To je to što me zanima!

'Trebamo zatvoriti granice za zemlje koje se bore s virusom'

Kako je rekla Bojana Beović, povećani broj novih zaraza do kojih dolazi u Sloveniji zadnjih dana, a većinom su uvezeni iz zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom, razlog su za zabrinutost
Vidi originalni članak

Slovenska infektologinja Bojana Beović zauzela se u srijedu za zaoštravanje graničnog režima kako bi se spriječili novi importirani slučajevi zaraze koronavirusom.

Kako je rekla u razgovoru za Slovenski radio, povećani broj novih zaraza do kojih dolazi u Sloveniji zadnjih dana, a većinom su uvezeni iz zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom, razlog su za zabrinutost.

MINSTRI: Turistička putovanja u EU-u obnavljati postupno i oprezno

Desetak novih slučajeva zaraze do kojih je zadnjih dana došlo posljedica su trenutačnog režima otvorenih granica, pa bi trebalo smanjiti mogućnost uvoza novih slučajeva zaoštravanjem režima ulaska iz zemalja u kojima epidemiološka situacija još nije pod kontrolom, rekla je.

Sugerirala je da je riječ o zemljama na Balkanu s kojima Slovenci imaju najviše kontakata, prenose slovenski mediji.

CAPAK: 'Ako su pozitivni, turisti će u samoizolaciji biti u apartmanu'

Beović vodi medicinski stručni tim pri ministarstvu zdravstva za pitanje Covida-19, a zauzela se i za učinkovit elektronički sustav nadzora zaraženih i njihovih kontakata, kako situacija ne bi postala ozbiljnija.

- Svaki dan imamo pojedinačne, ali ne tako rijetke, unose virusa iz inozemstva. Pri takvom načinu ponašanja, s mnogo društvenih kontakata i nekorištenjem maski situacija može postati vrlo opasna i u kratkom bi se razdoblju mogli suočiti s opširnim širenjem virusa - upozorila je Beović, prenosi mariborski list "Večer".

Nakon dugog razdoblja u kojemu se u Sloveniji dnevno bilježio jedan ili nijedan slučaj nove zaraze, od kraja prošlog tjedna broj novooboljelih na dnevnoj bazi je od 0 do 4, a manja žarišta zabilježena su u Ljubljani, Jesenicama, Piranu i nekim drugim mjestima, gdje  je prije zaraze bilo bilo vrlo malo.

Beović je u razgovoru za medije upozorila da bi povećanje broja novooboljelih moglo štetiti Sloveniji u turističkoj sezoni jer je inače stekla reputaciju destinacije sigurne za posjet.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 18.06.2020.

    Jednostavno zatvori granicu sa Srbijom i Bosnom i amen

Komentiraj...
Vidi sve komentare