To je to što me zanima!

Socijaldemokrati u Saboru traže izmjene Zakona kako bi se riješio status asistenta u nastavi

Asistenti u nastavi pomažu djeci s teškoćama u razvoju da se integriraju u školski sustav, socijaliziraju te da se osamostale u skladu sa svojim mogućnostima
Vidi originalni članak

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić zatražila je u ponedjeljak izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju kako bi se prihvatljivo riješio status asistenata u nastavi, način njihova zapošljavanja i ujednačena visina plaće.

Na konferenciji za novinare Nikolić je rekla kako u Hrvatskoj ima više od četiri tisuće pomoćnika u nastavi koji rade s djecom s posebnim potrebama, a njihov status je vrlo slabo reguliran, što traje petnaestak godina.

Istaknula je kako neki asistenti rade na temelju ugovora o radu i da se njihov rad prekida završetkom školske godine, nakon čega opet moraju čekati natječaje, ovisno o potrebama škola.

LOŠI UVJETI RADA Pomoćnike u nastavi treba čak i Centar za autizam: 'Bojim se da neću proći ako mi ga ne odobre'

Oni koji rade na temelju ugovora o djelu još su težoj situaciji jer rade cijele godine, ali bez radnog staža, nemaju pravo na božićnicu i regres, a plaćeni su prema broju odrađenih sati, dodala je Nikolić.

Upozorila je da asistenti u nastavi rade za plaću koja je ispod minimalca, a satnica je u prosjeku 20 kuna, što ovisi od županije do županije i kreće se od 19 kuna u Koprivničko-križevačkoj županiji do 35 kuna po satu kao u Dubrovniku.

Nikolić smatra kako se loš status asistenata u nastavi izravno odražava i na djecu kojoj je ta pomoć potrebna te da njihov rad, iako je mukotrpan, vrijedi svake sekunde uloženoga truda.

NATJEČAJ DO 13. RUJNA Traži se 46 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama diljem Zagrebačke županije

Asistenti u nastavi pomažu djeci s teškoćama u razvoju da se integriraju u školski sustav, socijaliziraju te da se osamostale u skladu sa svojim mogućnostima, pa im zato trebamo dati dostojanstvenu plaću i adekvatan tretman u sustavu obrazovanja, poručila je Nikolić.

Potpredsjednik Socijaldemokrata i saborski zastupnik Domagoj Hajduković ocijenio je da su se asistenti u nastavi pokazali kao velika pomoć djeci s posebnim potrebama, a također nastavnicima i učiteljima, te da se ta profesija ne bi smjela shvaćati kao privremena, nego je treba sustavno urediti.

VAPAJ OBITELJI IZ ZAGORJA 'Kći ima 19 dijagnoza, a ni ove godine nismo dobili pomoćnicu'

Smatra kako su primanja asistenata s obzirom na inflaciju "vrlo mizerna" te kako je vrijeme da se tim ljudima zajamči minimum dostojanstva koji im pripada.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • SamirDamir 07.11.2022.

    dobro vime, prava simentalka

Komentiraj...
Vidi sve komentare