News

Komentari 1

Nakon godinu i pol, Srbija i Kosovo nastavljaju dijalog

Glasnogovornik Komisije Peter Stano najavio je da će u nedjelju 12. srpnja visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i posebni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak

Europska komisija je u ponedjeljak najavila nastavak dijaloga između Srbije i Kosova u nedjelju, 12. srpnja, koji je prekinut još od studenoga 2018. godine.

Glasnogovornik Komisije Peter Stano najavio je da će u nedjelju 12. srpnja visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i posebni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak biti domaćini fizičkog sastanka na kojem će sudjelovati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer  Avdullah Hoti.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova prekinut je još u studenome 2018. 

Sastanku u Bruxellesu prethodit će videosamit, koji se održava u petak, a čiji su organizatori Francuska i Njemačka.

Na tom samitu sudjelovat će francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, visoki predstavnik Borrell te čelnici Srbije i Kosova, Vućić i Hoti.

Srbija i Kosovo započeli su dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU-a još 2011. godine, ali bez ikakvog znatnijeg pomaka.

Bijela kuća je bia zakazala sastanak Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija za 27. lipnja. Taj je sastanak otkazan nakon što je objavljena optužnica protiv Thacija za ratne zločine. 

Najčitaniji članci