To je to što me zanima!

Tomašević: Stavit ću saborski mandat u mirovanje, Plenković me još nije nazvao i čestitao mi

Nakon pobjede na lokalnim izborima javnosti se obratio novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa svojim zamjenicima
Vidi originalni članak

Konferenciju za novinare održali su izabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet. 

POGLEDAJTE VIDEO: Obraćanje Tomislava Tomaševića 

- Potrebno je značajno povećati kapacitete gradskih institucija kako bi se svi ciljevi mogli ostvariti. Čekaju nas mnogi problemi i puno posla, no mi smo za te poslove spremni. Disat ćemo kako i grad diše, a grad je dinamičan i otvoren - rekla je Dolenec na početku. 

Tomašević se zahvalio svim građanima koji su im dali povjerenje. 

- To je veliko povjerenje, osjećamo i veliku odgovornost da to i opravdamo - rekao je i naveo prve korake. 

DRUGI KRUG IZBORA Najveći pobjednik Tomašević, samozvani pobjednik Škoro i 'kolosalni' pobjednik Plenković

- Danas je zadnji dan za rok za žalbu na rezultate. Ako sve prođe u redu, očekujemo da će u petak u 8 ujutro doći do primopredaje vlasti nakon 20 godina. Tako smo se dogovorili s gospođom Pavičić Vukičević. Dobit ćemo i zapisnik za kojeg vjerujem da će imati stotinjak stranica, financijsko izvješće, izvješće u proračunu... Na tom sastanku će, uz Pavičić Vukičević, biti i nekoliko pročelnika. Prvi dan ćemo se upoznavati s radom ureda i dogovoriti sastanke jedan na jedan sa svih 27 pročelnika i pročelnica - rekao je. 

Očekuje civilizirani razgovor i prijenos vlasti te konstruktivnost od svih dosadašnjih pročelnika i ove gradske uprave. Tomašević je poručio i kako će se sastati sa SDP-om ovoga tjedana odnosno kroz nekoliko dana. Ne očekuje probleme i vjeruje da će se brzo i jednostavno dogovoriti oko programske suradnje.   

- Sjednicu očekujemo oko 20. lipnja, to ćemo dogovoriti sa svim strankama koje su ušle u Gradsku skupštinu - poručio je novi gradonačelnik. Nije želio prejudicirati hoće li smanjenje broja pročelnika biti tema već za prvu sjednicu Skupštine.

ČEKA GA TEŽAK POSAO Zagreb je Tomaševićev: Sad mora učiniti ono što je obećao

Na pitanje o smjenama šefova u Holdingu, Tomašević je rekao kako će sa svima razgovarati i proučiti, a onda će donositi odluke te napomenuo da ništa neće raditi preko koljena. Dodao je i da je šefica Holdinga i neki pročelnici najavili ostavke. Poručio je i kako je prioritet obnova grada, ali i smanjenje broja "gradskih ministarstava". 

- Gradska uprava i poduzeća moraju funkcionirati odmah - rekao je. Poručio je kako postoje rješenja i dodao kako su i sami rekli da su zadovoljni s radom nekih pročelnika, iako ih je sve više počelo davati mandate na raspolaganje. 

- Sasvim je uobičajeno da partner u većini koji ima manje zastupnika dobije mjesto predsjednika Skupštine. Ali nećemo ništa raditi dok se to ne dogovori - rekao je. 

Što se tiče Rade Borić, Tomašević je rekao kako će ona biti gradska zastupnica. 

A TOMAŠEVIĆ NE MISLI TAKO Vesna Škare Ožbolt: 'Promjene moraju biti brze i to jako brze, morate odmah početi vući'

- Rekla je da se više želi tome posvetiti i to će biti njena funkcija. Na njeno mjesto će vjerojatno doći Ivana Kekin u Saboru. Ja ću danas staviti svoj mandat u mirovanje, nakon ove konferencije idem u Sabor - rekao je. 

Najavio je da će revizija gradskih financija ići u etapama od gradske uprave preko Holdinga i gradskih ustanova.

Cijela tranzicija, pa i dio koji se odnosi na reviziju, ne može se dogoditi odmah, nego u etapama. Potrebno je vremena da se provedu dubinske analize, u tom smislu trebat će vremena - napominje Tomašević.

