da budu modernizirani i preuzeti od članice NATO-a, Hrvatske. Na nivou koji želi HV. Ovo je projekt naše Vlade, nastavili smo ga u drugom mandatu. U Đuri Đakoviću ide se na model koji su željeli predstavnici stožera HkOV, srednje pješačke brigade. Patria vozila su na kotačima, ovo su na gusjeničarima. Sa svim detaljima će ministar upoznati članove saborskog Odbora. Potpisivanje ugovora? Nema ugovora nego će biti razmijenjena pisma, a pisma će potpisati ministar Banožić - rekao je Plenković.

Milanović i Ukrajina

Komentirao je reakciju Ukrajine na izjave Zorana Milanovića koji su objavili da su njegove izjave uvredljive i pozvali našu veleposlanicu na razgovor.

- Njegove izjave su nestvarne u svakom pogledu. Nije ovo prvi put da naše veleposlanike zovu na razgovor zbog Milanovićevih izjava. To meni više djeluje kako jedan konzistentan track-record unapređivanja odnosa s nizom nama bliskih zemalja - rekao je Plenković.

- Ja mogu govoriti u ime Hrvatske vlade. Stav koji je jasan i nepromjenjiv već godinama, da u situaciji u kojoj se sada nalazi Ukrajina, gdje je temeljna pozicija Hrvatske poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine - kaže premijer dodavši da Vlada vodi politiku u hrvatskom nacionalnom interesu i koja je principijelna. 

Podsjetio je kako je i Hrvatska bila u sličnoj situaciji.

Na pitanje što ako situacija eskalira, Plenković kaže kako svi žele mir, nitko ne želi sukob i da je to jasno svakome. 

- Dajmo diplomaciji šansu - kaže.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 314
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina