Obavijesti

News

Komentari 94

Bandić je Jakuševec obećavao zatvoriti, a Tomašević rješenje nema. Građani bez strpljenja

Bandić je Jakuševec obećavao zatvoriti, a Tomašević rješenje nema. Građani bez strpljenja
8

Prvi znak da nešto nije u redu s dijelom odlagališta, za koji Grad Zagreb tvrdi da se ne koristi za navažanje otpada, bio je početkom studenoga 2023. Urušile su se tone smeća i tada, nasreću, nitko nije stradao

VIDEO

Povijest odlagališta Prudinec-Jakuševec seže još u Jugoslaviju, odnosno nastalo je spontano nakon što je Zagreb poharala katastrofalna poplava 1964. Čim su ukrotili rijeku, ostali su brojni prazni rukavci upravo idealni za zatrpavanje. Unutra se zatirao komunalni, tehnološki i građevinski otpad. Na tom području hranilo se na tisuće svinja okolnih farmi, sve do 90-ih, kad su ga ogradili, pa sanirali. Pokojni gradonačelnik Milan Bandić godinama ga je obećavao zatvoriti, a svoju politiku na Jakuševcu je gradio i sadašnji gradonačelnik Tomislav Tomašević. Ni on nema rješenje, a građani su odavno ostali bez strpljenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Odron smeća na Jakuševcu 00:40

Bandić je obećavao riješiti smeće. Nije volio da Zagreb zovu Napuljem

Javno ću se spaliti na jakuševečkom smetlištu ako ga za četiri godine ne budem uspio sanirati, rekao je 2001. u svom stilu sad pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi su bili gotovi nešto prije roka pa je mještanima obećao kako će to biti najljepše odlagalište u Europi i da će graditi spalionicu. - Nećemo stati dok posljednji kamion ne ode iz Jakuševca - pričao je Bandić.

Zabili su svoju zastavu: 'Na ovom brdu počinje bitka za Zagreb'

Na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec podigli smo i zabili zastavu ‘Zagreb je NAŠ!’. Mi smo politička opcija koja zna i hoće riješiti problem otpada koji gradska vlast već 16 godina sustavno zanemaruje, zbog čega cijeli grad trpi veliku ekološku, zdravstvenu i ekonomsku štetu, napisali su 2017. iz političke platforme Zagreb je NAŠ, čiji je lider bio upravo Tomašević.

'Ništa u ovome mandatu, novi rok nam je 2026. godina'

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je lipnju 2023. kako nije realno da će do kraja ovoga mandata zatvoriti odlagalište otpada Jakuševac. To je bilo njegovo predizborno obećanje, zbog kojeg je dobio brojne glasove u Novom Zagrebu. Poručio je da će to napraviti maksimalno do 2026. godine, no uvjet za to je otvaranje sortirnice i kompostane. Planovi za to i dalje stoje.

Za odvaljeno brdo u studenom krivili su velike količine kiše

Prvi znak da nešto nije u redu s dijelom odlagališta, za koji Grad Zagreb tvrdi da se ne koristi za navažanje otpada, bio je početkom studenoga 2023. Urušile su se tone smeća i tada, nasreću, nitko nije stradao. Uprava je čekala nalaz inspekcije kako bi mogli provesti hitnu sanaciju. Stanovnike je ‘pomeo’ novi val smrada, no stručnjaci su uvjeravali kako je sve u redu.

POGLEDAJTE IZJAVU SINA STRADALOG RADNIKA ČISTOĆE:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.