Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Australija: 'Ne znamo koliko će Saudijka čekati odluku o azilu'

Nakon preporuke UNHCR-a, Australija sada prolazi kroz faze koje moramo učiniti u vezi procjene procesa i onda, kada je to gotovo, objavit ćemo rezultate, rekla je ministrica vanjskih poslova Payne

Foto: Twitter
2 komentara

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne izjavila je u četvrtak da nema vremenskog roka za rješavanje slučaja Rafah Mohammed al-Qunun, Saudijke koja je pobjegla na Tajland tvrdeći kako se boji da će je obitelj ubiti.

UN-ova agencija za izbjeglice uputila je slučaj Australiji koja bi trebala procijeniti ispunjava li Qunun uvjete za dobivanje statusa izbjeglice.

"Nakon preporuke UNHCR-a, Australija sada prolazi kroz faze koje moramo učiniti u vezi procjene procesa i onda, kada je to gotovo, objavit ćemo rezultate", rekla je Payne za posjeta Bangkoku dogovorenom prije nego što je Qunun zatražila azil.

"OBITELJ ME ŽELI UBITI" Saudijka (18) bježi od sigurne smrti: Azil dobiva u Australiji?

Qunun se nalazi u hotelu i pod skrbi je UNHCR-a.

Ujedinjeni narodi pozvali su Australiju da razmotri izbjeglički prihvat u slučaju 18-godišnje djevojke koja je otišla na Tajland u strahu da je njezina obitelj ne ubije.

Tinejdžerica je tijekom vikenda stigla u Bangkok gdje je zatražila azil i prvotno joj je bio zabranjen ulazak.

Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je "pobjegla iz Kuvajta" te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Unutar nekoliko sati, kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta.

Rahaf Mohammed al-Qunun, a Saudi woman who claims to be fleeing her country and family and is currently in Bangkok DRAMA CURE KOJA SE ODREKLA ISLAMA Saudijka pobjegla u Bangkok: 'Ne šaljite me kući, ubit će me'

Tijekom 36 sati to je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući.

Dopušteno joj je da uđe u Tajland i u utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a.

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message