Obavijesti

News

Komentari 246

'Pripremite se Rusi, šaljemo rakete. Nove, lijepe i pametne'

'Pripremite se Rusi, šaljemo rakete. Nove, lijepe i pametne'
1

Ruski dužnosnici su nakon što je Trump nedavno obećao "snažan odgovor" poručili da će presresti svaku američku raketu koja krene na Siriju i gađati lokacije odakle ih ispaljuju...

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je upozorio Rusiju da se pripremi za rakete koje će ispaliti na Siriju kao odgovor na navodni kemijski napad na civile prošloga vikenda.

Rusija: Svaki američki projektil ispaljen na Siriju bit će srušen
Rusija: Svaki američki projektil ispaljen na Siriju bit će srušen

- Rusija kaže da će presresti naše rakete. Ja kažem, pripremite se Rusi jer one dolaze, lijepe, nove i "pametne". Ne biste trebali podržavati životinju koja plinom ubija svoj narod i uživa u tome - napisao je Trump. 

Rusija poručuje da američki "pametni projektili" trebaju ciljati teroriste

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je poručilo da američki "pametni projektili" trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu ocijenivši da bi bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova komentirala je na Facebooku upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će napasti Siriju. 

"Pametni projektili trebaju napadati teroriste, a ne zakonitu vladu koja se nekoliko godina bori protiv međunarodnog terorizma na svojem teritoriju", rekla je Zaharova

Zaharova je kazala da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.

Rusi: Presrest ćemo svaku raketu

Trumpa je na prijeteći Tweet nagnala nešto ranija reakcija ruskih dužnosnika. Nakon što je on obećao "snažan odgovor" na kemijski napad, Rusi su mu poručili da će presresti svaku američku raketu koja krene na Siriju i gađati lokacije odakle ih ispaljuju. 

Veliki zračni napad na Siriju? 'Budite oprezni s planom leta'
Veliki zračni napad na Siriju? 'Budite oprezni s planom leta'

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi. Sirijska vlada na čelu s Bašarom al-Asadom osumnjičena je za napad, ali takve prozivke odbija.

Rusija i SAD uzajamno su blokirali pokušaje da se pokrene međunarodna istraga o kemijskom napadu u Siriji.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je planirani put u Latinsku Ameriku ovaj tjedan kako bi se umjesto toga fokusirao na incident u Siriji, rekla je Bijela kuća.

Trump je u ponedjeljak upozorio da će nakon što se ustanoviti odgovornost za napad u Siriji slijediti brz i silovit odgovor.

Simptomi ukazuju na toksične kemikalije

Simptomi 500 sirijskih pacijenata obrađivanih nakon subotnjeg napada u Dumi ukazuju da su bili izloženi toksičnim kemikalijama, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozivajući se na izvješća svojih medicinskih izvora u zemlji.

"Kod izloženih su posebice bili prisutni znakovi teške iritacije mukoznih membrana, respiratornih poteškoća i poremećaja središnjeg živčanog sustava. WHO traži neometan i brzi pristup pogođenom području kako bi se zbrinuli ugroženi", kazao je dužnosnik UN-ove organizacije Peter Salama.

Prema dostupnim informacijama, u tom je napadu poginulo najmanje 70 ljudi, uključujući 43 koji su očigledno podlegli visoko toksičnim kemikalijama, tvrdi WHO.

Sirija tvrdi da se takav napad nije uopće dogodio, dok je sirijska saveznica Rusija optužbe za kemijski napad nazvala "lažnim vijestima".

Trump prije pet godina: Treba iznenada napasti, a ne da svi mediji znaju

Ipak, zanimljivo je primijetiti kako se mijenja Trumpova strategija oko Sirije. 

Naime, prije gotovo pet godina Trump je u jednom tvitu jasno kazao da kada bi kojim slučajem i intervenirao u Siriji, da bi to učinio iznenada, a ne najavljujući to preko svih medija.

Čini se kako se predomislio...

Neke kompanije promijenile rute letova zbog mogućeg napada na Siriju

Neke svjetske zrakoplovne kompanije preusmjerile su u srijedu svoje letove pošto je europska agencija za kontrolu zračnog prometa upozorila da bi zrakoplovi koji lete preko istočnog Mediterana trebali biti na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju.

Eurocontrol je u utorak upozorio na mogućnost raketnih napada na Siriju u idućih 72 sata te na moguće poremećaje u radijskoj komunikaciji.

Američki predsjednik Donald Trump i zapadni saveznici razmatraju moguću vojnu akciju kao odgovor sirijskom režimu za navodni kemijski napad u Dumi u subotu.

Glasnogovornica Air Francea kazala je da je kompanija promijenila rute nekih letova nakon tog upozorenja, uključujući prema Bejrutu i Tel Avivu, a to je za letove iz Tel Aviva najavio i niskobudžetni prijevoznik easyJet.

Glasnogovornik Lufthanse rekao je da su primili upozorenje na znanje i da tijesno kontaktiraju s vlastima.

Dodao je da njihovi zrakoplovi već neko vrijeme izbjegavaju zračni prostor na istočnom Mediteranu.

Ryanair, British Airways, Etihad Airways i Royal Jordanian objavili su da lete normalno, ali i da pozorno prate situaciju.

Emirates je također objavio da pozorno prati situaciju i da će se prilagoditi bude li potrebno.

EgyptAir za sada ne planira nikakve promjene ruta.

Izraelski prijevoznik El Al nije imao komentara.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 246
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!