Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
46 komentara

Odbjegla saudijska tinejdžerica došla u Kanadu: Dobila je azil

Rahaf Mohamed al-Qunun privukla je međunarodnu pozornost ovaj tjedan nakon što se zatvorila u hotelsku sobu na bangkoškom aerodromu kako je ne bi vratili obitelji

46 komentara

Osamnaestogodišnja Saudijka, koja je pobjegla od obitelji strahujući za svoj život, doputovala je u subotu u Toronto nakon što joj je Kanada odobrila azil.

Rahaf Mohamed al-Qunun privukla je međunarodnu pozornost ovaj tjedan nakon što se zatvorila u hotelsku sobu na bangkoškom aerodromu kako je ne bi vratili obitelji. Ona se odbila sastati sa svojim ocem i bratom koji su doputovali na Tajland kako bi je pokušali vratiti u Saudijsku Arabiju.

BOJI SE DA JU OBITELJ NE UBIJE Australija: 'Ne znamo koliko će Saudijka čekati odluku o azilu'

Djevojka je pobjegla u Bangkok prošlog vikenda. Tamo je zatražila azil i prvobitno joj je bio zabranjen ulazak u zemlju.

Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je pobjegla te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Unutar nekoliko sati kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta. To je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući, te joj je dopušteno da uđe u Tajland.

"OBITELJ ME ŽELI UBITI" Saudijka (18) bježi od sigurne smrti: Azil dobiva u Australiji?

U utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a, a u petak je dobila azil u Kanadi. Istoga dana otputovala je letom Korean Aira iz Bangkoka za Seul gdje je presjela na let za Toronto.

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message