To je to što me zanima!

Tko je jači? Trump ima aduta koji je za Putina - noćna mora

Rusija intenzivno ulaže u razvoj protuzračne obrane koja će biti efikasna u borbi protiv američkih lovaca pete generacije s takozvanom stealth tehnologijom. Zasad još nema rješenja
Vidi originalni članak

Ponos američke vojske, posljednja generacija lovaca 'stealth' tehnologije zadaje Rusima poprilične glavobolje. Moskva intenzivno radi na protuotrovu, pa njihova protuzračna oprema razvija sve sofisticiranije sustave za zaštitu svojeg zračnog prostora.

SITUACIJA JE KRITIČNA Svijet strahuje od velikog rata: Trump se ulovio u svoju zamku

Slojevita i integrirana protuzračna oprema može učiniti da zračni udari avionima četvrte generacije, primjerice Horneta ili F-16, postanu preskupi. Najveći problem za Rusiju predstavljaju avioni pete generacije 'stealth' tehnologije, Lockheed Martin F-22 raptor ili F-35 Joint Strike Fighter.

Stručnjak za rusku vojsku Michael Kofman iz organizacije za vojnu analitiku CNA izjavio je za National Interest da Rusija intenzivno radi na rješavanju problema koje za njihovu predstavlja 'stealth' tehnologija.

TRUMP ZAPRIJETIO PUTINU: 'Pripremite se Rusi, šaljemo rakete. Nove, lijepe i pametne'

Napredni ruski radari, projektili i sustavi u budućnosti će najvjerojatnije dovesti do razdvajanja zračnih snaga na avione koji se mogu nositi sa tim sustavima i one ostale, koji će služiti za bombardiranje ISIL-a i njihovih sljednika.

Platforme protuzračne obrane poput raketnih sustava S-300 i S-400 te budući S-500 opremljeni su sustavima za praćenje prisutnosti nevidljivih lovaca poput F-22 i F-35. Iako ih radari mogu otkriti, teško je dobiti preciznu poziciju aviona da bi ga se moglo efikasno gađati projektilima, što je i osnovni problem Moskve.

ZAPRIJETILI Rusija: Svaki američki projektil ispaljen na Siriju bit će srušen

Rusija će sasvim sigurno nastaviti raditi na rješavanju problema obrane od borbenih aviona 'stealth' tehnologije, no teško je za vjerovati da će pronaći rješenje u skorašnjoj budućnosti, piše National Interest.

TRUMP SE SMIRIO: 'Nisam rekao kad ću napasti Siriju, ne mora to biti ubrzo...'

Velike investicije u protuzračnu obranu govori da Kremlj vjeruje kako glavnu prijetnju njihovim snagama predstavljaju upravo američke zračne snage. Samim time, efikasna obrana od stealth tehnologije Kremlju je na listi prioriteta, napominje Kofman. S vremenom, Rusija će, kako se ciklička borba vojne tehnologije obrane i napada nastavlja u nedogled, sigurno doći do rješenja, samo je pitanje vremena.

Idi na 24sata

Komentari 161

  • matalan 14.04.2018.

    konačno da se poroka ta islamoboljševička nakaza od Putlera i Assrada...

  • krilnik 13.04.2018.

    Nema aduta, nego adut. Akuzativ nezivoga!

  • Voltaire_ 13.04.2018.

    Gospodjo Ira Kralj ne bih se kladio u to sto pisete :) Tako je mislio : Napoleon, sile osovine i Hitler. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare