To je to što me zanima!

Saudijska tinejdžerica: Dolazak u Kanadu vrijedan je rizika

Kunun je privukla pozornost međunarodne javnosti prošli tjedan kad se zabarikadirala u hotelskoj sobi na bangkoškom aerodromu u znak otpora protiv toga da bude vraćena kući svojoj obitelji
Vidi originalni članak

Rahaf Mohamed al Kunun planira nastaviti obrazovanje, zaposliti se i "živjeti normalnim životom" u Kanadi - za što kaže da ne bi bilo moguće u njezinoj domovini Saudijskoj Arabiji, odakle je pobjegla bojeći se za svoj život, ispričala je kanadskim medijima u ponedjeljak. 

Biti u Kanadi "jako je dobar osjećaj", rekla je kanadskoj mreži dva dana nakon što je iz Bangkoka stigla u Toronto.

"Vrijedno je rizika koji sam poduzela", dodala je.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kunun je privukla pozornost međunarodne javnosti prošli tjedan kad se zabarikadirala u hotelskoj sobi na bangkoškom aerodromu u znak otpora protiv toga da bude vraćena kući svojoj obitelji, koja opovrgava da je zlostavlja.

Kunun je odbila sastati se s ocem i bratom, koji su u Bangkok došli po nju.

BJEŽALA OD SIGURNE SMRTI Odbjegla saudijska tinejdžerica došla u Kanadu: Dobila je azil

Kanadska odluka da zajamči azil Kunun dolazi u osjetljiv trenutak. Odnosi između Ottawe i Rijada napeti su nakon što je Kanada prošle godine zahtijevala da se odmah puste na slobodu zatvoreni aktivisti za ljudska prava.

Saudijska Arabija osvetila se zamrzavanjem nove trgovine s Ottawom i prisiljavanjem mnogih svojih studenata na povratak u kraljevinu.

Kununin slučaj privukao je pozornost svijeta na saudijske stroge društvene običaje, uključujući zahtjev da žene imaju dopuštenje muških 'čuvara' kad je riječ o putovanju, što aktivisti za ljudska prava smatraju načinom da nasilne obitelji drže žene i djevojke u zatočeništvu.

BOJI SE DA JU OBITELJ NE UBIJE Australija: 'Ne znamo koliko će Saudijka čekati odluku o azilu'

U intervjuu za CBC Kunun je rekla: "Osjećam da ne bih mogla ostvariti svoje snove koje sam željela da sam i dalje živjela u Saudijskoj Arabiji".

Došavši u Kanadu, "osjećala sam se ponovno rođena, pogotovo kad sam osjetila ljubav i dobrodošlicu", kazala je.

U svojem novom domu, "pokušat ću stvari koje nikad nisam pokušala. Učit ću sve što nisam učila. Istraživat ću život ... Naći posao i živjeti normalnim životom", rekla je Kunun.   

"OBITELJ ME ŽELI UBITI" Saudijka (18) bježi od sigurne smrti: Azil dobiva u Australiji?

Organizacija koju podržavaju vlasti Saudijske Arabije optužila je strane zemlje na poticanje žena da odbijaju vlastite obitelji, što je prvi javni komentar otkad je saudijskoj tinejdžerki zajamčen azil u Kanadi.

Nacionalna udruga za ljudska prava (NSHR) nije imenovala 18-godišnju Kunun, no u izjavi objavljenoj u nedjelju njezin predsjednik Mufleh al Kahtani optužuje neimenovane zemlje i međunarodne organizacije da provode svoje političke agende i "ultimativno tjeraju (žene) da budu izgubljene te da možda padnu u ruke krijumčara ljudi".

NSHR je "iznenađen time što pojedine zemlje potiču neke saudijske delinkventice na pobunu protiv vrijednosti svojih obitelji i tjeraju ih iz zemlje i nastoje ih primiti dajući im azil", poručuje Kahtani.

 Kunun je "vrlo hrabra nova Kanađanka", rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland dočekavši je zračnoj luci.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 26.01.2019.

    Odlicno, bravo mala i svaka cast Kanadi 😊

Komentiraj...
Vidi sve komentare