Obavijesti

News

Komentari 27

U EP oštre kritike izbora u Srbiji

U EP oštre kritike izbora u Srbiji
1

Odsustvo proeuropskih parlamentarnih stranaka u oporbenom bloku ne smije potkopati proeuropsku odlučnost Srbije i njezine aspiracije prema pridruživanju Europskoj uniji, kažu u zajedničkoj izjavi Fajon i Bilčik.

VIDEO

Zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u ponedjeljak da izostanak proeuropskih političkih stranaka u oporbenom bloku u novom srbijanskom parlamentu ne bi smio potkopati europske aspiracije Srbije.

POGLEDAJTE VIDEO: Vučić gazi dalje

Pokretanje videa...

Vučić proslavio pobjedu na izborima 01:08

Dio zastupnika poziva Vijeće da ne dopusti otvaranje novih pregovaračkih poglavlja dok se ne otklone demokratski nedostatci.

Slovenska socijaldemokratska zastupnica Tanja Fajon i slovački zastupnik Vladimir Bilčik, koji su u ime Europskog parlamenta pomagali u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uvjeta u Srbiji objavili su zajedničku izjavu nakon što je na nedjeljnim parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića osvojila  61,59 posto glasova, što joj donosi 191 mandat.

Vučić slavio s trubačima, Šešelj na aparatima, radikali nisu ni prošli izborni prag u Srbiji
Vučić slavio s trubačima, Šešelj na aparatima, radikali nisu ni prošli izborni prag u Srbiji

Prema državnom izbornom povjerenstvu, odaziv birača bio je 50,32 posto, a izborni prag prešle su još samo dvije stranke - Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića s 10,37 posto glasova i 32 mandata, te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića s 3,64 posto glasova.

Veći dio oporbenih stranaka bojkotirao je izbore, a oni koji su sudjelovali nisu uspjeli prijeći izborni prag.

- Odsustvo proeuropskih parlamentarnih stranaka u oporbenom bloku ne smije potkopati proeuropsku odlučnost Srbije i njezine aspiracije prema pridruživanju Europskoj uniji - kažu u zajedničkoj izjavi Fajon i Bilčik.

Oni izražavaju žaljenje zbog bojkota nekih oporbenih stranaka i ističu "da će slab odaziv birača, najniži od 2000. i dramatična promjena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta, u kojem dvotrećinsku većinu ima jedna politička lista, predstavljati veliki izazov za buduću srbijansku vladu".

Vučićeva stranka pobijedila na izborima: Ima preko 60 posto glasova birača
Vučićeva stranka pobijedila na izborima: Ima preko 60 posto glasova birača

Puno oštrije priopćenje objavio je zastupnički klub S&D, u kojem se pozivaju zemlje članice EU-a da ne "otvaraju nova poglavlja u pregovaračkom procesu sa Srbijom prije nego što se u zemlji ne uspostavi dovoljno demokracije". 

- Vijeće ne bi trebalo otvoriti nijedno novo poglavlje sa Srbijom prije nego što se riješe veliki problemi s demokracijom. Kao minimum potrebni su sloboda medija i raznolik parlament, u kojem je i oporba predstavljena - izjavila je nizozemska socijaldemokratkinja Kati Piri.

Ona je dodala kako je "šokirana" tvitom povjerenika za proširenje Olivera Varhelyia, koji u nedjelju navečer nije spomenuo nijedan od tih problema, kao ni zahtjev oporbe da se izbori odgode za kasnije.

- Važan dan za Srbiju s parlamentarnim i lokalnim izborima. Veselim se suradnji s novom vladom o reformama povezanim s EU-om. Odlučan sam pomoći Srbiji da brzo napreduje prema EU-u i podržati ekonomski oporavak od krize Covida - 19 - poručio je u svom tvitu povjerenik Varhelyi.

Izbori koji to nisu: U Srbiji se očekuje slavlje Vučićevog SNS-a

U priopćenju socijaldemokrata objavljena je i izjava hrvatskog zastupnika Tonina Picule, koji je glasnogovornik S&D-a u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Picula ističe da europski parlamentarci "nisu nikad za bojkot i smatraju da se politička rasprava mora voditi u parlamentu."

- Međutim, s ovim bojkotom glavnih oporbenih stranaka i neuspjehom da bilo koja oporbena stranka uđe u parlament unatoč snižavanju izbornog praga na samo tri posto, srbijanski parlament je izgubio svoju ulogu zakonodavnog tijela koje predstavlja čitavo srbijansko društvo - dodaje Picula.

Picula kritizira i EPP, "koji godinama štiti Aleksandra Vučića, dok on zemlju pretvara u autokraciju" te poziva europske pučane da preispitaju članstvo Vučićeve Srpske narodne stranke u svojim redovima.

Nedjeljni izbori u Srbiji: 21 lista, favorit Vučićeva stranka SNS
Nedjeljni izbori u Srbiji: 21 lista, favorit Vučićeva stranka SNS

Nedavni tvit predsjednika Europske pučke stranke Donalda Tuska, objavljen nakon njegova razgovora s Vučićem nekoliko dana prije izbora, izazvao je dosta kritika.

Tusk je u tom tvitu poručio Vučiću da "može biti ponosan i zadovoljan s onim što je učinio za Srbiju tijekom svoga mandata".

- Ekonomski uspjeh i snažno vodstvo predstavljaju zaštitni znak vaše vladavine - poručio je Tusk Vučiću i želio mu sreću na nedjeljnim izborima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"