To je to što me zanima!

U EP oštre kritike izbora u Srbiji

Odsustvo proeuropskih parlamentarnih stranaka u oporbenom bloku ne smije potkopati proeuropsku odlučnost Srbije i njezine aspiracije prema pridruživanju Europskoj uniji, kažu u zajedničkoj izjavi Fajon i Bilčik.
Vidi originalni članak

Zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u ponedjeljak da izostanak proeuropskih političkih stranaka u oporbenom bloku u novom srbijanskom parlamentu ne bi smio potkopati europske aspiracije Srbije.

POGLEDAJTE VIDEO: Vučić gazi dalje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dio zastupnika poziva Vijeće da ne dopusti otvaranje novih pregovaračkih poglavlja dok se ne otklone demokratski nedostatci.

Slovenska socijaldemokratska zastupnica Tanja Fajon i slovački zastupnik Vladimir Bilčik, koji su u ime Europskog parlamenta pomagali u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uvjeta u Srbiji objavili su zajedničku izjavu nakon što je na nedjeljnim parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića osvojila  61,59 posto glasova, što joj donosi 191 mandat.

IZBORI U SRBIJI Vučić slavio s trubačima, Šešelj na aparatima, radikali nisu ni prošli izborni prag u Srbiji

Prema državnom izbornom povjerenstvu, odaziv birača bio je 50,32 posto, a izborni prag prešle su još samo dvije stranke - Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića s 10,37 posto glasova i 32 mandata, te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića s 3,64 posto glasova.

Veći dio oporbenih stranaka bojkotirao je izbore, a oni koji su sudjelovali nisu uspjeli prijeći izborni prag.

- Odsustvo proeuropskih parlamentarnih stranaka u oporbenom bloku ne smije potkopati proeuropsku odlučnost Srbije i njezine aspiracije prema pridruživanju Europskoj uniji - kažu u zajedničkoj izjavi Fajon i Bilčik.

Oni izražavaju žaljenje zbog bojkota nekih oporbenih stranaka i ističu "da će slab odaziv birača, najniži od 2000. i dramatična promjena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta, u kojem dvotrećinsku većinu ima jedna politička lista, predstavljati veliki izazov za buduću srbijansku vladu".

PRVI REZULTATI Vučićeva stranka pobijedila na izborima: Ima preko 60 posto glasova birača

Puno oštrije priopćenje objavio je zastupnički klub S&D, u kojem se pozivaju zemlje članice EU-a da ne "otvaraju nova poglavlja u pregovaračkom procesu sa Srbijom prije nego što se u zemlji ne uspostavi dovoljno demokracije". 

- Vijeće ne bi trebalo otvoriti nijedno novo poglavlje sa Srbijom prije nego što se riješe veliki problemi s demokracijom. Kao minimum potrebni su sloboda medija i raznolik parlament, u kojem je i oporba predstavljena - izjavila je nizozemska socijaldemokratkinja Kati Piri.

Ona je dodala kako je "šokirana" tvitom povjerenika za proširenje Olivera Varhelyia, koji u nedjelju navečer nije spomenuo nijedan od tih problema, kao ni zahtjev oporbe da se izbori odgode za kasnije.

- Važan dan za Srbiju s parlamentarnim i lokalnim izborima. Veselim se suradnji s novom vladom o reformama povezanim s EU-om. Odlučan sam pomoći Srbiji da brzo napreduje prema EU-u i podržati ekonomski oporavak od krize Covida - 19 - poručio je u svom tvitu povjerenik Varhelyi.

ZDRAVSTVENI RIZIK NA BIRALIŠTU Izbori koji to nisu: U Srbiji se očekuje slavlje Vučićevog SNS-a

U priopćenju socijaldemokrata objavljena je i izjava hrvatskog zastupnika Tonina Picule, koji je glasnogovornik S&D-a u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Picula ističe da europski parlamentarci "nisu nikad za bojkot i smatraju da se politička rasprava mora voditi u parlamentu."

- Međutim, s ovim bojkotom glavnih oporbenih stranaka i neuspjehom da bilo koja oporbena stranka uđe u parlament unatoč snižavanju izbornog praga na samo tri posto, srbijanski parlament je izgubio svoju ulogu zakonodavnog tijela koje predstavlja čitavo srbijansko društvo - dodaje Picula.

Picula kritizira i EPP, "koji godinama štiti Aleksandra Vučića, dok on zemlju pretvara u autokraciju" te poziva europske pučane da preispitaju članstvo Vučićeve Srpske narodne stranke u svojim redovima.

DIO OPORBE BOJKOTIRA Nedjeljni izbori u Srbiji: 21 lista, favorit Vučićeva stranka SNS

Nedavni tvit predsjednika Europske pučke stranke Donalda Tuska, objavljen nakon njegova razgovora s Vučićem nekoliko dana prije izbora, izazvao je dosta kritika.

Tusk je u tom tvitu poručio Vučiću da "može biti ponosan i zadovoljan s onim što je učinio za Srbiju tijekom svoga mandata".

- Ekonomski uspjeh i snažno vodstvo predstavljaju zaštitni znak vaše vladavine - poručio je Tusk Vučiću i želio mu sreću na nedjeljnim izborima.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Zmar117 23.06.2020.

    Možemo mi pričati što god hoćemo,ali sa 190 od 250 zastupnika,Vučić može raditi u Srbiji što god mu padne na pamet između ostaloga napisati i novi ustav..Ne treba uokolo skupljati žetončiće,političke prebjege,i ljude koji imaju problema sa zakonom da bi se održao na vlasti...Mislim da je Vučić od srpskog naroda dobio potpuno odriješene ruke da razriješi odnose sa Kosovom..Da sam na njegovom mjestu ili bi bila seoba naroda(Bujanovac,Medveđa-Sjever Kosova)ili bi bilo rušenje avnojskih granica..I jedno i drugo može biti jedino u dogovoru sa Kosovom..Koliko ćujem Vučiću je puna kapa Kosova i da pošto poto hoće razriješiti taj gordijski čvor..

  • Don Giovanni 22.06.2020.

    Fizionomija crta lica podsjeca me neodoljivo na mog dobrog prijatelja iz Kalkute u Indiji. Ko braca rodjena.

  • kajzer/soze/80🇷🇸 22.06.2020.

    Poznavajući to koliko je on lud, baš bih voleo da eu udari po njemu,jer ne sumnjam da bi im svaśta rekao, taj se uzmaći njima neće, napušio bi te eu licemere kao niko, bilo bi baš interesantno.. Eu je preslaba, nikad tako nisu bili nebitni kao sada.. A znamo i mi Srbi i oni da jedni druge nećemo, samo se igramo jedni sa drugima!! Nama monopolistička eu ne treba, a ni mi ovakvi divlji njoj!

Komentiraj...
Vidi sve komentare