To je to što me zanima!

Troskot: Ne sramotite se, nego raspišite referendum za rujan

A što se tiče poštenja, smatramo da bi bilo pošteno da političke stranke ne primaju milijune iz proračuna, već da se većinom financiraju donacijama, kazao je koordinator inicijative
Vidi originalni članak

Inicijativa Narod odlučuje prikupila je u 15 dana 390.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava. 

Obzirom da izborna pravila koje inicijativa zagovara predviđaju znatno smanjenje utjecaja zastupnika nacionalnih manjina, našli su se pod optužbama za antimanjinsku kampanju. Proziva ih se i za netransparentno financiranje i manipulacije prikupljenim potpisima, piše Večernji list

TOMISLAV KLAUŠKI Evo, ovako to izgleda kad se pozivaju da rade 'u ime naroda'

Koordinator inicijative Zvonimir Troskot zatražio je od Ministarstva uprave da mu dopusti nadgledanje provjere prikupljenih potpisa. Na pitanje zašto ne vjeruje državnoj upravi, a istovremeno traži da mu se vjeruje kako je sav posao odradio prema propisima, odgovorio je: 

- Ministar Kuščević već nakon dan-dva od objave da imamo dovoljno potpisa u jednoj je TV emisiji iznio svoju sumnju dodaje li inicijativa naknadno potpise i na jedan vrlo ružan način u javni prostor unio jednu besmislicu i laž. Nakon toga uslijedio je niz napada na inicijativu, čak mogu reći da su pojedini saborski zastupnici i mene osobno vrijeđali. Potom je uslijedila ucjena gospodina Radina, koji se prometnuo u glasnogovornika manjinskih zastupnika, ne naroda, nego zastupnika, i to na javnoj televiziji. Poručio je premijeru da, prođe li referendum, on više neće podržavati Vladu. Drugim riječima, Vlada pada - izjavio je. 

'NAROD ODLUČUJE' 'Osuđujemo političke ucjene Radina i Plenkovićeve naputke'

Tvrdi da to nije dobro ozračje za povjerenje prema politici. 

- Opstrukcije pojedinih gradova pri skupljanju potpisa također su dio razloga zbog kojih nemamo povjerenje u politiku. Na kraju krajeva, ovaj referendum kraj je njihove samovolje i ignoriranja birača. Ovaj referendum uvodi savjest i odgovornost zastupnika, a ukida elitizam i klijentelizam! - objasnio je. 

Ministar Kuščević kaže kako je moguće da neće ni doći do provjere potpisa, a razmatra se i mogućnost da prije provjere pitanja budu poslana Ustavnom sudu. Troskot tvrdi kako je "dovoljan broj građana zatražio referendum" te da su oba pitanja u skladu s Ustavom. 

SKUPILI VIŠE OD 375.000? 'Narod odlučuje' tvrdi: Imamo dovoljno potpisa za referendum

- Umjesto da se sramote pokušajima sprečavanja referenduma, bilo bi svima pametnije da ga organiziraju u rujnu - izjavio je. 

Inicijativu je i Milorad Pupovac optužio za antisrpsku kampanju, a navodno su i neki aktivisti pozivali građane da potpisuju "protiv Pupovca". Troskot je kazao kako im Pupovac "uistinu nije u fokusu". 

ZVONIMIR TROSKOT: 'Nekoć sam mislio da su Isus i Batman jedna te ista stvar...'

- Zašto gospodin Pupovac misli da hrvatski građani o njemu imaju tako nisko mišljenje da bi odmah, kad čuju da je nešto protiv njega, dali svoje ime, prezime, OIB i potpisali se? Smatra li on uistinu da ga građani RH toliko ne vole da bi potpisali bilo što samo da je protiv Pupovca? Mi sigurno nismo gospodina Pupovca koristili kao “mamac” za prikupljanje potpisa. Osim toga, ovaj referendum ne možemo spuštati na osobne razine, referendum je korak za bolju Hrvatsku - objasnio je. 

Odbacio je optužbe političara i GONG-a koji tvrde da se kampanja financirala iz inozemstva. 

