To je to što me zanima!

'Sustav se raspao, za izgubljene živote netko mora odgovarati'

Molekularni biolog Igor Štagljar iz Kanade poručuje kako će Hrvatska do dolaska cjepiva imati i više tisuća mrtvih ako se stvari drastično ne počnu mijenjati. Hrvatsku uspoređuje sa Torontom, gdje kreće lockdown
Vidi originalni članak

Mislim da će, nakon što završi ova pandemija, netko morati odgovarati za sve mrtve koji su izgubili živote. U zadnja dva mjeseca Vlada ne pokazuje niti malo empatije za trenutnu situaciju, što je šteta, jer je u prvom lockdownu situaciju odlično držala pod kontolom, napisao je na svome Facebook profilu ugledni znanstvenik, molekularni biolog Igor Štagljar koji radi na Sveučilištu Toronto. Krajnje je vrijeme, kaže, da se stvari u Hrvatskoj počnu drastično mijenjati, ili će u pritivnom, dodaje, uz ovakvo ponašanje do pojave cjepiva u Hrvatskoj biti više tisuća mrtvih. 

OPROŠTAJ OD KOLEGE Potresan status liječnika iz BiH: 'Pao je jedan od nas. Posebno smo umorni od uzaludnih smrti'

- I eto, 'zimski' COVID je ipak napravio svoje - zbog "samo" 1,418 novih slučajeva koji su jučer registrirani u cijeloj provinciji Ontario (a ona broji 14.6 milijuna žitelja; dakle  97 slučaja na milijun stanovnika), te jučerasnjih 420 novih slučajeva u Torontu (populacija od 6.2 miljuna stanovnika; 68 slučaja na milijun stanovnika), Vlada naše provincije Ontario je jučer odlučila da od ponedjeljka 23. studenog idemo u drugi lockdown od početka ove pandemije, koji će trajati 28 dana, piše Štagljar.  

Liječnici kažu da se situacija otela kontroli

Od ponedjeljka se zatvaraju svi neesencijalni poslovi, uključujući teretane, frizeri, saloni za uljepšavanje, shopping centri, teretane i restorani, koji će imati samo dostavu hrane, nabraja Štagljar novosti iz Toronta. 

- Kad te brojke preslikate na trenutnu situaciju u Hrvatskoj (populacija od četiri milijuna stanovnika) koja je danas objavila rekordna 3,573 nova slučaja te 47 umrlih, onda ne trebate biti baš previše vješti u matematici da izračunate da je u Hrvatskoj vrag sada stvarno odnio šalu, jer to znači da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima 893 slučajeva na milijun stanovnika, ali za to Vladu očito nije briga. Zdravstveni sustav nam se raspada, i moji kolege liječnici koji rade po bolnicama u Zagrebu mi kažu da se situacija totalno otima kontroli, dodaje Štagljar. Neki "eminentni" znanstvenici iz znanstvenog vijeca, nastavlja,  i dalje tvrde da je situacija pod kontrolom i da strože mjere nisu potrebne, jer da čak i umjereni lockdown ne pokazuje učinkovitost. Znači Kanada, Francuska, Njemačka, Austrija, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Italija -  rade stvari potpuno krivo jer su sve uvele drugi lockdown kao bi spriječile eksponencijalni rast novih slučajeva i veliki porast broja umrlih od COVID-19, pita Štagljar na svome profilu.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • intellectus 22.11.2020.

    Gospodine Štagljar, vi govorite o krivici! Recite nam ima li u Kanada problema sa Cordon-om je li netko odgovarao? No vratimo se na krivicu, po meni, najveći su krivci stručnjaci kao Ti, đikan i slični, vi i mediji činite puk nesigurnim vašim dezinformacijama, ako bi netko trebao odgovarati onda biste i Vi bili među njima! Zato vas molim ograničite Vaša javljanja na bitne stvari i savjetujte Kanađane i Nijemce,pustite Hrvate na miru. U početku je sve izvrsno funkcioniralo, ali vi ste namjerno stvarali nemir i nepovjerenje a to je, u najmanju ruku neodgovorno, sramite se!

  • NikolaTesla 22.11.2020.

    Braco, savjetuj u Canadi. Ako te žele slušati, a ne žele.. Više su ljudi pobili respiratorima nego što bi ih umrlo od komplikacija.

  • 22.11.2020.

    ne da treba nego će i odgovarat za ubijene njihovim mjerama

Komentiraj...
Vidi sve komentare