To je to što me zanima!

Šef Čistoće o odronu: 'Ne smatram se krivcem, ni da je Čistoća napravila išta loše...'

Istaknuo je kako je on odgovaran kao osoba koja vodi Čistoću, ali da se ne smatra krivcem i ne smatra da je Čistoća napravila išta loše u zadnje dvije godine otkad ju je vodio po pitanju ova dva incidenta
Vidi originalni članak

Davor Vić, šef zagrebačke Čistoće, osvrnuo se na novi odron smeća na Jakuševcu u kojem je jedan radnik izgubio ruku.

- Ja sam ponudio ostavku Zagrebačkom Holdingu koji me odabrao, a bude li se utvrdila moja osobna odgovornost i odgovornost zagrebačke Čistoće u zadnje dvije godine, dakle da su uzroci ovih odrona, bilo što što je Čistoća kao upravitelj i davatelj javne usluge napravila u zadnje dvije godine, ja ću dati ostavku - poručio je Vić za Dnevnik Nove TV.

Istaknuo je kako je on odgovaran kao osoba koja vodi Čistoću, ali da se ne smatra krivcem i ne smatra da je Čistoća napravila išta loše u zadnje dvije godine otkad ju je vodio po pitanju ova dva incidenta.

TROJE RADNIKA OZLIJEĐENO Sindikat Čistoće: 'Nećemo odlagati otpad na Jakuševec dok ne dobijemo garanciju'

- Nisam zadovoljan zbog dva odrona za vrijeme mog mandata, ali čekam da se utvrdi odgovornost i krivica te će se onda vidjeti što dalje. Zadnji rezultati tvrde da samo mi i dalje u graničnim vrijednostima što se tiče same kvalitete življenja, međutim naravno da se smrad osjeti, to je logično. Što se tiče sigurnosti, svi parametri koji govore o sigurnosti zdravlja su ispod graničnih vrijednosti, međutim naš nos ipak ima percepciju merkaptana i oni jesu viši od pet, ali daleko od onih 1000 koji su dozvoljeni. To se zna promijeniti, recimo danas je maglovit dan i brojni građani su rekli da kad je malo veća magla, uvijek se odlagalište osjeti - kaže Vić.

Napominje i da su građani zdravstveno sigurni. Inspekcije su izašle na teren i inspekcija zaštite rada je dala privremenu mjeru da se odlagalište može koristiti na zadnjoj plohi 6-3.

- Na Jakuševcu imamo 6-3 plohu, to je ploha na kojoj nikada nije bilo odlagano, ona je zadnja ploha koja je projektirana i koja je predviđena da jednom kad se ta ploha zapuni, kad se saniraju pokusi to je zapravo kraj odlaganja na Jakuševcu. Biootpad se i dalje može odvoziti na kompostanu, međutim ne u ovom radijusu od 300 metara - govori Vić.

POVIJEST 'PLANINE SMEĆA' Bandić je Jakuševec obećavao zatvoriti, a Tomašević rješenje nema. Građani bez strpljenja

Odbacio je i optužbe da biootpad zakapaju ispod miješanog otpada.

- Imate nekoliko vrsta biootpada, odnosno nekoliko različitih izvora biootpada. Biootpad za koji naši korisnici imaju zadužene svoje vlastite spremnike, odnosno odlažu ga u kante, on je vrlo visoke čistoće i on se obrađuje isključivo na kompostanama Čret i Jakuševec. Što se tiče otpada koji se nalazi u smeđim spremnicima na javnim površinama, koje nažalost pojedinci koriste nesvjesno, to je uglavnom neočišćeni otpad i on se tretira kao miješani komunalni otpad. Mi na plohi, kad istovarimo taj otpad, još nastojimo izvući određenu količinu biootpada i vraćamo je na kompostanu i to je upravo taj biootpad oko kojeg se stvara neka fama - objasnio je.

KAKO ŽIVE JAKUŠEVČANI 'U prvom redu do smeća živimo 60 godina i udišemo taj zrak. Ovo je problem cijelog Grada'

Dodao je i da se urušio otpad koji se tamo odlagao od 2017. godine.

- Ta ploha je aktivna od 2017. godine. Mi smo zadnji odron imali 2002. godine, imali smo 15 godina mira. U 15 godina nismo imali ovakav incident i upravo na iskustvu što je bilo u ovih 15 godina i što se događa od 2017. godine po pitanju izvođenja radova ćemo znati što se zapravo dogodilo. Radnik je stradao i ovim putem izražavam žaljenje za svojeg kolegu koji je teže ozlijeđen i svih onih kolega koji su potražili medicinsku pomoć - rekao je Vić.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Geoterm 05.12.2023.

    Desiti će se odron opet! Svakome tko se ikada bavio zemljanim radovima jasno je da ima izuzetno ozbiljan razlog zašto se nasipavanje vrši uvijek u slojevima odozdo prema gore uz mehanicko zbijanje svakog pojedinog sloja prije započinjanja nasipavanje sljedećeg sloja, pri čemu debljina pojedinog sloja može varirati od 0,3 do maksimalno 1m. Tehnološkom uputom za deponijuJakuševec (dostupno na stranicama Migo,) jasno je određeno da se nasipavanje izvodi u slojevima debljine 60 cm nakon čega slijedi zbijanje strojem težine 35t pa kontrola zbijenosti od strane nadzornog inženjera pa nasipavanje sljedećeg sloja. Ovaj njihov direktor očito se nikada nije bavio radovima nasipavanje a isto tako nije mu na pamet palo da pročita vlastitu tehničku uputu, jer da je, ne bi do sada a posebno nakon dva odrona dozvolio da se radovi izvode sa gornje završne etaže je je ona na visini od 50m i nema toga stroja koji može to zbiti da se osigura stabilnost nasipanog materijala, tako da na žalost  svakako slijedi novi 3  odron! Nema to veze ni sa plinovima ni sa mješanim materijalom , to su priče za malu djecu, isključivo ima veze sa elementarnim pravilom izvedbe nasipa u slojevima i poštivanjem tehničkih propisa, primjer čistog amaterizma i šalabajzerstva.

  • nataodinata 05.12.2023.

    Da pojasnimo nešto da se ovo desilo bilo kome na bilo kojem radilištu/gradilištu/pogonu isti čas bi direktor tvrtke i voditelj radilišta/gradilišta/pogona završio u istražnom zatvoru. Isti čas. 

  • mdcro24 05.12.2023.

    Ovaj izgleda na osobu s posebnim potrebama

Komentiraj...
Vidi sve komentare