KAKO 'ŽICAJU' POTPISE Lovci na potpise: 'Promijenit će djeci spol ako sad ne potpišete'

- Pa nije ovo prvi put da ih i jedni i drugi plasiraju vezano za svaku aktivnost građana s kojom se ne slažu. Razumljivo je da je jednom velikom dijelu političara nevjerojatno da postoje ljudi, hrvatski građani, koji daju svoj vlastiti novac za referendum kojem je cilj promijeniti način upravljanja Hrvatskom - rekao je. 

Kazao je i kako inicijativa nije dobila "ni lipe javnog novca" te da je sve transparentno. Dodao je i kako će, ako im dopuste, objaviti imena donatora. 

GRADONAČELNIK UMAGA: 'Narod odlučuje napada prava manjina, ne dajte im potpis...'

- A što se tiče poštenja, smatramo da bi bilo pošteno da političke stranke ne primaju milijune iz proračuna, već da se većinom financiraju donacijama. Smatramo da bi bilo pošteno vidjeti koliko donacija dobivaju od tvrtki koje su gotovo isključivo poslovale s državnim tvrtkama dok je određena stranka bila na vlasti - kazao je. 

Troskot je uvjeren da će i prvo i drugo referendumsko pitanje proći ocjenu ustavnosti. 

INICIJATIVA ZA REFERENDUM 'Narod odlučuje': U tri dana smo prikupili 78 tisuća potpisa

- Što se tiče drugog pitanja o kojem HDZ i SDP najviše govore, iako se, mislim, zapravo više boje prvog – znamo da je još 2011. godine Ustavni sud donio odluku u kojoj kaže da se ovo stanje sa zagarantiranim mjestima za predstavnike nacionalnih manjina treba shvatiti kao prijelazni period i da se može preispitivati pozicije zastupnika nacionalnih manjina. To je odluka Ustavnog suda koja je uzela u obzir mišljenja svih ustavnih stručnjaka i preporuku Venecijanske komisije. Tako da uistinu ne vidim prostora da se drukčije odluči - izjavio je. 

Idi na 24sata

Komentari 64

  • Zmar116 10.06.2018.

    Izgleda da nemate te potpise..Zakon o referendumu se treba promjeniti..Propisati toćan broj dana(tri do pet dana maksimum) kada se potpisi,nakon njihovih prikupljanja, trebaju donijeti u Sabor..Sve ovo se već sada pretvorilo u farsu...

  • Messerschmitt Bf-109 k 09.06.2018.

    "Ulazio sam u sinagoge, pagode, džamije... Hodao sam sa curama svih religija. Srce mi je već bilo umorno od traženja Boga i najbolje mi je rekao mons. Juraj Batelja da, kamo god budem putovao, susrest ću samo Isusa Krista jer je on jedini Bog." Nakon psihičke krize u rujnu 2012., preobratio se na katoličanstvo, iz kojeg je kasnije proizašao njegov društveni i građanski aktivizam.[1] Svoje svjedočanstvo preobraćenje ovako opisuje u razgovoru za Večernji list:[5] "...imao sam strašnu tjeskobu i bol u prsima pa sam u rujnu 2012. htio ići i psihijatru. Nakon jednog večernjeg izlaska pijan sam izašao iz jednog kafića u središtu Zagreba i krenuo pješice kući, prema Kennedyjevu trgu, jer nije bilo tramvaja i odlučio sam moliti “Isuse, sine Davidov, smiluj mi se”. Molio sam sve do kuće, legao u krevet i, kad sam se probudio, imao sam dojam kao da mi je duša premazana putrom, jer je anksioznost posve nestala. Sve je promijenila jedna molitva. (...) Vidio sam da je Bog živ. Tražio ga sam ga po svim zemljama, a našao u sebi."---- Kako sada "ovom" vjerovati? Koje su njegove skrivene namjere?

  • kakomijetakomije 09.06.2018.

    tko želi promjene treba početi od sebe i pokazati primjerom a ne sloliti pamet,drugima nametati svoju volju i prodavati demagogiju,floskule.kakav narod takva i vlast.

Komentiraj...
Vidi sve komentare