Obavijesti

News

Komentari 9

Šef Čistoće o odronu: 'Ne smatram se krivcem, ni da je Čistoća napravila išta loše...'

Šef Čistoće o odronu: 'Ne smatram se krivcem, ni da je Čistoća napravila išta loše...'

Istaknuo je kako je on odgovaran kao osoba koja vodi Čistoću, ali da se ne smatra krivcem i ne smatra da je Čistoća napravila išta loše u zadnje dvije godine otkad ju je vodio po pitanju ova dva incidenta

VIDEO

Davor Vić, šef zagrebačke Čistoće, osvrnuo se na novi odron smeća na Jakuševcu u kojem je jedan radnik izgubio ruku.

- Ja sam ponudio ostavku Zagrebačkom Holdingu koji me odabrao, a bude li se utvrdila moja osobna odgovornost i odgovornost zagrebačke Čistoće u zadnje dvije godine, dakle da su uzroci ovih odrona, bilo što što je Čistoća kao upravitelj i davatelj javne usluge napravila u zadnje dvije godine, ja ću dati ostavku - poručio je Vić za Dnevnik Nove TV.

Istaknuo je kako je on odgovaran kao osoba koja vodi Čistoću, ali da se ne smatra krivcem i ne smatra da je Čistoća napravila išta loše u zadnje dvije godine otkad ju je vodio po pitanju ova dva incidenta.

Sindikat Čistoće: 'Nećemo odlagati otpad na Jakuševec dok ne dobijemo garanciju'
Sindikat Čistoće: 'Nećemo odlagati otpad na Jakuševec dok ne dobijemo garanciju'

- Nisam zadovoljan zbog dva odrona za vrijeme mog mandata, ali čekam da se utvrdi odgovornost i krivica te će se onda vidjeti što dalje. Zadnji rezultati tvrde da samo mi i dalje u graničnim vrijednostima što se tiče same kvalitete življenja, međutim naravno da se smrad osjeti, to je logično. Što se tiče sigurnosti, svi parametri koji govore o sigurnosti zdravlja su ispod graničnih vrijednosti, međutim naš nos ipak ima percepciju merkaptana i oni jesu viši od pet, ali daleko od onih 1000 koji su dozvoljeni. To se zna promijeniti, recimo danas je maglovit dan i brojni građani su rekli da kad je malo veća magla, uvijek se odlagalište osjeti - kaže Vić.

Napominje i da su građani zdravstveno sigurni. Inspekcije su izašle na teren i inspekcija zaštite rada je dala privremenu mjeru da se odlagalište može koristiti na zadnjoj plohi 6-3.

- Na Jakuševcu imamo 6-3 plohu, to je ploha na kojoj nikada nije bilo odlagano, ona je zadnja ploha koja je projektirana i koja je predviđena da jednom kad se ta ploha zapuni, kad se saniraju pokusi to je zapravo kraj odlaganja na Jakuševcu. Biootpad se i dalje može odvoziti na kompostanu, međutim ne u ovom radijusu od 300 metara - govori Vić.

Bandić je Jakuševec obećavao zatvoriti, a Tomašević rješenje nema. Građani bez strpljenja
Bandić je Jakuševec obećavao zatvoriti, a Tomašević rješenje nema. Građani bez strpljenja

Odbacio je i optužbe da biootpad zakapaju ispod miješanog otpada.

- Imate nekoliko vrsta biootpada, odnosno nekoliko različitih izvora biootpada. Biootpad za koji naši korisnici imaju zadužene svoje vlastite spremnike, odnosno odlažu ga u kante, on je vrlo visoke čistoće i on se obrađuje isključivo na kompostanama Čret i Jakuševec. Što se tiče otpada koji se nalazi u smeđim spremnicima na javnim površinama, koje nažalost pojedinci koriste nesvjesno, to je uglavnom neočišćeni otpad i on se tretira kao miješani komunalni otpad. Mi na plohi, kad istovarimo taj otpad, još nastojimo izvući određenu količinu biootpada i vraćamo je na kompostanu i to je upravo taj biootpad oko kojeg se stvara neka fama - objasnio je.

'U prvom redu do smeća živimo 60 godina i udišemo taj zrak. Ovo je problem cijelog Grada'
'U prvom redu do smeća živimo 60 godina i udišemo taj zrak. Ovo je problem cijelog Grada'

Dodao je i da se urušio otpad koji se tamo odlagao od 2017. godine.

- Ta ploha je aktivna od 2017. godine. Mi smo zadnji odron imali 2002. godine, imali smo 15 godina mira. U 15 godina nismo imali ovakav incident i upravo na iskustvu što je bilo u ovih 15 godina i što se događa od 2017. godine po pitanju izvođenja radova ćemo znati što se zapravo dogodilo. Radnik je stradao i ovim putem izražavam žaljenje za svojeg kolegu koji je teže ozlijeđen i svih onih kolega koji su potražili medicinsku pomoć - rekao je Vić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...