To je to što me zanima!

Vruće u Hrvatskoj, temperature do 34°C: Upalio se alarm u dvije regije zbog toplinskog vala!

Nakon izraženih pljuskova i grmljavine koji su zahvatili dio zemlje, od petka ponovno pretežno sunčano, uz postupni porast temperature zraka, izvijestila je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj će prevladavati većinom sunčano vrijeme, mjestimice s umjerenom naoblakom, objavio je u petak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ujutro na kopnu lokalno magla. Moguć je poneki manji pljusak, uglavnom u gorju sredinom dana.

UŽIVO: POŽAR U DALMACIJI 'Požar kod Grebaštice je pod kontrolom. Oprezni smo zbog vjetra, da se opet ne razbukta'

Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita i ujutro jaka, od sredine dana sjeverozapadnjak i ponegdje duž obale jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom do 29 do 34 Celzijeva stupnja, ponegdje u gorju malo niža.

- Nakon izraženih pljuskova i grmljavine koji su zahvatili dio zemlje, od petka ponovno pretežno sunčano, uz postupni porast temperature zraka. Ponovno će upozorenja na toplinski val, odnosno vrućinu koja može utjecati na zdravlje, biti u prvom planu. Olakšanje od dnevnih vrućina na kopnu se može potražiti u gorju gdje će noći i jutra biti ugodniji. To se nažalost ne može reći za Jadran gdje će osobito od sljedećeg tjedna najniža temperatura biti uglavnom oko 25°C ili viša. Nakon vrlo toplih noći danju će biti sunčano i vruće ili vrlo vruće pa aktivnosti tome valja prilagoditi i na moru i na kopnu- glasi sažeta tjedna vremenska prognoza emisije 'Vrijeme' uoči Dnevnika HRT-a.

TOPLINSKI UDAR Kontinent se 'kuha'. Upozorenja za južnu Europu, u Hrvatskoj će ići do 40 °C: 'Bit će to jezivo...'

Na istoku će u petak prevladavati sunčano vrijeme, uz prolazno umjerenu naoblaku. Najniža temperatura zraka bit će oko oko 18°C, a najviša dnevna između 29 i 31°C.

Uz smirivanje vremena noć i jutro u središnjoj Hrvatskoj donijet će ugodnije temperature, uglavnom između 16 i 18°C. Danju uz pretežno sunčano te povremeno umjerenu naoblaku bit će manje vruće nego proteklih dana uz temperaturu oko 30°C.

U gorskim krajevima bit će umjerene, mjestimice povećane naoblake, a postoji i mala mogućnost za poneki pljusak.

ODAKLE SAD OVO? Što je sad ovo?! Pogledajte što je došlo iz Slovenije - oluja! A za danas su najavili toplinski udar

Na sjevernom Jadranu bit će pretežno sunčano uz buru, podno Velebita i jaku, ujutro s olujnim udarima, a danju će zapuhati sjeverozapadni vjetar. Jutro u gorju razmjerno svježe, na Jadranu toplo, a dnevna temperatura u gorskim krajevima između 26 i 29°C, na Jadranu i dalje vruće, između 31 i 33°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano te i dalje vruće uz maksimalnu temperaturu između 32 i 34°C. Također, nastavlja se toplinski val koji može utjecati na zdravlje i zbog vrlo tople noći na moru. Ujutro bura, danju vjetar s mora koje će biti malo do umjereno valovito.

Na jugu sunčano i vruće, a upozorenje na toplinski val na snazi je i zbog tople noći što znači da se temperatura ponegdje neće spuštati ispod 25°C. Na krajnjem jugu puhat će jugo, drugdje uz obalu slaba bura pa vjetar s mora; jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni.

BOLJE ĆETE SPAVATI Vruće noći mnogima remete san: Trikovi kako ćete se dobro naspavati iako nemate klimu

- U unutrašnjosti sljedećih dana ponovno sunčano i vruće, od nedjelje sve češće i vrlo vruće, a i noći i jutra će biti sve toplija. Stoga će od nedjelje ponovno na snazi biti upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Na Jadranu, osobito u Dalmaciji, toplinski val neće ni prestati, pa će uz sunčano vrijeme neznatno osvježenje donositi samo povremeno umjeren vjetar s mora - zapadni i jugozapadni, ponegdje i sjeverozapadni- prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • marac35 14.07.2023.

    Važno je napomenuti da se komentari masovno brišu, studenti koji su dobili 3 eur po satu satnicu za moderiranje sadržaja sada surfaju na nekom valu moći, a oni prvi se ne pridržavaju pravila komentiranja. U pravilima piše da je zabranjeno vrijeđanje drugih komentatora, ne piše u pravilima da nije dopušteno izražavanje vlastitog stava koji se protivi službenom narativu. Kad se upitate za broj Oranž korisnika, pročitajte ponovno ovaj komentar. Lp.13

  • 14.07.2023.

    Ide do 34 ? Šta je onda u ovom Metkoviću ? Samo 44

  • pocetnik 14.07.2023.

    sad su vrucine krive sto nema turista..masovno otkazuju, kazu asfalt se topi u italiji....

Komentiraj...
Vidi sve komentare