To je to što me zanima!

'Svaki put kad je poplava, ovdje se doslovno pliva u govnima...'

Klasić navodi i kako su stanovnici kvarta problem proglasili 'jezerom fekalija promjera 50 metara' koje je udaljeno dva kilometra od Ilice, a koje ugrožava zdravlje svih građana koji se nalaze u blizini
Vidi originalni članak

Je li normalno da u 21. stoljeću živimo u fekalijama. I još se zovemo glavnim gradom, metropolom, prestrašno! Nikoga nije briga, cijeli grad je uništen. Odvodnja, kanalizacija ništa ne valja, rekao nam je stanovnik Vinogradskih stuba u Zagrebu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zbog svega je gradski i saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić u srijedu organizirao konferenciju za novinare da se ukaže na problem odvodnje i kanalizacije koji se u Zagrebu sistematski zanemaruje. 

- Ovo je slika Bandićeve vlasti. U prvoj građevinskoj zoni, koju se često naziva elitnom, dva kilometra od Trga bana Jelačića imamo otvorenu kanalizaciju - rekao je Klasić. Naglasio je da je stanje katastrofalno jer se otpadne i fekalne vode odvode otvorenim kanalom.

Upozoravajući da su građani nekoliko puta godišnje suočeni s poplavama, rekao je da su u zadnjoj poplavi s tog područja vatrogasci ispustili 250 kubika vode jer kanalizacijski šahtovi ne idu nigdje. Dodao je kako ponovno, a na štetu građana, odgovorni prebacuju odgovornost s jednih na druge.

Klasić navodi i kako su stanovnici kvarta problem proglasili 'jezerom fekalija promjera 50 metara' koje je udaljeno dva kilometra od Ilice, a koje ugrožava zdravlje svih građana koji se nalaze u blizini. Ocjenjuje i da je taj zanemareni problem još jedan neuspjeli gradski projekt.

- Grad u posljednjih 20 godina imao 25 milijardi dolara, a nije riješio ključne probleme. Ne može se reći da Grad nije imao novca. Spominjem samo da je u zadnjih 20 godina imao proračun od 25 milijardi dolara, a nisu riješeni ni ključni problemi Zagreba - rekao je Klasić.

Na konferenciji su sudjelovali i građani oštećeni u poplavi koji govorili su o tom problemu koji već traje godinama i za koji je izdana građevinska dozvola koja je u međuvremenu istekla. 

- Više se ne može živjeti ovako. Kad god je poplava mi smo doslovno u govnima. Mi želimo riješiti problem, spremni smo i platiti, ali nemamo administrativnu pomoć. Zanemaruje nas se desetljećima - ogorčeni su mještani. 

EKSKLUZIVNE SNIMKE ČITATELJA VIDEO Ovako su policajci hapsili heroja koji je spasio Trnje: 'Maknite mu nogu s vrata!'

Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje osvrnuo se na izjave Klasića i kazao je da je projektni zadatak za njezinu izgradnju još iz 2013. Ustvrdio je da je dio građana izrazio negodovanje što bi taj kanal prolazio preko njihovog zemljišta. 

- Radi se o 380 metara javnoga kanala. Tema Vrtlarske ulice i Vinogradskih stuba je dovoljno rješiva kada bi svi vlasnici zemljišta dali suglasnost temeljem koje se može izdati građevinska dozvola i raspisati javni natječaj za izgradnju kanala - rekao je Galijot.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da u slučaju davanja suglasnosti vlasnika, neće biti potrebe za izvlaštenjima tih zemljišta, već da bi se odmah krenulo u gradnju kanalizacije. 

Kazao je i da će proglašenje elementarne nepogode zbog poplava koje su za vikend pogodile Zagreb, ovisiti o broju prijavljenih šteta te snimke stanja na terenu. 

- Ja bih volio da ne proglašavam elementarnu nepogodu, da je količina štete manja nego za elementarnu nepogodu, ali da ljudima pomognemo - rekao je Bandić.

Zbog svega je reagirala i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS). 

Grad je poput čovjekova krvožilnog sustava - ako su žile začepljene, tijelo će kolabirati. U Zagrebu se upravo to dogodilo protekli vikend zbog obilnih kiša. Građani plaćaju 18 posto prireza, od čega bi se trebao održavati vodovodni i kanalizacijski sustav, ali gradske službe, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, to ne čine - rekla je Mrak-Taritaš te nastavila:



- Kada ste zadnji put u gradu Zagrebu, bez obzira na potres, vidjeli onaj jedan kamion-cisternu gradske odvodnje da je došla i čistila slivnike? Godinama ne ulažete u infrastrukturu, nego krivo ulažete u svoje spomenike, godinama ne vodite računa da se grad mora razvijati i da grad morate planirati kako treba, godinama ne održavate ono što trebate održavati i onda se desi to što se je desilo - rekla je Mrak.  

Idi na 24sata

Komentari 19

  • rasta ves 30.07.2020.

    Kaj da velim i ovdje gdje živim ni niš bolje ni vode ni kanalizacije .

  • 29.07.2020.

    Mozete li to kanalizirat put markova trga znate onu svoj svome

  • Nihilista 29.07.2020.

    Bitno da nama Bandic gradi fontanice koje spricaju maglice pa jaooo na sto idu novci ljudi moji...Jaoooo Rokiiiiii....ovo vise nema smisla di su pare?

Komentiraj...
Vidi sve komentare