To je to što me zanima!

Svećenici umiru zbog zaraze: Dijele sakramente bolesnicima

Papa Franjo je u petak izjavio da "drakonske mjere nisu uvijek dobre", pozivajući biskupe i svećenike da se ne ostavljaju vjernike "same" u borbi s korona virusom
Vidi originalni članak

Na sjeveru Italije svakim danom sve više svećenika umire od zaraze korona virusom, objavili su talijanski mediji.

U Bergamu ih je umrlo desetak, u Parmi pet, a žrtava ima i u Milanu, Bresciji i Cremoni, na sjeveru Italije koji je teško stradao od pandemije. 

Biskupija Bergamo je najviše stradala pošto je najmanje deset svećenika umrlo zbog zaraze korona virusom, piše u četvrtak katolički dnevnik Avvenire.

List navodi da je pet svećenika umrlo u biskupiji Parmi, dvojica u Milanu i u Cremoni i jedan u Bresciji, ne računajući brojne bolesne svećenike među kojima su neki u bolnici na intenzivnoj njezi. 

SPROVOD PREKO VIDEA Smrt u karanteni: Ožalošćeni nemaju gdje tugovati u Italiji

U ukupnom stanovništvu smrtni slučajevi su "toliko brojni da je njihov popis teško utvrditi", dodaje Avvenire koji u broju od 15. ožujka navodi da je lokalni list L'Eco di Bergamo objavio 160 osmrtnica, što je "gotovo pet puta više u odnosu na prosjek".

Uz liječnike i medicinske sestre, mnogi svećenici dolaze podijeliti sakramente bolesnicima na odjelima intenzivne skrbi.

- S maskom, kapom, rukavicama, u zaštitnom odijelu i s naočalama, prolazimo odjelima poput zombija - rekao je za talijansku agenciju Adnkronos velečasni Claudio del Monte, župnik u Malpensati, u Bergamu.

Taj grad u Lombardiji sa 120.000 stanovnika i njegova pokrajina trenutačno su najteže stradali u ovoj pošasti, sa 4.600 zaraženih od oko 33.000 pozitivnih slučajeva koliko ih je trenutačno evidentirano u zemlji, tako da mrtvačnice ne mogu prihvatiti toliki broj lijesova te se oni odmah odvoze na groblje.

Potresen teškim stanjem u Bergamu, papa Franjo je u srijedu telefonirao mjesnom biskupu, mons Francescu Beschiju kako bi izrazio "potporu svećenicima, bolesnicima, svima koji se brinu za njih i čitavoj našoj zajednici", rekao je biskup u priopćenju.

- Bio je veoma ganut patnjom mnogih koji su umrli i bolnom situacijom u kojoj obitelji ne mogu odati dužno poštovanje pokojnima - dodao je.

Papa Franjo je u petak izjavio da "drakonske mjere nisu uvijek dobre", pozivajući biskupe i svećenike da se ne ostavljaju vjernike "same" u borbi s korona virusom.

NEOBIČNA POJAVA Korona je potjerala iz Venecije ljude, ali im je vratila dupine!

Ta je izjava shvaćena kao neizravna kritika mjera uvedenih u nekim zemljama, pa tako i u Italiji, kojima se zabranjuje kretanje, tako i posjeti svećenika vjernicima, osobito starijima i osamljenima te im ne dopuštaju javno slavljenje misa i održavanje sprovoda.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bronza 21.03.2020.

    U Italiji umiru i svećenici iako su obučeni u zaštitna odijela kada dijele "svete sakramente" oboljelima! Kako to? Zar njihove molitve baš ni malo ne pomažu, barem njima? Njihov trud je uzaludan - najuzaludniji! Sada je valjda sve jasno?

Komentiraj...
Vidi sve komentare