Obavijesti

News

Komentari 28

'Kći ima 19 dijagnoza, a ni ove godine nismo dobili pomoćnicu'

'Kći ima 19 dijagnoza, a ni ove godine nismo dobili pomoćnicu'
1

Da pomoćnicu nećemo dobiti ni ove godine, unatoč svoj dokumentaciji koju imamo, saznali smo u kolovozu. U međuvremenu joj se stanje pogoršalo, kažu roditelji djevojčice iz Zagorja...

VIDEO

Prema nalazu komisije, naša kći ima oštećenja 4. stupnja i stalno mora biti pod nadzorom odrasle osobe. Škola i županija odobrili su pomoćnika u nastavi, no zapelo je na ministarstvu, pričaju Iris (37) i Ivan (39) Grozdek iz Zagorja.

Njihova kći (10) u ponedjeljak je krenula u 3. razred OŠ Ljudevita Gaja u Mihovljanu. Većinu nastave prati u posebnom razredu s još tri učenice, koje također imaju teža oštećenja, no neke predmete, poput tjelesnog, glazbenog, likovnog, imaju u matičnim razredima. Sve tri djevojčice su različite dobi i različitih dijagnoza te s njima radi jedna pomoćnica u nastavi.

- Lani su imali dvije, pa je bilo lakše. Da pomoćnicu nećemo dobiti ni ove godine, unatoč svoj dokumentaciji koju imamo, saznali smo u kolovozu. U međuvremenu joj se stanje pogoršalo, pa smo predali novi zahtjev s novim nalazima i sad čekamo - kaže Iris. Djevojčica iz Mihovljana rodila se mrtva u 26. tjednu trudnoće. Oživljavali su je pet minuta. Bila je teška samo 700 grama i duga tek 30 centimetara. Ima 19 dijagnoza, među njima je i epilepsija.

Pokretanje videa...

01:21

- Ne smije sama ni na WC jer može dobiti epileptični napadaj na toaletu. Lani je nakratko ostala sama u posebnom razredu na 2. katu. Trbuhom se popela na ogradu i ljuljala se naprijed-nazad. Što da je pala? - ogorčeno govori Ivan, koji nema zamjerki na rad škole. Da škola u roku radi sve što se od nje očekuje, potvrdio nam je i ravnatelj Alen Vokas.

'Priča nas je dirnula. Dječak će sutra dobiti osobnog asistenta'
'Priča nas je dirnula. Dječak će sutra dobiti osobnog asistenta'

- Problem nastaje dok su djeca u matičnim razredima. Tad se rasprše, a pomoćnici bi ih trebali pratiti na nastavi. Vjerujem da će se sve riješiti, no pitanje je kad - kaže Vokas.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu kako je u ovoj godini odobreno 3800 pomoćnika, a lani ih je bilo 3000. Iva Tadić iz Udruge pomoćnika u nastavi kaže da je problema mnogo i da je sustav pred krahom.

Pokretanje videa...

00:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.