News

Komentari 28

'Kći ima 19 dijagnoza, a ni ove godine nismo dobili pomoćnicu'

'Kći ima 19 dijagnoza, a ni ove godine nismo dobili pomoćnicu'

Da pomoćnicu nećemo dobiti ni ove godine, unatoč svoj dokumentaciji koju imamo, saznali smo u kolovozu. U međuvremenu joj se stanje pogoršalo, kažu roditelji djevojčice iz Zagorja...

Prema nalazu komisije, naša kći ima oštećenja 4. stupnja i stalno mora biti pod nadzorom odrasle osobe. Škola i županija odobrili su pomoćnika u nastavi, no zapelo je na ministarstvu, pričaju Iris (37) i Ivan (39) Grozdek iz Zagorja.

Njihova kći (10) u ponedjeljak je krenula u 3. razred OŠ Ljudevita Gaja u Mihovljanu. Većinu nastave prati u posebnom razredu s još tri učenice, koje također imaju teža oštećenja, no neke predmete, poput tjelesnog, glazbenog, likovnog, imaju u matičnim razredima. Sve tri djevojčice su različite dobi i različitih dijagnoza te s njima radi jedna pomoćnica u nastavi.

- Lani su imali dvije, pa je bilo lakše. Da pomoćnicu nećemo dobiti ni ove godine, unatoč svoj dokumentaciji koju imamo, saznali smo u kolovozu. U međuvremenu joj se stanje pogoršalo, pa smo predali novi zahtjev s novim nalazima i sad čekamo - kaže Iris. Djevojčica iz Mihovljana rodila se mrtva u 26. tjednu trudnoće. Oživljavali su je pet minuta. Bila je teška samo 700 grama i duga tek 30 centimetara. Ima 19 dijagnoza, među njima je i epilepsija.

- Ne smije sama ni na WC jer može dobiti epileptični napadaj na toaletu. Lani je nakratko ostala sama u posebnom razredu na 2. katu. Trbuhom se popela na ogradu i ljuljala se naprijed-nazad. Što da je pala? - ogorčeno govori Ivan, koji nema zamjerki na rad škole. Da škola u roku radi sve što se od nje očekuje, potvrdio nam je i ravnatelj Alen Vokas.

- Problem nastaje dok su djeca u matičnim razredima. Tad se rasprše, a pomoćnici bi ih trebali pratiti na nastavi. Vjerujem da će se sve riješiti, no pitanje je kad - kaže Vokas.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu kako je u ovoj godini odobreno 3800 pomoćnika, a lani ih je bilo 3000. Iva Tadić iz Udruge pomoćnika u nastavi kaže da je problema mnogo i da je sustav pred krahom.

Najčitaniji članci