To je to što me zanima!

Stipić: Nametnuo nam se rad s učenicima u izolaciji, sad imamo problem jer je to jako velik broj

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u školstvu Preporod, objasnio je da se učiteljima ne plaća dodatni rad kojeg moraju raditi, te da je povećanje plaće od 4% zakonska obveza
Vidi originalni članak

Nikad nije pravo vrijeme za prosvjed, mi bismo voljeli da ne moramo prosvjedovati i nikad nisu sindikati sretni što moraju biti na ulici sa svojim članstvom, međutim mi već četiri mjeseca pokušavamo uspostaviti dijalog s ministarstvom. Naznačili smo četiri vrlo konkretna problema, nudimo i rješenja i očekujemo da će sutrašnji prosvjed rezultirati time da sjednemo i konkretno razgovaramo - rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod u RTL Direktu. Objasnio je da nije problem samo u financijskim naknadama za novonastalu situaciju.

PRITISAK SVE VEĆI Prosvjed nastavnika: Dosta nam je, nitko ništa ne zna, a situacija u školama sve gora

- Nama se nametnula jedna dužnost koja nema smisla, a to je da posebno radimo s učenicima koji su u samoizolaciji i to nije problem kad ih je malo, ali sada imamo veliki veliki broj takvih slučajeva, svaki učitelj i nastavnik ih ima jednog, dvoje, petero. On održi redovnu nastavu i nakon toga ima obvezu dodatno raditi s tim učenicima - rekao je Stipić i dodao:

- To nije plaćeno, ne postoji takav model. I kad ravnatelji traže od ministarstva to napismeno, iz Ministarstva kažu da nema nikakvog pisanog traga, to je jedna siva zona. 

PROSVJED NASTAVNIKA Fuchs: Mislim da su svi ti zahtjevi upitni i problematični

Objasnio je i da oni ne traže dodatnu kompenzaciju zato što rade od kuće.

- Kad poslodavac traži od radnika da radi od doma, taj radnik često koristi svoje računalo, svoj internet i resurse i mi mislimo da to nije u redu - rekao je Stipić i dodao da im još nisu stigla računala za rad koja im je Ministarstvo obećalo. 

U PLANU I MJERE ZA ŠKOLE Srednjoškolci do Božića odlaze na online nastavu, učenici viših razreda osnovne pola-pola?

Što se tiče rasta plaće od 4 posto, napomenuo je da im trenutno plaće nisu na onoj razini za koju bi se moglo reći da je dobra.

- Nemojmo biti licemjerni. Tih 4 posto je rezultat dogovora i pregovora. Ova Vlada je znala s čime će biti suočena, sa sudskim sporovima, pa su odlučili postupiti po zakonu - odgovorio je Stipić na optužbe da traće kruha preko pogače. 

Podsjetimo, tih 4% povećanja su prosvjetari izborili na prošlom velikom štrajku i dio su kolektivnog ugovora.

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • os-lega 25.11.2020.

    Da vam država plaća internet? Treba vam onda i struju platiti jer bez struje nema ni interneta a i pozamašne zalihe toalet papira jer posljednjih godina previše kakate.

  • Sokol ga nije volio 25.11.2020.

    Mislim da je krajnje vrijeme da se ovim prosvjetarima lupi šakom od stol i protjera sve one koji neće raditi.Zbog njihovih glupiranja izgubila su djeca cijelu prošlu godinu pa zar treba i ovu samo zato što se ovima ne radi a žele dobre plaće.

  • livija i ja 25.11.2020.

    Kada se jedan učenik razboli svi idu na rad od kuće tako da učitelji nemaju brige i mogu iz razreda predavati nastavu kada su prazni-ne trebaju trošiti svoje i duplo raditi.Tako je bilo kod nas dva tjedna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare