Obavijesti

News

Komentari 1

Svećenici umiru zbog zaraze: Dijele sakramente bolesnicima

Svećenici umiru zbog zaraze: Dijele sakramente bolesnicima
1

Papa Franjo je u petak izjavio da "drakonske mjere nisu uvijek dobre", pozivajući biskupe i svećenike da se ne ostavljaju vjernike "same" u borbi s korona virusom

VIDEO

Na sjeveru Italije svakim danom sve više svećenika umire od zaraze korona virusom, objavili su talijanski mediji.

U Bergamu ih je umrlo desetak, u Parmi pet, a žrtava ima i u Milanu, Bresciji i Cremoni, na sjeveru Italije koji je teško stradao od pandemije. 

Biskupija Bergamo je najviše stradala pošto je najmanje deset svećenika umrlo zbog zaraze korona virusom, piše u četvrtak katolički dnevnik Avvenire.

List navodi da je pet svećenika umrlo u biskupiji Parmi, dvojica u Milanu i u Cremoni i jedan u Bresciji, ne računajući brojne bolesne svećenike među kojima su neki u bolnici na intenzivnoj njezi. 

Smrt u karanteni: Ožalošćeni nemaju gdje tugovati u Italiji
Smrt u karanteni: Ožalošćeni nemaju gdje tugovati u Italiji

U ukupnom stanovništvu smrtni slučajevi su "toliko brojni da je njihov popis teško utvrditi", dodaje Avvenire koji u broju od 15. ožujka navodi da je lokalni list L'Eco di Bergamo objavio 160 osmrtnica, što je "gotovo pet puta više u odnosu na prosjek".

Uz liječnike i medicinske sestre, mnogi svećenici dolaze podijeliti sakramente bolesnicima na odjelima intenzivne skrbi.

- S maskom, kapom, rukavicama, u zaštitnom odijelu i s naočalama, prolazimo odjelima poput zombija - rekao je za talijansku agenciju Adnkronos velečasni Claudio del Monte, župnik u Malpensati, u Bergamu.

Taj grad u Lombardiji sa 120.000 stanovnika i njegova pokrajina trenutačno su najteže stradali u ovoj pošasti, sa 4.600 zaraženih od oko 33.000 pozitivnih slučajeva koliko ih je trenutačno evidentirano u zemlji, tako da mrtvačnice ne mogu prihvatiti toliki broj lijesova te se oni odmah odvoze na groblje.

Potresen teškim stanjem u Bergamu, papa Franjo je u srijedu telefonirao mjesnom biskupu, mons Francescu Beschiju kako bi izrazio "potporu svećenicima, bolesnicima, svima koji se brinu za njih i čitavoj našoj zajednici", rekao je biskup u priopćenju.

- Bio je veoma ganut patnjom mnogih koji su umrli i bolnom situacijom u kojoj obitelji ne mogu odati dužno poštovanje pokojnima - dodao je.

Papa Franjo je u petak izjavio da "drakonske mjere nisu uvijek dobre", pozivajući biskupe i svećenike da se ne ostavljaju vjernike "same" u borbi s korona virusom.

Korona je potjerala iz Venecije ljude, ali im je vratila dupine!
Korona je potjerala iz Venecije ljude, ali im je vratila dupine!

Ta je izjava shvaćena kao neizravna kritika mjera uvedenih u nekim zemljama, pa tako i u Italiji, kojima se zabranjuje kretanje, tako i posjeti svećenika vjernicima, osobito starijima i osamljenima te im ne dopuštaju javno slavljenje misa i održavanje sprovoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.