To je to što me zanima!

Šef diplomacije EU-a pozvao Kosovo i Srbiju na hrabrost

Na razgovoru koje nadgledaju Njemačka i Francuska sudjelovat će i posebni predstavnik Europske unije za taj proces Miroslav Lajčak. Srbija odbija priznati Kosovo
Vidi originalni članak

Povjerenik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u nedjelju je pozvao Srbiju i Kosovo da pokažu spremnost na kompromis i pragmatizam na obnovljenim pregovorima o normalizaciji odnosa. 

- Razgovori će trebati političku hrabrost obaju strana - rekao je Borrell uoči videokonferencije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem.

POLITOLOG IZ BEOGRADA ZA 24SATA Srbija gori: 'Vučić prijeti, laže i manipulira, to mu se sad vraća'

Na razgovoru koje nadgledaju Njemačka i Francuska sudjelovat će i posebni predstavnik Europske unije za taj proces Miroslav Lajčak. Srbija odbija priznati Kosovo, bivšu autonomnu regiju koja se odvojila 1999. nakon intervencije NATO saveza. 

Pregovori između Prištine i Beograda kojima posreduje EU počeli su 2011., tri godine nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost. Cilj im je normalizacija odnosa, no na ledu su od studenog 2018. godine. 

Izostanak rješenja šteti razvoju obaju država, ističe Borrell, no i priznaje da pregovori neće biti lagan proces.

U NEDJELJU Nakon godinu i pol, Srbija i Kosovo nastavljaju dijalog  

- Nikad nije lako pronaći rješenja za probleme koji traju toliko duga i bili su bolni - poručio je. 

Razgovori se nastavljaju nakon virtualnog samita kojem su domaćini bili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. I Merkel i Macron će sudjelovati na konferenciji i u nedjelju. 

Izjave čelnika Kosova i Srbije nakon prošlotjednog razgovara pokazali su da su dvije strane i dalje daleko od dogovora. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 12.07.2020.

    brate mili hrvatska je hrvtska bosna je bosna a srbija srbija.. svi ostali koji bi .. su muljatori.. kao na primjer naši dragi južnobosanci iz pokrajne države Bosne

  • Trump Jong Un 12.07.2020.

    Idu korak po korak, dogovorili su već " mini Šengen " kojim bi Srbi samo s ličnom kartom mogli na Kosmet, dakle ne treba pasoš, veliko je to civilizacijsko dostignuće Vučića

Komentiraj...
Vidi sve komentare