Na pitanje kopiraju li HDZ, Tomašević se nasmijao i rekao da naravno da ne kopiraju. 

- Ona izjava, da želimo mijenjati Hrvatsku i imamo nešto protiv Hrvatske... Mi imamo nešto protiv ovakve Hrvatske, koja je puna korupcije i koja stagnira. Nisam još dobio čestitku od njega, ali htio bih se sastati s Plenkovićem oko velikih projekata, Dječje bolnice Srebrnjak i ostalih projekata, tu je nužno partnerstvo. Bez obzira na stranke, svjetonazore i činjenice da smo oporba u Saboru, volio bih da surađujemo - rekao je Tomašević. 

VELIKI INTERVJU ZA 24SATA Tomislav Tomašević: Plenković i ja moramo surađivati u Zagrebu

- Mi imamo veliki legitimitet, skoro 200.000 glasova, mislim da to nitko nikad nije dobio na lokalnim izborima. Volio bih da je bila veća izlaznost u drugom krugu, no ona je uvijek manja jer neki od favorita otpadnu, pa ti birači ne izađu - rekao je. 

- Po nama ne valja u Hrvatskoj što ona stagnira i prožeta je korupcijom. Mi doista želimo da pravila jednako vrijede za sve, da nema povlaštenih i nedodirljivih. Mi želimo voditi primjerom, pravila su jednaka za sve, pa tako i za nas. I da se komunalni redari ponašaju isto i prema nama. Zamjerio mi je? To pitajte premijera - rekao je Tomašević na pitanje da odgovori Plenkoviću što ne valja u Hrvatskoj. 

Od velikih projekata, Tomašević je naveo bolnicu u Novom Zagrebu, kao i obnovu grada.

TREŠNJEVČANI ODUŠEVLJENI Tomaševićev susjed: 'On je divan momak, nekad smo znali i rakijicu popiti u dvorištu'

- Bez dobre suradnje s državom, obnova neće biti moguća, no vjerujem da neće biti kočenja. Doista bih volio da među prvim stvarima kad preuzmemo, bude sastanak s premijerom. Nema tu tvrde kohabitacije, mi smo jasna oporba, ali nije ovo jedina situacija gdje HDZ nije na vlasti na lokalnoj razini, ali je na državnoj. Projekti idu i u drugim gradovima, to nije neobično - rekao je. 

Na pitanje što misli o tome što ga Plenković nije nazvao i čestitao, Tomašević kaže da vjeruje da će se čuti i da je bitno da imaju dobru suradnju. 

- Mi još nismo ni stupili na dužnost, još traje žalbeni rok - poručio je. 

Koja je njegova poruka za zaposlenike Holdinga? 

- Svi oni koji rade svoj posao i zakonito su zaposleni, nalaze se na pozicijama za koje imaju potrebnu stručnu spremu, ne moraju se bojati. Ako se utvrde nepravilnosti da je netko zaposlen na poziciji za koju nema stručnu spremu, to nećemo tolerirati - rekao je. 

Na godišnji odmor, kazao je, vjerojatno neće ići.

- Čeka nas ogroman i vrlo dinamičan organizam, to je kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga još usput u letu idete popravljati - slikovito je Tomašević napominjući kako će trebati maksimalni napor njihovih snaga kako bi realizirali sve programske ciljeve o kojima su pričali. 

Idi na 24sata

Komentari 508

  • Ljerka PosarićS 04.06.2021.

    Gradonačelniče! nemojte zaboraviti tri najvažnija obečanja: 1) IMUNOLOŠKI INSTITUT 2) Dječja bolnica u Blatu i 3) Bolnica Srebrnjak _ to su tri "rak- rane" Zagreba a potrebne su cijelij Hrvatskoj NE ZABORAVITE - zato smo Vas izabrali!!!!!!

  • Ljerka PosarićS 04.06.2021.

    kaj je Predsjednik Amerike u usporedbi sa "našim velikim vođom??? _ Biden je bar fino odgojen političar i zna što je red i pristojnost i nije ljubomorko i nije najljepši - najpametniji i najbolji kao "naš ljepotan - sjedoglavi"!!!!!

  • svijetlo zg 02.06.2021.

    Vec se vidi koliko ce radit samo price price i price i tako iducih 4 godine i kad nenapravi nista ko ce bit kriv naravno drzava

Komentiraj...
Vidi sve komentare