To je to što me zanima!

S policajcima spašavao ženu iz rijeke: 'Donio sam ljestve i ušao u rijeku, žena je bila u šoku'

Dječak je kucao na vrata kuće moje majke, koja me odmah pozvala. Nije znao govoriti engleski jezik i vikao je samo: 'Help', priča nam Jonatan Strojan koji je u četvrtak sudjelovao u spašavanju žene (47)
Vidi originalni članak

Dramatična potraga za desetogodišnjom djevojčicom iz Turske koja je nestala u nabujaloj rijeci Dragonji trajala i dalje. 

Vatrogasci, policija iz Hrvatske i Slovenije, pripadnici HGSS-a, ronioci s hrvatske i slovenske strane te potražni psi i lovci neumorno tragaju za nestalom djevojčicom, koja je ujedno osoba s invaliditetom. U potragu su uključeni i dronovi. Težak i nepristupačan teren otežava cijelu potragu, no svi se nadaju da će je pronaći živu.

- Nada je zadnja koja umire - kazali su pripadnici HGSS-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Dramatično spašavanje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Cijela drama dogodila se u četvrtak nakon 20 sati kad je djevojčica s majkom (47), braćom (18 i 13) te sestrom (5) pokušala prijeći granicu između Hrvatske i Slovenije na rijeci Dragonji. Djevojčicu je majka pokušala prenijeti preko rijeke, no zbog velikih brzaca i visokog vodostaja je pala, a djevojčicu je odnijela brza rijeka. Ni vrijeme im nije išlo na ruku. Temperatura je te noći iznosila pet stupnjeva ispod nule. No to nije spriječilo hrvatskog policajca Mauricija Prelca i mladića Jonatana Strojana, koji je trčao kući po ljestve kako bi pomogao unesrećenima. Ušao je u nabujalu rijeku i s policijom pomogao u spašavanju majke, koja se grčevito držala za stablo.

Nosio im ljestve

- Na vrata je počeo lupati dječak od 13 godina, mokar, pothlađen i u šoku. Molio je pomoć. Dječak je kucao na vrata kuće moje majke, koja me odmah pozvala. Nije znao govoriti engleski jezik i vikao je samo: 'Help'. Pozvana je slovenska i hrvatska policija, koja je došla vrlo brzo, za desetak minuta. Trebala im je pomoć, pa sam donio ljestve. I ja sam ušao u rijeku jer je žena bila u velikom grču i šoku. To je inače migrantska ruta, a nekoliko puta sam i pomogao migrantima, dao im jesti i da se utople. Tako sam i dječaku koji je mokar došao moliti za pomoć i dao jesti i utoplio ga - ispričao je Strojan.

POGLEDAJTE VIDEO: Strojan je pomogao u spašavanju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hrvatski policajac Mauricio Prelac, koji je također pomagao unesrećenima, nije htio pred novinare te je samo poručio da je radio svoj posao kao i svatko drugi. Načelnik policijske postaje Buje, Robert Boban Paulović, kazao je kako je riječ o djevojčici s invaliditetom, ali se svejedno nadaju da će je pronaći živu.

- Na mjestu na kojem je djevojčicu odnijela voda rijeka je bila duboka od 1,5 do 2 metra, ali problem je u tome što su tu brzaci jaki. Tu noć za djevojčicom je tragalo 30 ljudi, a u petak ih je samo s hrvatske strane bilo 40, s tim da su u potragu sa slovenske strane uključeni policajci, vatrogasci te ronioci. Riječ je o migrantima iz Turske koji su na ilegalan način htjeli prijeći granicu - rekao je načelnik PP Buje. Dodao je da pretražuju od šest do sedam kilometara poprilično nepristupačnog terena.

- Dojava je došla u četvrtak u 20.05 sati. Preko rijeke uspjeli su prijeći 18-godišnjak i 13-godišnjak, a majka s kćeri nije. Dok su pokušale prijeći, kćer je odnijela voda, a majka je ostala držati se za drvo. Njezin je sin otišao do prve kuće i zatražio pomoć. Kad su policajci stigli na mjesto događaja, čuli su zapomaganje na nepoznatom jeziku - kazao je načelnik.

