To je to što me zanima!

Sestre umrle od dvije različite pandemije, u stoljeće razmaka

Amerikanka je umrla u utorak od korona virusa u Domu za starije u Texasu, tri dana nakon što je proslavila svoj 96. rođendan, a njena sestra preminula je od španjolske gripe prije 102 godine
Vidi originalni članak

Dvije sestre umrle su od dvije različite globalne pandemije, u skoro stoljeće vremena razmaka, piše Fox News.

Selma Esther Ryan umrla je u utorak od koronavirusa u Domu za starije u Texasu, tri dana nakon što je proslavila svoj 96. rođendan. 

Stariju sestru Esther nikad nije upoznala jer je umrla s pet godina, i to 1918. godine od španjolske gripe.

- 3. travnja smo dobili poziv iz Doma da pet korisnika ima temperaturu, isto tako i moja majka - kazala je Selmina kći Vicki.

- Sljedećih pet dana, gledala sam je kroz prozor kako je bila sve bolesnija i bolesnija. Teško mi je što sam morala biti odvojena od nje. Njen rođendan bio je 11. travnja. Obitelj se skupila iza prozora njene sobe, no bilo je jasno da nešto ne valja - dodala je.

NEMA MJESTA U MRTVAČNICI Bolnički užas: Tijela umrlih od korone bacaju jedne na druge

S patologije je kasnije došla potvrda. Selma je bila pozitivna na virus i od njega je umrla.

Španjolska gripa bila je pandemija gripe koja je 1918. godine odnijela između 50 i 100 milijuna osoba širom svijeta. Uzročnik te gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1. Pandemija Španjolske gripe započela je u ožujku 1918. godine i trajala je sve do lipnja 1920. godine. Obuhvatila je cijeli svijet, od Arktika do najjužnijih krajeva zemlje.

NAPADA I SPORTAŠE Virus ne bira: Umrli su mladi i zdravi, neki su se jedva izvukli

Od nje je oboljela otprilike trećina stanovnika zemlje, smatra se jednom od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva i može se mjeriti s epidemijom kuge u 16. stoljeću. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nori 🖖 21.04.2020.

    Mogla je još poživjeti

  • jumar 20.04.2020.

    Valjda s epidemijom kuge u 14 stoljecu? Crna smrt koja je od 1348 u nekoliko godina odnijela oko 25 milijuna zivota u Europi ili gotovo trecinu tadasnjeg stanovnistva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare