To je to što me zanima!

Slovenci će uvesti e-Vinjete, a mi o njima ni ne razmišljamo

Klasična vinjeta u Sloveniji se lijepi na vjetrobransko staklo, dok će se e-Vinjeta moći kupiti na internetu ili putem mobilne aplikacije i u njoj će se povezivati s registarskom oznakom auta
Vidi originalni članak

Slovenska vlada prihvatila je prijedlog izmjena Zakona o naplati cestarine, koji uključuje i nadogradnju vinjetskog sustava pa tako od sljedeće godine planiraju uvesti e-Vinjetu. 

Klasična vinjeta u Sloveniji se lijepi na vjetrobransko staklo, dok će se e-Vinjeta moći kupiti na internetu ili korištenjem mobilne aplikacije i u njoj će se povezivati s registarskom oznakom automobila. Onima koji nisu skloni korištenju interneta pomoći će prodavači na benzinskim stanicama koji će umjesto njih unijeti podatke u sustav, prenosi Index.

VESELO, ALI SIGURNO VIDEO: Policajci napravili blagdansku prometnu čestitku

Posjedovanje vinjete će se regulirati elektronički, posebnim kamerama koje će učitavati registarske oznake vozila na autocesti i uspoređivati ih s bazom podataka. Kako sustav u početku neće biti povezan s drugim državama, stranci će zbog toga na odmorištima i prilikom ulaska ili izlaska s autoceste biti kontrolirani kamerom, a odmah i zaustavljeni ako nemaju vinjetu, pišu Računalniške novice.

Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunjska i Austrija već koriste e-Vinjete, a zasada nije poznato hoće li se u Sloveniji klasične vinjete potpuno povući iz uporabe kao u Mađarskoj ili će se nastaviti koristiti paralelno kao u Austriji. 

Prednosti e-vinjeta

Naplata e-vinjeta bila bi daleko jednostavnija jer se više ne bi stvarali redovi za kupnju. Njih bi zamijenilo nekoliko klikova mišem, a u povijest će otići i mučno skidanje i struganje vinjeta s vjetrobranskog stakla.

Proces kupovine e-Vinjete trebao bi biti vrlo jednostavan i intuitivan, a posebno će se obratiti pozornost na period trajanja vinjete koji će odabirati sam korisnik.

U ISTRI Određena im samoizolacija, a oni pokušali prijeći granicu

Nakon kupljene e-Vinjete i primljene potvrde o kupnji kreće bezbrižna vožnja Slovenijom. Nema zaustavljanja i provjeravanja jer sve odrađuju kamere. U suprotnom, sustav alarmira policiju.

Vinjete u Hrvatskoj

Mjesečna vinjeta u Sloveniji košta manje od vožnje Zagreb-Split i nazad. Put od Zagreba do Splita košta 181 kunu (odnosno 362 kune u oba smjera), dok sedmodnevna vinjeta za vožnju po Sloveniji košta 15 eura, što je otprilike 113 kuna. Mjesečna vinjeta u Sloveniji košta 30 eura, odnosno 226 kuna.

Trošak puta autocestom od Zagreba do Splita i nazad košta 136 kuna više od mjesečne vinjete u Sloveniji. U Slovačkoj godišnja vinjeta iznosi 50 eura, u Rumunjskoj 28 eura, u Češkoj 59 eura, u Bugarskoj 50 eura...

U Hrvatskoj se cestarine naplaćuju ili na naplatnim kućicama na kojima rade tisuće ljudi ili putem ENC uređaja koje često sustav teško prepoznaje, a stvar se dodatno zakomplicira u turističkim mjesecima. Tada i studenti dijele kartice za naplatu cestarina zbog velikog obujma posla.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 24.12.2020.

    Kod nas se vreće sa novcima svaki dan sa naplatnih kućica šalju u Sabor i tamo djele našim mnogobrojnim i prekobrojnim političarima koji žive na državnoj sisi u ovoj maloj zemlji a ništa produktivno nerade! To su Egoisti koji nevole zemlju u kojoj žive. Jer, kada bi smo imali Vinjete onda bi se i korupcija smanjila, a to njima onda ne odgovara.

Komentiraj...
Vidi sve komentare