Od majke nisu uspjeli mnogo doznati s obzirom na njezino psihofizičko stanje te su je prevezli u pulsku bolnicu. Djeca su smještena na sigurno, a u tome je pomogla nadležna socijalna služba.

I majka je dobro

U Općoj bolnici Pula hospitalizirana je samo žena, koju su bujski policajci izvukli iz hladne Dragonje. Potvrdila nam je to ravnateljica bolnice, doc. dr. Irena Hrstić, rekavši da su ženu u bolnicu primili u četvrtak oko ponoći, potpuno pothlađenu. Dovezla ju je ekipa Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Žena je sad klinički dobro, kaže doc. dr. Hrstić, ugrijana je, i nema naznaka potencijalnih ozljeda. I dalje je pod liječničkom opservacijom, ali će je vjerojatno uskoro pustiti iz bolnice. U OB-u Pula nisu od pacijentice dobili potvrdu da je turska državljanka i kažu da postoji jezična barijera zbog koje ne mogu komunicirati s migrantkinjom, budući da ne govori niti jedan drugi jezik osim materinjeg.

VIDEO: HEROJ IZ BUJA Policajac sinoć izvukao ženu iz nabujale Dragonje, sada izvan službe traži i njezinu kćer (10)

Sa ženom koja leži u pulskoj bolnici bilo je četvero djece i svi su pokušali preplivati hladnu rijeku prema Sloveniji. Kako doznajemo, mladić (18) s bratom (13) i sestricom (5) isplivao je na slovenskoj strani, a u četvrtak navečer slovenska ih je policija iz Kopra prevezla do granice te predala našoj policiji. Nije im bila potrebna hospitalizacija. Za četvrtim djetetom još se traga, a uključio se i HGSS.

Na terenu je bila ekipa i Crvenoga križa Bujštine, čija je volonterka došla oko jedan sat na poziv policije. Kako nam je rekao ravnatelj CK Bujštine, Hrvoje Kovačević, njih policija zove kao podršku i zadatak im je odnijeti migrantima odjeću, obuću, hranu i higijenske potrepštine. Kad policija pozove Crveni križ, a to može biti u bilo koje doba dana ili noći, migranti su već smješteni ili na državnoj granici ili u policijskoj postaji.

S DJECOM PRELAZILA GRANICU VIDEO Dramatična akcija u Istri: Iz rijeke spasili ženu, tragaju za djetetom koje je odnijela struja

- Do kraja lipnja ove godine imali smo više od 50 takvih intervencija, u kojima smo migrantima, na poziv policije, nosili sve potrepštine - kaže Hrvoje Kovačević.

To prilično iscrpljuje i financijske mogućnosti Crvenoga križa jer na nacionalnoj razini ne postoji jasno određena strategija za postupanje s migrantima.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • velma 11.12.2021.

    Kako je to,moguće,ovakva šetnja, jer slušajući ovog starog ministra mi smo jako sigurna zemlja,mi ostali bez potvrda ne možemo ni makac,a ovi prelaze pol Europe bez problema i još sa čoporom dječurlije..

  • mrzimpoloticare 10.12.2021.

    Ne zelim nitkome ovo, zao mi je djeteta ali tko ih tjera da nelegalno prelaze granicu. Da smo mi to uradili kaznili bi nas zatvorom, a njih deportiraju, i to ako ih deportiraju. Dobiju nase drzavljanstvo i zive na nas racun. Sramota

  • 10.12.2021.

    Zena je znala u sta se upusta i sta znaci ilegalan prelazak granice, da nosi rizike za nju i djecu i da putevi kojima idu su na "divlje". Zao mi je curice koja nije imala izbor nego je morala slusati roditelja. Jadno dijete. Pretuzno :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare